[MKV] do speców : co to za dysza przy przepustnicy ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie, dzisiaj czyściłem przepustnicę w moim 1,6 CVH i zauważyłem że obok potencjometra przepustnicy, tzn. pomiędzy potencjometrem a dolotem do przepustnicy jest taka mała dysza, do czego ona służy bo po wyczyszczeniu i zmontowaniu przepustnicy kręciłem i kręciłem ale nie było żądnej reakcji silnika na to moje kręcenie (musiałem wyczyścić bo pozbyłem się LPG i silnik zapomniał jak się na benie jeździ, po czyszczeniu wszystkiego co się da i resecie pracuje teraz ideolo).

Nie miałem jak fotki zrobić bo cyfrówka padła.

Może to dziurka od IACV ??

Potem zmierz spalanie benzyny i się pochwal ile oszczędzasz

Jasne, że się pochwalę.
Jak na razie zauważyłem że po wywaleniu miksera i odłączeniu bezpieczników od LPG silnik odżył (instalacji jeszcze całkiem nie wywaliłem, pojeżdżę trochę na benie i zobaczymy).

Ta srubka jest do podtrzymania wolnych obrotow wtedy gdy np zawor bocznikowy padnie.

odlacz krokowy i odpal samochod ustaw srubke tak zeby wolne obroty byly.

Dzięki chłopaki za pomoc.
Już wszystko wiem.
Pozdrawiam.

Można temat zamknąć.

Cytat:
2009-11-07 16:40:23, jarex76 pisze:
Jasne, że się pochwalę. Jak na razie zauważyłem że po wywaleniu miksera i odłączeniu bezpieczników od LPG silnik odżył (instalacji jeszcze całkiem nie wywaliłem, pojeżdżę trochę na benie i zobaczymy).

a czemu wywalałeś lpg? U mnie enerował błędy, ale zrobiłem regulację i jak ręką odjął...

Na razie tylko odłączałem mikser, bo pop^**&^%ło mu się na benzynie i wyszło okrutne spalanie na LPG, ale chyba zrobię dzisiaj powrót do przeszłości i podłączę gaz z powrotem bo Pb w cyklu miejskim wyszło mi wczoraj 15l. Ale najpierw regeneracja parownika

u mnie były cuda...wywalał lambdę (nówka wstawiona i sprawdzoana 2 razy), i MAP (3 sztuki podmieniane). Aż w końcu doszedłem, że wywala błędy, gdy przełączę na lpg (mam instalację lpg bez emulatora sondy i bez krokowca). Podkręciłem śrubę na wężu lpg i od razu auto odżyło. Zrobię teraz regulację po wymianie filtra powietrza i powinno być miodzia, ja na ten rocznik...