Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2009-10-19 08:52:05 polecam tą firme z czystym sumieniem. korzystam z ich usług. |
bladyk7 Warszawa | 2010-10-02 17:18:36 W wawie jest firma www.poterek.com zajmują się regeneracją BRC i PRINS a. Jest sporą konkurencją dla BDB i ma niezłe ceny ![]() ![]() |
karku9 opole | 2010-10-03 20:08:34 bladyk7, www. to nie firma tylko adres strony internetowej, pod którą może się kryć firma bądź jakiś naciągacz, ale nie o tym... Napisz jakie miałeś objawy, że stwierdziłeś, że to wtryski. Ja mam bmw z silnikiem 2,8l, zamontowana instalacja prins i mam taki objaw, że przy pierwszym przechodzeniu na lpg, a czasami drugim wyrzuca mi z powrotem na pb, a później jest wszystko ok.
Co to może być, czy to wtryski ![]() |
bdb wielowieś | 2010-10-04 08:24:33 Witam
Twoje objawy wskazują na problemy z reduktorem Najlepiej podpiąć się w pierwszej kolejności pod gniazdko serwisowe i odczytać błędy, które zapisały się w programie prinsa- powinny być nr.321 lub 322, jeżeli coś z ciśnieniem na reduktorze. Jeżeli będziesz miał któryś z tych błędów, to zacznij od czyszczenia reduktora, które możesz wykonać sam. Jeżeli membrany (membrana-reduktor nowego typu) będą dobre, bez "wżerek", możesz włożyć te same, jeżeli będą uszkodzone konieczny będzie komplet naprawczy. |
karku9 opole | 2010-10-04 09:23:25 podpięcie pod kompa kosztuje, czy muszę to robić |
bdb wielowieś | 2010-10-04 10:44:19 lepiej tak, bo natychmiast można dowiedzieć się, gdzie szukać usterki, ale jak chcesz zaoszczędzić, to czyszczenie reduktora możesz wykonać sam, będzie Cię to kosztowało trochę czasu i pracy
ważne abyś nie kręcił śrubą do regulacji ciśnienia w reduktorze, w większości przypadków po czyszczeniu jest takie samo jakie było przed i złożył go identycznie ( tłoczek, sprężyny, iglica, prowadnica iglicy, membrany) zwróć uwagę na kanał biegnący od elektrozaworu do tłoczka, jeżeli są tam jakieś złogi to trzeba je usunąć, nie usunięte spowodują, że przejedziesz kilka tysięcy km i znowu będziesz musiał rozbierać reduktor dobrze odpowietrz układ chłodzenia i uzupełnij płyn wskazana profilaktyczna kontrola ciśnienia lpg, ale to możesz wykonać manometrem |
karku9 opole | 2010-10-04 11:20:13 w czwartek czyszczę reduktor, zobaczymy z jakim skutkiem |
bladyk7 Warszawa | 2010-10-05 22:06:31 Karku9 u mnie objawy były nieco inne. Przy przełączaniu z benzyny na gaz szarpał i sytuacja z czasem stawała się coraz bardziej uciążliwa. Ostanio auto już na 2 wtryski całkowicie nie ciągło i straciło na mocy. Właściciel firmy www.poterek.com polecił wykonać mi kilka testów w tym jeden popularny z zaciskaniem wężyków, dużo można poczytać na jego stronce. A co do wiarygodności firmy to z polecenia ją poznałem. Spotkałem się z właścicielem osobiście bo nie za bardzo wierzyłem osobiście w skuteczność. Właściciel sprawia wrażenie bardzo kulturalnej osoby o ogromnej wiedzy, po krótkiej gadce postanowił, że pomoże mi zdemontować listwy i nie wziął za to ani grosza dodatkowej kasy!!! co na warszawie to unikat. Po zamontowaniu listwy odrazu było widać efekt ![]() |
karku9 opole | 2010-10-06 21:56:08 Wszedłem na polecaną przez ciebie stronę i jestem trochę zaskoczony.
Nie ma nazwy firmy (czy to w ogóle firma,NIP, regon), adres.W wyszukiwarce znalazłem dwie osoby Michał Poterek-firma budowlana w Rykach i F.H.U.P. iNTERNET w Rakszawie, chyba chodzi o tą drugą, bo w innym wątku o instalacji prins jest ta miejscowość. Pisałeś o gwarancji, nie ma warunków tej gwarancji na stronie, jest coś o "gwarancji wieczystej", a ta mi się źle kojarzy, poczytaj o warunkach takich gwarancji, skoro jest wszystko ok to dlaczego nie ma na stronie jej treści. Jak wszedłem w galerię, to przy jednej fotce zaniemówiłem. Ponieważ mam bmw zwróciłem większą uwagę na fotkę spod maski bmw, gdzie jest założony dodatkowy filtr fazy lotnej. Ja mam założony przed oryginalnym filtrem prinsa, a tam jest za , tuż przed listwą wtryskiwaczy. Moim zdaniem to fuszera, bo czujnik ciśnienia i temperatury gazu czyta coś innego, a na wtryskach jest mniejsze, zdławione przez dodatkowy filtr. Wychodzi na to, że auto jeździ na ubogiej mieszance (mniejsze ciśnienie=mniejszy wydatek) mogą się wypalić zawory i gniazda zaworowe, ale to nie mój problem. Mam nadzieję, że wyczyszczę reduktor i będzie wszystko ok, a czyszczenie wtrysków mnie ominie. Jutro czyszczenie u kolegi w garażu, napisze jak poszło. |
bladyk7 Warszawa | 2010-10-07 11:46:37
![]() ![]() ![]() ![]() |
karku9 opole | 2010-10-07 20:50:00 o przepływach wiem bardzo dużo, bo pracuję w wentylacji
jeszcze kilka wieczorów na forach o tematyce lpg i mogę zatrudnić się jako konsultant ![]() niecałe 3 godz. i cała operacja czyszczenia reduktora wykonana jak go rozebrałem, wiedziałem, że to będzie przyczyna w środku było dużo ciemnobrązowej lepkiej mazi, a element w kształcie igły, tylko grubszy, był pokryty czymś czarnym, co blokowało jego ruchy wszystko, prócz elementów gumowych umyłem acetonem i przedmuchałem pierwsze przejście z pb na lpg idealne, zobaczę jeszcze jutro, po postoju i chłodnej nocy jak przejdzie rano, ale myślę, że bedzie ok czyszczenie wtrysków mnie omineło dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam ![]() |
muody Omega B Sport + Prin ... glogow | 2010-10-31 00:31:06 Po weekendzie planuje odeslac swoje Keihiny do czyszczenia i teraz pytanie - do kogo? Wielowies nie daje zadnej gwarancji i ma cene uzalezniona od tego ile brudu wyleci ?? Ale za to na forum ich chwala. Warszawka ma stala cene i daje gwarancje. Ma ktos jakies doswiadczenie z warszawka? Ktos moze polecic ?? |
bdb wielowieś | 2010-10-31 12:45:32 Jak wiemy, posty na forach oraz opinie na alleg. mogą być prawdziwe, bądź fikcyjne, więc i prawda różna.
Na stronie głównej firmy BDB MAZIARZ ELŻBIETA (prinsczyszczenie.pl) umieszczone są adresy firm, realnie istniejących (nie wirtualnie), gdzie telefonując można uzyskać opinię, nt.jakości usług jakie firma wykonuje, np. u jednego z przedstawicieli prins-a na Polskę - L.T.A. POLONIA z Kielc lub kilkudziesięciu innych (nie przeszkadza im brak udzielanej gwarancji na usługę, gdyż wiedzą, że nikt nie jest w stanie zapewnić dobrej jakości paliwa lpg, systematyczności wymiany filtrów fazy lotnej, zagwarantować, że wcześniej nikt nie ingerował we wtryskiwacz, do czego czasami przyznają się klienci, co dopiero określić rzeczywisty przebieg wtryskiwacza, a wiadomo, że producent przewiduje jego ograniczoną żywotnoś). Cena usługi nie stanowi problemu, na dzień dzisiejszy jest to maksymalnie 35zł za 1szt.+VAT, ale w przypadku mniejszego zanieczyszczenia wtryskiwacza, co skutkuje jego szybszym wyczyszczeniem oraz użyciem mniejszej ilości "materiałów" (wynika to z systemu czyszczenia) cena może zejść do 28zł za szt.+VAT. Ważne jest to, że proces czyszczenia wtryskiwaczy kontrolowany jest pomiarem wydajności, dzięki czemu klienci otrzymują wtryskiwacze, które będą prawidłowo pracować w samochodzie. Te oraz inne informacje można przeczytać na stronie internetowej firmy bądź uzyskać telefonicznie. Ponieważ firmą zainteresowal się portal o tematyce lpg (gazeo.pl), w najbliższy wtorek, tj.02.11.10r., ukaże się na jego stonach artykuł o firmie BDB i jej usługach (które rozszerza o wtryskiwacze innych producentów, po testach, które prowadziła w ostatnich miesiącach). Na koniec należy sobie zadać pytanie:Czy napisany post jest zgodny z prawdą? Pozdrawiam |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2010-11-03 20:55:25 Osobiście z całą pewnością moge polecic firme BDB.
Pozdrawiam |
bdb wielowieś | 2010-11-05 20:45:15 Zapraszam do lektury artykułu pt. "Czyszczenie wtryskiwaczy gazowych"- źródło:gazeo.pl, zakładka "aktualności" lub "mam gaz"
Wiedzy nigdy nie za dużo. Pozdrawiam |
![]() leon99 Yaris '03 + RAV4 '97 Wrocław | 2013-08-13 19:13:35 Polecam firmę BDB z Wielowsi
Wtryskiwacze Keihin wysłałem w czwartek - a we wtorek już wróciły oczyszczone. Bardzo dobrze zapakowane, za pobraniem ok 175 zł za 4 szt. Po czyszczeniu pracują bardzo cicho i równo - to pierwsze wrażenie. Przed czyszczeniem jeden wtrysk był wyraźnie głośniejszy. |