Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() amd Vectra 2.0i Lublin | 2003-08-27 12:22:09 Czyżby to łożyska a może przegub. W jeżdzie miejskiej spokój no chyba, że przekroczę 100km/h, po przejściu tego magicznego punktu słychać buczenie pochodzące z przednich kół - coś jak podczas jazdy na zimówkach latem tylko ciut głośniej. Czy ktoś miał podobne doświadczenia, co to może być i czym może grozić? |
![]() macgregory RegionAdmin Omega B Kombi Wrocław | 2003-08-28 10:39:33 To mogą być łożyska, najprostszy sposób aby to sprawdzić to podlewarować autko i poruszać kołem w kilka stron (góra-dół, lewo prawo ...) jak wyczujesz jakieś luzy to może być to.
Grzegorz |
![]() amd Vectra 2.0i Lublin | 2003-09-03 01:31:50 też tak czuję, że to łożyska, ruszałem kołami i luz że uh, miałem kiedyś oponki nalewkowe tzn kupiłem z tym parszystwem i przypuszczam że właśnie dzięki tym pięknym oponom ten oto efekt powstał, czeka mnie kupa roboty |
harry Forumowicz Corsa - sprzedany olsztyn / warszawa | 2003-09-03 07:11:29 znow zaczynaja sie problemy ze zwalaniem wszystkiego na opony nalewkowe....
a moze bys napisal ile przebiegu masz w swoim wozku, jakie masz zalozone lacze, jak dawno zmieniane byly gumy stabilizatorow etc.... nic nie jest wieczne i wszystko to moze miec wplyw na halas dochodzacy z przodu, nierownomierne zuzycie opon (a to owocuje bardzo szybko po0jawieniem sie "wycia" jakie opisujesz - czesciej niz padniete lozysko) etc... sam dosc czesto uzywam "nalewek" i pod warunkiem ze nie pochodza z warsztatow a'la "stodola" to wszystko jest OK. nawet michelin ma swoja technologie robienia nalewek..... pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2003-09-03 07:20:58 ] |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-03 09:08:58 Zgadzam się w pełni z Harrym. Sam fakt jeżdżenia na nalewkach o niczym nie świadczy, ważne, żeby spełniały warunki techniczne. Lacze z najwyższych półek nie są gwarancją na wszystko. Trzeba pamiętać po jakich drogach się jeździ, że wjeżdża się na krawężniki, etc, etc. Na przebieg i wiek rady nie ma, nawet ROLLS ROYCE się psują. Z tego co piszesz, mogą to być łożyska, chociaż hałas powinien pojawiać się przy każdej prędkości i narastać. Jeśli występuje powyżej jak piszesz 100km/godz, może być to albo kwestia opon co łatwo sprawdzić zakładając pożyczone koła z innego wozka, albo tylko kwestia regulacji luzu na łożyskach.
Pzdr, Janusz |
![]() robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2003-09-03 23:53:22 potwierdzam wizję prowa - ząbkowanie jest paskudną doleglowością laczków, miałem kiedyś micheliny exalto po 500 złociszy za sztukę i wydawało się że to łożysko a taki niejaki pan na uwaga! fabrycznym serwisie wyczaił że oponka się zząbkowała.
a tak w temacie - w tym wózku jeśli coś buczy z przodu to chyba j ![]() |
![]() wozi Vectra B 1,8 Pr(u/y)szcz Gdański | 2003-09-04 08:06:54 Amd mówisz o łozyskach a nie o łozysku!
Żadko kiedy idą oba w tym samym momencie ![]() wozi |
![]() amd Vectra 2.0i Lublin | 2003-09-04 11:39:49 myślę, że poprostu porobiły się luzy na łożyskach, kwestia regulacji no ale zobaczymy co mechaniory powiedzą, bądz co bądz koła tylne - oba mają spore luzy kiedy ruszam nimi na boki |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-04 22:53:55 Prowo, proszę, więcej wyobraźni, na każdy problem należy patrzeć wielopłaszczyznowo. Kwestia przód-tył jest względna, wszystko zależy od punktu odniesienia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prowo Forumowicz Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-09-05 10:19:04
Niestety drogi Januszu, tym razem nie mogę się z tobą zgodzić. ![]() Z mojego doświadczenia wynika, że jak się nie obrócisz, tak dupa z tyłu. ![]() Pzdr. |
![]() JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-05 15:09:15 Touche Prowo, fakt, wariant z dupą, umknął mojej uwadze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() amd Vectra 2.0i Lublin | 2003-09-13 22:53:38 No Panowie pomimo tych zawiłości związanych z tym skąd dzwięk pochodzi - tył/przód wszystko wyszło w praniu - jednak dzwięk może się dowolnie rozchodzić. Pierwsze objawy w postaci buczenia dochodziły z przodu, jakkolwiek okazało się, że łożysko w tylnym kole było do wymiany, może to i dobrze bo przy okazji przetoczyłem tarcze i wymieniłem klocki(JURID)heh za psie pieniądze- całość 380 pln...i po buczeniu został jedynie wspomnienie |