MotoNews.pl

Głowica w 126p - różnica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wczoraj rozmawiałem z kolesiem z RC i powiedział że głowice w kaszlach się różnią między sobą, szukam kogoś kto mi cosik wyjaśni. Otóż wiem że różnią się oprócz komorą spalania czymś jeszcze - no właśnie czym (chodzi o głowice serie)? Może kanałami. Wypowiedźcie się na ten temat. Pozdrawiam

starsze nei są przystosowane do spalania bezołowiówki chyba ... a te nowsze juz są to chyba idze rozpoznac jakos po oznaczeniu numerowym glowidzy gzdzies czy cuś

Ale mnie nie chodzi o to czy spala bezołów czy nie tylko o różnice w budowie, chodzi o kanały i wogóle. Pozdrawiam

jeśli dobrze pamiętam to są różnice między zwykłą a ekonomiczną w kształcie komory spalania i chyba też stopniem sprężania

No to wiem, ale czy też w średnicach kanałów czy może jeszcze kształcie gniazd i głębokości ich osadzenia......

witam jedyna roznica to ta ze jest ekonomiczna i zwykla i to jest potrzebne do splanowania bo jak zwykla np. splanujesz o 1.5mm to ekonomiczna musisz o 1.8mm ichyba te glowice ksztalty maja inne jedna jest okragla a druga kwadratowa nie pamietam

Cytat:
2003-08-27 11:43:52, rabbit pisze:
witam jedyna roznica to ta ze jest ekonomiczna i zwykla i to jest potrzebne do splanowania bo jak zwykla np. splanujesz o 1.5mm to ekonomiczna musisz o 1.8mm ichyba te glowice ksztalty maja inne jedna jest okragla a druga kwadratowa nie pamietam

a nie na odwrot? skoro ekonomiczna ma juz wyzsze sprezanie?
jedna ma kształt wanienkowy a druga klinowy
wanienkowa - to ekonomik.
wiecej zmian w glowicach chyba nie bylo(nie znalazlem w książce)
a po za tym to nie głowica tylko gniazda zaworów są przystosowyawne do bezołowiówki.

głowica z 600tki miała zawór ssący 32mm.. 650 i 650E już 33mm

Jeszcze były tzw. kwadratowe głowice, z którymi to silniczki miały 26 KM. Gwint na świece był długi, komore spalania miały klinową (czyli tą lepszą ) Wykonanie jej było o wiele dokładniejsze.
Taka głowica to prawdziwy unikat.

700 bis też miał inną głowice

Cytat:
2003-08-27 16:06:19, Garii pisze:
Jeszcze były tzw. kwadratowe głowice, z którymi to silniczki miały 26 KM. Gwint na świece był długi, komore spalania miały klinową (czyli tą lepszą ) Wykonanie jej było o wiele dokładniejsze.

Zgadzam się z tobą w 100% to samo mi powiedział Kałuża. Głowice poprzednią właśnie taką miałem i był bardzo zadowolony jak mu pokazałem. Teraz będe miał jakąś z rocznika 93 bo podobno wychodziły bardzo dokładne już i jak mówił pewien tuner dobrze urodzone. Co zaś się tyczy planowania to schwepes ma racje. Klinowa trzeba było dodać 0.3mm jeszcze. Zawsze mnie zastanawiało czy aż taka duża różnica z wyciętymi prowadnicami. Miałem przy okazji remontu silnika robione dużo rzeczy i nie mam porównania ale jak w A-grupowej głowicy tak robią to chyba tak musi być i cosik daje. Co zaś się tyczy podcięć przyzaworowych bywało różnie - opinii jest tyle ile użytkowników. Pozdrawiam wszystkich i mam pytanie czy ktoś widział maszyny do rozwiercania kanałów. Ciekawy jestem jak wygląda narzędzie i głowica (tej obrabiarki)...czy ktoś cosik takiego widział....pozdrawiam

Cytat:
2003-08-27 16:06:19, Garii pisze:

a czy tobie przypadkiem nie chodzi o głowicę z bambino??

Hmm to jak dziadka przekonac ze ma złą głowice.
kurde musze obczaic gdzie on parkuje

Glowice "ekonomiczne" to te z kanciastą komorą spalania!! Starsze modele miały wanienki!! A te kwadratowe o których wspominacie to nie przypadkiem bambino??

Błagam komore znam!!!!! Kanały!!!!!!!

Pawdopodobnie kwadratowa głowica to Bambino, tylko że w maluchowskiej głowicy (tej kwadratowej) jest komora spalania klinowa, a w pandzie wanienkowa.

Ja teraz z innej beczki. Czy wie ktosik z Was o ile mm rozwierca się kanały w głowicy o jaką wartość tą są części mm (0.2, 0.3 ) czy od 0.5mm wzwyż. Bardzo ważne jak możecie i wiecie. Pozdrawiam.

gniazda zaworowe rozwierca się od 0,5 - 1mm (zostając przy tej samej wielkości zaworu).. więc kanały spokojnie można tyle samo

w Pandzie trzeba uważać bo tam są dość cienkie ścianki i można zrobić jeden wspólny kanał

Czyli mam rozumieć że kanały o nie żadne jak słyszałem 1mm do 1,5 tylko to są dziesiąte części mm, tak mam to rozumieć?

skoro gniazda poszerza się o 1mm, to czemu kanały miało by się poszerzać mniej? spokojnie można rzeźbić pozostaje tylko kwestia odpowiedniego przemyślenia/wyliczenia pod konkretne obroty...