| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-10-17 21:59:53 sprzedam silnik z ritmo-regaty 1600, 1985 rok. 1585ccm dohc 84x71.5. 101 koni mech. garbate tloki , zawor ssacy 43.5 itp. nowszy typ dohc z glowica ktora jest lustrzanym odbiciem glowicy starszego typu czyli wydech w miejscu ssacego itp, uklad kolektorow taki jak w roverze 1400 z poloneza wiec wielkiej filizofii nie ma przy wsadzaniu do rwd.
silnik nie ma walka pomocniczego{pasek 138 zebow nie 144 lub 143 jak w starszych wersjach} ,ma nowszy typ pompy oleju napedzanej bezposrednio z walu w przednim "deklu" silnika, smok jest zrobiony z metalowej rurki nie z odlewu alu wiec nawet po wydzwonieniu misa nie tracimy cisnienia, smok sie wygnie ale nie peknie jak kruchy alu i o ile nie wyrwalo dziurwy w misce dalsza jazda jest mozliwa, aparat zaplonowy w osi walka rozrzadu pompa paliwa w glowicy pedzona krzywka z walka rozrzadu{ mozna tam zalozyc aparat zaplonowy po zmianie walka na taki z zebatka} silnik sprzedaje goly tzw "słupek", dol z glowica kompletne,zamach,raczej bez miski olejowej i kolektorow{ nieprzydatne przy swapie do rwd, bo silnik byl w regacie pochylony poprzecznie 20stopni pod maska i po ustawieniu pionowo gaznik bedzie pochylony itp} chyba ze ktos chce to montowac do regaty czy tipo 127 128 czy czegokolwiek gdzie silnik jest pochylony. przy swapie do rwd sa wymagane podobne przerobki jak kazdy dohc z fwd plus dwururka bo wydech po stronie przekladni kierowniczej, i rozwiazanie kwestii zaplonu, albo w osi walka rozrzadu albo pionowo z walka pedzony plus walek i aparat np z argenty czy 124 sporta plus pompa paliwa elektryczna wtedy. plusem jest to ze po stronie ssacej jest duzo miejsca na np gazniki, nie przeszkadza servo itp. silnik w 2007 roku remontowany w Bydgoszczy w zakladzie pana Soboty. od tego czasu okolo 30000 zrobione,w sierpniu 2008 po kupnie auta nowy rozrzad swiece oleje itp. dwa tygodnie temu wyjety z auta razem ze skrzynia biegow, ktora byla powodem kupna calego auta { nie moglem znalesc takiej skrzyni, dosc nietypowa wersja montowana tylko poltora roku, a potrzebowalem jej do drugiej regaty swapowanej na pochylony silnik 2.0} i trzeba bylo kupic cala regate.
silnik stan moim zdaniem bdb, mocny, brak jakiegokolwiek dymienia , zuzycie oleju litr na 12000 km jazdy po miescie z czego pewna ilosc przez uszczelki dekli= silnik obrzygany olejem {ktos bedze chcial to umyje karcherem przed sprzedaza}.Pod maske wsadzilem starszy typ dohc z regaty, pionowy z pasujaca skrzynia, a z tym motorem nie mam co zrobic , wiec moze sie komus przyda na swapa czy na czesci,
cena 500zl. [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2009-10-17 22:11:02 ] |
Furiosus (M) Furious Moderator duży, czerwony FIAT jeździ po Lublinie | 2009-10-18 18:25:25 możesz zarzucić fotkę tego zestawu, najchętniej jak toto wygląda pod machą przednionapędówy acha i jak z zamiennością skrzyń biegów |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-10-18 19:00:30 wrzucam fotke tego silnika z zeszlego roku{przed kupnem auta}, zrobie tez zdjecie aktualnego stanu.
Rozwijajac twoja mysl napisze , ze moim zdaniem dobrze sie nadaje na swapa do 128 , gdyz dzieki pochyleniu do przodu i odwroceniu glowicy po "fchujciasnej" stronie w 128 czyli od strony pasa przedniego jest tylko kolektor wydechowy, a po drugiej stronie nazwijmy ja "tylko ciasnej" po usunieciu{przerobieniu} obudowy nagrzewnicy w 128 zmiesci sie fajnie cala rozbudowana strona ssaca, pionowy dohc tez sie miesci do 128, ale te nowsze dohc sa porostu przerobione fabrycznie do poprzecznego zamontowania pod maska, i "logiczniej" jest zamontowany termostat, kolektory itp detale. do tego silnika musialbys dokupic albo skrzynie biegow z regaty do pochylonego dohc z dolnym wybierakiem, czyli ta nietypowa wystepujaca tylko poltora roku miedzy jesienia 1984 a latem 1986= trudno dostepna i wtedy moglbys myslec o zachowaniu {po modach oczywiscie} dolnego mechanizmu wybierania biegow, albo kupic skrzynie z poznej regaty czy ritmo dohc lub jakiegokolwiek tipo dohc z gornym wybierakiem i do tego mechanizm zmiany biegow z tipo i to zaadoptowac do 128 wycinajac mala dziurwe w scianie grodziowej tuz nad przekladnia kierownicza, itp itd.....no nie bede sie teraz rozpisywal nad moimi przemysleniami na temat swapa tego do 128 , jak trzeba bedzie to sluze wiedza na gg.
a tu masz 128 sporta z 2.0 stary typ, zwroc uwage jak radosnie zamontowana jest chlodnica ze wzgledu na "fchujciasne" umiejscowienie seksji ssacej
ps: znalazlem na dysku fote 128 z tym nowszym dohc pod maska w trakcie swapa,wyglada jak silnik z tipo , ale zabij mnie nie pamietam kto co gdzie kiedy i czy to wyjechalo{patrzac na jakosc"napraw blacharskich" moglo byc roznie ![]() }
[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2009-10-18 19:45:10 ] [ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2009-10-18 19:47:33 ] |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2009-10-19 22:41:06 Sorry Bart za OT
Wezcie nie pitolcie o wsadzaniu 1.6 DOHC zamiast SOHCa Przeciez to nie ma sensu, 105 koni to sobie mozna z 1.6 SOHC zrobic albo wsadzic 16v torque i miec skrzynie na przelozeniu 4.07 i jazda. Ja rozumiem 2.0 DOHC, najlepiej 16v lub/i turbo ale 1.6? W SOHC mozna 100-140KM zrobic bez wiekszych kombinacji i bedzie jezdzilo lepiej bez rzezby.
Moj ranking jest taki: 1. SOHC 1.6, ew. 1.5 rozwiercone 2. Torque 1.6 16v 3. Rover K 1.6-1.8 4. DOHC 16v/Turbo 5. Ford Sigma (Zetec-S) |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-10-19 23:11:16 ale yapko policz,
albo kupisz 1600 16v za powiedzmy 1500zl kompletny dzialajacy z kompem wtryskiem itp ktory ma 103 konie jak sie uda kupic najmocniejsza wesje{ sporo to 90 konne} albo kupujesz 1600 8v na monowtrysku za 300 i dajesz 3000 min. na kolektory walek i gazniki i potem po roku strojenia i kolejnych 2000 zl masz 110 koni
albo kupujesz za 500 dohc 1600 z regaty i masz 100 koni nie licze wydatkow zwiazanych ze swapowaniem bo kazdy z tych silnikow wymaga przerabiania, do niektorych pasuje skrzynia i poloski z sohc 1100, tylko przeguby cos sie urywaja juz przy tych ponad 100 koniach w 1300 slyszalem
tak ze drog jest wiele, ja wole kupic gotowy mocniejszy silnik zamiast rzezbic , more cu in more power {wujek dobra rada jestem bo kupilem mocne 2.0 16v zeby nie rzezbic i wydalem 3000 na remont a tylko uszczelki mialem zmienic:p }
nikogo nie namawiam do niczego, ale generalnie zawsze taniej kupic gotowy seryjny mocniejszy silnik o wiekszej pojemnosci niz bawic sie w tuning jednostki bazowej, w przypadku furiosusa 1100 ![]() |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2009-10-19 23:46:40 Bart, wszystko sie zgadza tylko koszty swapa zmieniaja relacje ale przy minimalnym budzecie moze moze to ma sens? Ja bym w kazdym razie tego nie robil. Trzeba sie napic i pogadac kiedys a nie psuc watku o sprzedazy
P.S. Zostawilem dzis kase za poloski u Pavlusa bo macie sie spotkac a ja nie jezdze w Twoje okolice ostatnio. |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-10-20 13:54:51 a jeszcze na temat pytania rosck-a o skrzynie z gornym wybierakiem w 128, nie przymierzalem tego jeszcze do 128, ale sciana grodziowa jest niemalze identyczna jak w regacie wiec jest to wykonalne, pewnie trzeba by zmniejszyc dlugosc wodzikow miedzy mechanizmem a skrzynia no ale to pikus przy innych swapowych zagwozdkach
tak sciana grodziowa wyglada u mnie w regacie z 88 roku,fabrycznie bylo 1300 bez katalizatora dlatego nadal wodziki u mnie ida dolem jak w 128,{ sa dwa wodziki nie jeden jak w 128 ale ten drugi pelni funkce nazwijmy pomocnicze i stabilizujace, poprawia plynnosc zmiany biegow, w wersjach ze skrzynia 4 biegowa w ritmo przez pewien czas byl tylko jeden wodzik jak w 128 tak ze na jednym wodziku skrzynia tez bedzie chodzic tyle ze mniej precyzyjnie} ale w grodzi jest juz zaslepione miejsce na gorny mechanizm wprowadzony w 86 roku,
tak wyglada gorny mechanizm z ritmo regaty montowany w ten zaslepiony otwor nad przekladnia ,z tipo tempry jest troszke inny{czasem sa linki nie wodziki} ale zasada ta sama i podobnie da sie to zaadoptowac , tyle ze w tipo tempra jedna z osi obrotu wodzika jest podparta na przekladni kierowniczej
|
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-10-20 13:57:23 |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-11-02 16:36:22 up |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2009-11-02 18:26:10 to jest ten 210 konny silnik który ostatnio mierzyliśmy? |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-11-02 18:38:00 nie ![]() |
rosck Z Poznań | 2009-11-03 00:35:27 |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-11-10 17:32:30 up 400zl |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-11-11 18:45:57 |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2009-12-25 11:35:42 up up 350zl. |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2010-01-01 21:01:51 w nowym roku 300 , ludzie promocja, garbate tloki wieksze zawory ssace, glowiczka z wyjsciem na aparat, plus reszta, silnik stan bdb, dokrecic kolektory z rwd podlubac i smigac katowac w jakims 125p![]() |
Piotrek42gv 125p/126p Nałęczów k/Lublina | 2010-01-02 12:47:54 Mam pytanie jaką to ma średnice tłoka?? I czy podejdzie pod to pompa oleju i miska od 2.0dohc z argi albo micha z 1.6 dohca na tłokach 80? I ile by była wysyłka tego w okolice Lublina ![]() |
Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2010-01-02 14:45:42 w pierwszym poscie napisane jak byk 84mmx71.5mm
miska olejowa bedzie pasowac z jakiegokolwiek dohc, jest roznica w rozstawie 2 srubek w przednim deklu miedzy starymi dohc i nowymi z pompa w deklu wiec trzeba bedzie poprostu przylozyc uszczelke z tego 1600 dohc do misy ktora sie bedzie chcialo zalozyc i nawiercic otworki w misce, ewentualnie lekko klepnac krawedz misyod wewnetrznej strony w miejscu zaznaczonym kolkiem, pompa oleju jest nowszego typu w deklu, generalnie "lepsza" niz stare pompy i nie ma potrzeby jej zmieniac, , poza tym nie da sie zalozyc starego typu pompy chociazby dlatego, ze nie ma walka posredniego ktory ja napedza, nalezy wygiac lub przespawac=przedluzyc smok pompy{metalowa rurke smoka} tak aby go dopasowac do miski ktora chcesz zalozyc nie mam pojecia ile kosztuje wysylka silnika, mysle ze pewnie ze 150zl ? chyba taniej zrobic wycieczke do Kraka autem na gaz albo dogadac sie z kims kto jedzie lub jezdzi cyklicznie na tej trasie.
|