| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-08-27 08:13:52 Ja leje Mobila ale wlasnie ostatnio moj mechanik opowiadal ze rozbieral silnik corolli VVTi bo cos bylo nie tak - jakis straszny syf z oleju sie zrobil - pozatykalo wszystko - wlasnie to byl Castrol. |
gosiek Toyota Corolla Warszawa | 2003-08-27 08:47:14
Tego to Ci chyba nikt nie powie ale jeżeli wyszła taka informacja to ludzie raczej nie wezmą Castrola i długo będzie schodził Ja miałam przegląd jakies dwa tygodnie temu i mnie dali do wyboru Mobil czy Castrol a na pytanie "laika" który lepszy polecili Mobila |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-08-28 17:11:16 Valeo, Toyota zaleca Castrol, bo się chłopaki na poziomie prezesów dogadali. Nie oznacza to, że Castrol jest najlepszy, a przy tym jest najdroższy.
Ja od lat używam tylko Mobil 1 5W50 i jeszcze nie miałem nigdy powodów do narzekań. Najbliższy przegląd też będzie z użyciem tego oleju. |
MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-08-28 17:55:51 Uwaga !!! Castrol SLX to najgorszy chlam. Wiele razy temat poruszany na forum corolli. Nawet doszlo do jakis procesow z powodu "uszkodzen" silnika z powodu tego oleju. Nie pozwalajcie sobie wlewac tego oleju. Z opini uzytkownikow corolek widac jasno, ze jedne z lepiej sprawujacych sie olejow to Mobil 1 do tego tez moge polecic Castrola TWS, ale on do kupienia jest chyba tylko w serwisach, nie ma go pakowanego w butelki, jest tylko w beczkach. IMO nie chodzi tu o jakas partie oleju tylko wlasnie o tego SLX'a. Jesli mechanik bedzie konkretniejszy to bedzie wiedzial co jest grane, bo glosno o tym bylo. |
valeo Toyota Yaris Warszawa | 2003-08-29 13:23:49 O żesz w mordę, ma akurat taki olej SLX 0w 30, ale faktycznie cos jest na rzeczy bo ten olej już wycofali, właśnie proponują ten TWS, z tego co napisał Jackal lepszy jest Mobil 1 to teraz będę miał dylemat Mobil 1 czy castrol TWS ? a jakie są opinie innych uzytkowników.
Jackal dzięki radę, Misiet TS również dzięki chociaż Twój post mnie załamał, mam nadzieję że do listopada moja Yara jakoś dożyje |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-08-29 15:28:33 Valeo nie musisz czekać do listopada, zmień wcześniej Powiem jeszcze na poparcie wyższości Mobila nad Castrolem (w podobnej klasie cenowej). Przy ostatnim przeglądzie miałem w ASO do wyboru Mobil, Castrol, Shell Helix i olej Toyoty. Dwa ostatnie nie zachwycały parametrami, a serwisant powiedział że wybór należy do mnie. Wybrałem Mobil i dopiero wtedy przyznał, że wybrałem lepszy olej, bo Castrol ma gorsze parametry, ale umowa Toyoty z Castrolem zobowiązuje ich do zalecania tegoż właśnie. |
MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-08-29 16:41:45 No bez przesady TWS to tez bardzo dobry olej http://www.castrol.pl/webs/servlet/webS?action=page;osod15 Typ: Castrol TWS Motorsport to w pełni syntetyczny olej silnikowy o lepkości SAE 10W-60 zapewniający wyjątkową ochronę silnika w warunkach jazdy sportowej. Klasa lepkości: SAE 10W-60 Klasa jakości: API SJ/CF, ACEA A3/B3 Specyfikacje: BMW (wyłączne zalecenie dla silników M5), Porsche (lista olejów specjalnych) Zastosowanie: Do WSZYSTKICH silników M3/M5/Z8 wyprodukowanych przed marcem 2000 jedynym zaleconym produktem jest Castrol TWS Motorsport. Castrol TWS Motorsport jest wymagany dla modeli M3/M5/Z8 wyprodukowanych do 9-go (marzec) tygodnia 2000. Castrol TWS Motorsport jest jedynym dopuszczonym olejem do stosowania w silnikach S54 model 2001 montowanych w seriach M3 i M Roadster/coupe. Właściwości fizyko-chemiczne: Lepkość w temp. 100 st. C 24,3 mm2 /s Lepkość w temp. 40 st. C 163,1 mm2 /s Wskaźnik lepkości 181 Liczba zasadowa 8,1 mg KOH/g Temp. płynięcia (Pour Point) - 42 st. C Temp. zapłonu 226 st. C Gęstość w temp. 15 st. C 865,0 kg/m3 Temperatura zapłonu st. C 198 |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-08-29 16:49:05
Nikt nie mówi, że ten akurat typ oleju jest zły. A że akurat poleca go BMW to świadczy, że Castrol dogadał się też z BMW, w końcu producentów dobrych olejów nie ma tak dużo. |
valeo Toyota Yaris Warszawa | 2003-09-01 09:14:34
To chyba jednak Mobil 1 sam fakt że Castrol miał wpadkę nie najlepiej o nich świadczy. Dzięki Jackal |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-01 10:15:04 To ja wtrące swoje, zmieniłem olej na Valvoline i jestem zadowolony, obecnie MaxLife, silnik pracuje o wiele ciszej niz na RS. No i jest rozlewany w US a nie u nas wiec z niczym go nie mieszają. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-09-01 12:30:39
U nas też go nie mieszają, Przelewają jedynie do mniejszych beczek. Problem w tym, że w tych mniejszych beczkach już coś jest i zajmuje prawie połowę beczki |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-01 12:38:46 Kupujesz orginalnie zapakowane bańki robione na cały świat a nie tylko na Europe czy Polske, poza tym zobacz jak wygląda kod kraju w jakim był rozlewany/pakowany dany olej. |
MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-09-01 21:37:30
Niestety kod kraju o niczym nie swiadczy Rozne juz cuda i przekrety widzialem Tak jak ktos kiedys sie pytal jak to jest, ze na jogurcie (nie pamietam firmy) pisze "DOBRE BO POLSKIE", a jogurt jest z jakimis totalnie egoztycznymi owocami. Wiec sie pytam skad je wzieli ??? Smiechu warte |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-09-02 12:33:48
Dokładnie, dystrybutory na stacjach też maja wszystkie plomby, a leją mniej niż litr przy każdym odmierzonym litrze, liczniki przebiegu w autach są przekręcana, a obecnie przeprogramowywane, a co dopiero olej. PS Jogurt, jest taka firma, Danone się nazywa, należy do francuskiego właścieciela, a parę lat temu jak weszli do Polski to zdobyli "zaszczytne" godło "Teraz Polska". Ot taki kraj nam się trafił |
Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-02 13:29:19 Z takim podejscie to wogule nie rozumiem po co ten temat skoro wszystko to jednaki syf. Tylko zastanawia mnie dlaczego wiekszość z was leje drogie oleje skoro można wlać Lotosa |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2003-09-02 17:03:03
No tu już przesadziłeś Co do Lotosa, to są bardzo dobre oleje, do tego polskie i jeszcze mają największy udział w naszym rynku. Jeśli o mnie jednak chodzi, nie dziękuję, wolę Mobil1. |
MisiekTS Toyota Corolla TS Brzeg | 2003-09-02 18:33:23
No to moze nie bedziemy sie szczypac tylko wlejemy slonecznikowy |