MotoNews.pl

Grand cherokee 4.0 ogromne spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem ze spalaniem swojego Jeepa.
Instalacja to elpigaz leonardo xxl, po ostatniej regulacji na trasie spalil 15l/100 co bylo doskonalym wynikiem. Jednak po kilku dniach i zatankowaniu butli do pelna 53l, starczylo tylko na 170km z tego 100 na trasie i 70 na krotkich trasach w miescie. Wiec srednia ponad 30l.. caly czas bardzo spokojna jazda. W samochodzie czasami smierdzi gazem na postoju. Co moge jeszcze zrobic jesli regulacja pomaga tylko na chwile?

pzodrawiam
Marek

a jaką masz instalację ? jaki reduktor ? wtryski ? średnice dysz?
To nie instalacja gazowa się rozregulowauje , tylko źle ustawiona instalcja gazowa powoduje autoadaptację jeepkowego komputerka benzynowego. Zbyt ubogie ustawieni gazu powoduje wydłużenie czasów wtrysków aż do zapętlania. Jeepka nie da się oszukac w ten sposób bo chroni silnik przed zniszczeniem.
Po "regulacji" u druciarza , ecu jeepka jest zresetowany i dlatego mniej spala bo jest ustawiony na benzynę. Jak się zaadoptuje do gazu to pali więcej. Długie cykle wtrysku to nieefektywne spalanie. Czasy wtrysku gazu mają byc zblizone do czasu wtrysku beny - inaczej pali dużo , a jeździ słabo. Zmień gazownika bo ten co go masz to nieuk i druciarz. Wcale nie jest tak że więsza średnica i wydajność wtryskiwaczy skutkuje większym zuzyciem. Wydajność wtryskiwacza ma byc dostosowana do konstrukcji silnika, tak by odpowiednia ilość gazi trafiła do cylindra w odpowiednim czasie, ani dłużej ani krócej.

leonardo to nie przypadkiem mieszalnikowa instalacja?

To II generacja z kompem:

http://www.elpigaz.com/cms.php?getfile=92

Samochod kupilem z najtansza chyba instalacja autronic, zmienilem tylko komputer na leonardo. Ostatnia regulacje robilem w Agaz we Wroclawiu, slyszalem o nim dobre opinie, z reszta zostal mi on polecony na forum jeepa, dlatego myslalem ze to raczej mechaniczna usterka a nie kwestia regulacji.

eeeeeeee , to instalacja mieszalnikowa , która sama się rozstraja bo pewnie za mały mieszalnik

moze tez i reduktor zuzyty

Spojrzyj na tą stronę http://www.mixery.pl/ W prawym górnym rogu wybierz swój samochód. Wyświetli Ci zalecane miksery porównaj z tym co masz no i tak ja koledzy piszą reduktor może być trup. Jaki masz model reduktora i ile już przejechane km ma nakręcone??

Witam
Po 3 regulacjach sprawa wyglada tak, ze samochod pali na trasie okolo 17-18 litrow gazu, ale w miescie w dalszym ciagu grubo powyzej 30. Przy ostatniej regulacji wymieniony filterek gazu. Z faktury moge wyczytac ze reduktor jest produkcji "lo gas" zawor gazowy tomasetto i wielozawor tez tomasetto. W czym moze tkwic prolem jezeli samochod jest w stanie spalic na trasie 15l gazu a spalanie w miescie osiaga tak ogromne wartosci?

Instalacja gazowa ma okolo 50tys km, lecz nie wiem co bylo robione przy niej przez poprzedniego wlasciciela.

pozdrawiam
Marek

[ wiadomość edytowana przez: szalonykondom dnia 2009-11-07 17:59:51 ]

Jeszcze jedna kwestia. Instalacje mam ustawiana na przelaczanie sie na gaz po przekroczeniu 2tys obrotow i przekroczeniu temp. 35 stopni lecz bez problemu mozna ja przelaczyc od razu na gaz na zimnym silniku zwykla przegazowka. Czy tak powinno byc?

Masz jeden reduktor czy dwa. Nie wiem czy jeden reduktor lo-gas obsłuży 185KM (ok 135kW) które ma chyba Twój silnik bo obsługuje z tego co pamiętam max 110 kW. Może był za bardzo wyżyłowany i szybko padł. Najlepiej podaj typ reduktora jaki masz bo może są jakieś większe niż te co są mi znane.

Jest jeden reduktor, ma na srodku niebieska naklejke z napisem super i niewiele wiecej o nim wiadomo;>
dokladnie taki :
http://www.poplawski.pl/foto/mini_kit_elektroniczny_super_logas.jpg

W jaki sposob sprawdzic kondycje reduktora? Mozna kupic zestawy naprawcze do reduktorow lo gas, lecz czy sa one cokolwiek warte i uniwersalne do roznych modeli?

[ wiadomość edytowana przez: szalonykondom dnia 2009-11-08 19:28:45 ]

Reduktor jest chyba do 140 kW tak więc powinien starczyć. Aczkolwiek zalecił bym regeneracje...

Pzdr

Też mi się wydaje że reduktor nie trzyma ustawień, w zależności od tego ile będą chcieli za regenerację pokusiłbym się o nią albo wymienił na nowy. Gazownik (albo Ty) patrzył czy mikser jest odpowiedni??