[MKVII] 1.8TD Pedał sprzęgła został w podłodze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

No to wczoraj Ess się zbuntował, dalej jechać nie pozwolił:/ Mianowicie pedał sprzęgła został mi w podłodze. Dziś na spokojnie do niego podszedłem i ku mojemu zdziwieniu linka jest cała. Zatem zakładam, że sam pedał jest nawalony. Macie może jakieś doświadczenia w naprawie takiej usterki? Da się to zrobić na osiedlu? Czy wymagane są jakieś szczególne zdolności mechaniczne? Podzielcie się trochę swoimi doświadczeniami - może akurat ktoś miał podobny problem.

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2009-11-08 13:28:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2009-11-08 13:37:08 ]

no, ale pedal gazu czy sprzegla? tytul mija sie z postem. zmien tytul albo edytuj posta. jak pedal gazu to mi kiedys spadla linka od gazu w silniku, ale u mnie to jest nie ziemski patent na to :p nie tak jak byc powinno.

jak pedal sprzegla to wychaczyl sie pedal z linki. musisz w kabineie dzialac a mianowicie reka poszukac linki i szczepic ja z pedalem (mialem to samo w Ducato).

albo poprostu samoregulator moze sie konczyc

Wlazłem pod kierownicę... słabe tam dojście, mało widać. Przydał by mi się jakiś schemat tego pedału wraz z napinaczem czy samoregulatorem (sam nie wiem co tam dokładnie siedzi). W każdym razie linka nie spadła. Natomiast pedał powinien być połączony z taką białą, plastikową częścią z ząbkami (to pewnie ten napinacz/samoregulator), a nie jest - luzem lata. W momencie wystąpienia awarii miałem trzask - może coś się tam połamało?? Pomagajcie dalej, zaraz wspólnie dojdziemy co jest nie tak

tak jak pisalem wczesniej

Cytat:
albo poprostu samoregulator moze sie konczyc

ale jest pekniety czy co ??? masz tam taki pol ksiezyc z zabkami (samoregulator) ale jak lata luzem chodzi o to czy sie skonczyl zakres napinania czy poprosty pekl ci ten polksiezyc jak masz slady pekniecia jakies to kup nowy koszt 20zl i wio zrob najlepiej zdjecie jak to wyglada bo tak to mozna by duzo gdybac

może coś ze skrzynią? Zobacz czy łapa na skrzyni jest luźno. do tej łapy linka jest przyczepiona pociągnij linkę, jak lekko ale sprężyście chodzi to półksiężyc(samorewgulator) w porządku a coś z skrzynią.

tam nie ma samoregulatora jest za to ten sam kadrant co wszedzie (po za 1,3 czy 1,4)
a jak linka gazu to trzeba odszukac pompe wtryskowa.
podpowiem ze to pod maska a nie w zbiorniku

Miałem dokładnie to samo (gdyby poszukać w wyszukiwarce to się pewnie znajdzie)

Są dwie możliwości

1/ pęknięty samoregulator - tak miałem raz
2/ strzelona linka sprzęgła - tak miałem za drugim razem

W obu przypadkachodgłos był podobny - coś trzasnęło w momencie naciśnięcia pedału i pedał został na dole

na 100% samoregulator, ja u siebie w 1.8TD dwa razy wymienialem w przeciagu 6 miesiecy.
Tutaj masz opis jak sie do tego zabrac WYMIANA

Po kolejnej wizycie pod kierownicą...
Samoregulator jest pęknięty (jak widać w załączniku). Jutro po pracy kupię nowy. Teraz mam pytanie dot. samego samoregulatora i jego montażu. Na rysunku:

A - tu się montuje linkę
B - nie wiem do czego to oczko
C - tu popękał, na co się go nasuwa? Bo jak go zdejmowałem to trzymał się tylko na lince.
D - ten bolec to pewnie jakiś odbojnik (tak/nie ??)

Prosił bym o odniesienie się do mojej pseudo legendy i opis dot. powtórnego montażu (na podstawie tej pseudo legendy). Czy da się zamontować samoregulatorbez demontażu pedału?

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2009-11-08 15:23:42 ]

B-to pewnie oczko sprężyny
C-to miejsce przez które przechodzi ośka na której jest pedał
D-tak,to odbojnik samoregulatora
Pedał musisz zdemontować inaczej nie zamontujesz na jego osi samoregulatora.

dokladnie jak napisal gregzw

To się zdarza dość często. Mój kolega miał to samo. Półksiężyc nachodzi na oś wspólną pedałów. Żeby go założyć, musisz zdjąć tą "ramę" trzymającą wszystkie pedały. Trochę roboty jest, ja nie mogłem tego wyciągnąć bez zdejmowania kolumny kierownicy.

A TERAZ NAJWAŻNIEJSZE - półksiężyc nie pękł sam z siebie. Winne są duże opory od strony linki sprzęgła w czasie naciskania pedału. Jeśli nie nasmarujesz linki, za chwilę pęknie ci nowy półksiężyc!
Linkę sprzęgła można smarować olejem silnikowym. Chwyć linkę pionowo za końcówkę pancerza i polewaj po kropelce żyłę i ruszaj nią tak, żeby olej spływał pod pancerz. W tym samym czasie sprawdzaj czy olej pojawia się z drugiej strony pancerza. Gdy olej zacznie stamtąd wypływać, posuwaj jeszcze trochę żyłę w pancerzu i zamontuj linkę do samochodu. W ten sposób będziesz jeździł na jednym księżycu przez dziesiątki, a może nawet setki tysięcy kilometrów

Cytat:
2009-11-08 15:50:09, Qwet pisze:
... Żeby go założyć, musisz zdjąć tą "ramę" trzymającą wszystkie pedały...

nie trzeba.
wyjmuje sie zabezp. i wychodzi os sprzegla i hamulca w strone skrzynki.
mozesz przy okazji zmienic tulejki pedalow okolo 2,5 w aso a kwadrant okolo 50-70 oryginal.

Cytat:
tam nie ma samoregulatora jest za to ten sam kadrant co wszedzie (po za 1,3 czy 1,4)

a jeszcze niedawno pisles CKsrv ze tam nie ma samoregulatora :>

Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc w diagnozie. Pozostała mi jeszcze jedna niewiadoma, a mianowicie zabezpieczenie trzpienia. Nie mogłem go namierzyć gdy wymontowywałem półksiężyc - nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Jak to ustrojstwo dokładnie wygląda, gdzie jest zamocowane (po której stronie trzpienia) i jak je się demontuje?

Witajcie jestem nowym uzytkownikiem .Zabezpieczenia oski masz pomiadzy pedalem sprzegla a hamulca i na koncu oski od strony hpedalu hamulca demontujesz je plaskim srubokretem

Cytat:
2009-11-08 16:44:19, DobekBdg pisze:
a jeszcze niedawno pisles CKsrv ze tam nie ma samoregulatora :>

ogolnie w mk7 nie ma.
zostal tylko sam kwadrant r=58 + sruba, wypadlo pare elementow typu sprezyna, "zabek", trzpieniek.

Po kolejnej wizycie pod kierownicą...
Udało się ściągnąć zabezpieczenie (było tylko 1, przy pedale hamulca) oraz zdemontować pedały.
Napiszcie jeszcze jak pedał i półksiężyc powinny być ułożone względem siebie?

Aha... i po co są te ząbki?

[ wiadomość edytowana przez: jarman dnia 2009-11-08 18:30:23 ]