Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2009-11-12 16:46:48 natknlem sia dyskusjecie. Wychodzi na to że Lada jest dużo nowocześniejsza w stosunku do Fiata z 1991 (jeśli sie nie pomyliłem ostatnie wyprodukowano w 91) http://www.forum.moto-portal.pl/viewtopic.php?t=12120&postdays=0&postorder=asc&start=0 dyskusja 2107 kontra Fiat 125p |
![]() slepy-1986 Kandydat na Kandaydata Lada 2103 1500 '1976 ... Lublin | 2009-11-13 23:09:11 Jak dla mnie, Fiata nie należy zestawiać z 2107, tylko z 2103/06. Siódemka jest nawet z zewnątrz nowocześniejsza, o środku nie wspominam-lotnicze fotele przemawiają na Jej korzyść, ale świadczą tez o nierówności walki. A ja swoją drogą, zastanawiając się kiedyś, jakie auto wybrać na pierwszy wehikuł, brałem pod uwagę też Kredensa... Ale nowocześniejsza konstrukcja lady (tylne zawieszenie), silnik, przeważyły na korzyść Radzieckiego Owocu Realizacji Włosko-Ruskiej Myśli Technicznej, w skrócie Lady ![]() ![]() ![]() |
![]() red8 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Lublin | 2009-11-14 13:46:43 moja 07 od kiedy przestala byc katowana po miescie codziennie, czyli od 5 lat, nie psuje sie wogole, nic nie robie poza olejem klockami i regulacja |
![]() simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2009-11-14 13:54:16 Nietrudno jednoznacznie określić zwycięzcę. Obie konstrukcje wywodzą się z jednego pnia. Łada juz na etapie kopiejki przeszła niemal 300 zmian w porównaniu z fiatem 124 od którego się wywodziła. Natomiast fiat 125p był w zasadzie hybrydą nowoczesnej karoserii 124 i 125 na archaicznych podzespołach z fiata 1300/1500 . I niestety w toku produkcji niewiele się zmieniło-zawsze łada była, jest i będzie lepsza i nowocześniejsza niz 125p-silnik na 5 panewkach, niezależne zawieszenie kół. Jedynym minusem w konstrukcji łady jest brak hamulców tarczowych z tyłu. |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2009-11-14 16:29:10
Ejże Simon, troche przesadziłeś, gdzie mamy niezależne zawieszenie kół? Przy sztywnym moście?Tyle że w Ładzie masz sprężyny a w Fiacie i Poldku resory piórowe. A co do tarcz w tylnych kołach to w fiatach 125p nie było to najlepszym rozwiązaniem, się zapiekały i o ile się nie mylę to FSO w końcu od nich odeszło. A jak juz jesteśmy przy hamplach to dwutłoczkowe zaciski Łady o niebo przewyższają te które były montowane w Fiatach 125p i Poldkach. |
el_comendanto (M) SYMPATYCZNY GOŚĆ トヨタカムリ | 2009-11-14 16:34:29 Tylne hamulce Lady sa lepsze od wiecznie zapiekajacych sie tloczkow w 125p.
Wiecie jaki byl patent na przejscie przegladu ze sprawnym hamulcem recznym w 125p? Miedzy tloczek a klocek wkladalo sie kapsel od piwa. Facio zaciagal reczny, mowil "hmmmm... jaki mocny...." i Kredens przechodzil badanie. Nie musze chyba dodawac, ze bylo to jednorazowe rozwiazanie ![]() |
![]() simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2009-11-14 18:39:06
W takim razie kolejne podobieństwo łady do Fiata-kijowy ręczny. Odkąd sięgam pamięcia, w mojej ładziance był to najczęsciej naprawiany mechanizm (średnio dwa razy na rok coś trzeba było zrobić). Poza tym zdjęcie obudowy bębna zawsze dostarczało mechanikom niesamowitych wrazeń-tak, że ja jakoś tej wyższości hamulców ładowskich nad fiatowskimi nie dostrzegam-a miałem okazję jeździć i 125p (co prawda MR78 ![]() [ wiadomość edytowana przez: simon2107 dnia 2009-11-14 18:43:42 ] |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2009-11-17 22:31:49 Witam
Wbrew temu co niektórzy tutaj napisali, śmiało można porównywać oba auta. Po pierwsze sporo je łączy: Pochodzą z podobnego okresu produkcji i masowo zmotoryzowały dwa sąsiednie kraje. Ogólne podobieństwo konstrukcji, parametrów użytkowych i osiągów. Pochodzenie od tych samych konstruktorów, jak to ktoś określił ze wspólnego pnia. Podobny wygląd, przynajmniej wczesnych modeli PF 125 i Łada 2103/06/ Wiele elementów i podzespołów o ile nie identycznych, to bardzo podobnej konstrukcji, czasem różniacych się jedynie mocowaniem (altenator, rozrusznik, przekładania kierownicza, sprzęgło, skrzynia biegów, tylni most, drzwi, fotele i wiele innych). Co do różnic, gdyby auta były identyczne po byłoby porównywac? ![]() Oba auta moim zdaniem były autami niespełnionych mozliwosci, brak konkretych modernizacji, prowadzących do rozwoju i unowocześniania modeli, spowodowały ze końcowym okresie produkcji auta były po prostu archaiczne ![]() Z porównania obu aut paradoskalnie lepiej wychodzi Łada, dlaczego praradoksalnie?. otóż PFiat 125 był (teoretycznie przynajmniej), nowszą, bardzie rozwojową konstrukcją niż Łada, poza tym przeszedł wiecej modyfikacji niż Łada. Niestety te modyfikacje poszły w złym kierunku, przede wszystkim by ograniczyć tzw. "wsad dewizowy" i potanić produkcję, co oznaczało nieustanne pogorszenie jakości wykonania, uzycie gorszych materiałów, gorsza lub całkoity brak konserwacji. Modyfikacje silnika były potrzebne i udane, ale sam silnik bazowy był przestarzały w momencie podjęcia produkcji (BTW co kierowało licencjobiorcą by uzyć tego własnie silnika dla mnie zawsze pozostanie niezrozumiałe), a modyfikacje tylniego mostu jak wiadomo tylko spowodowały zwiekszenie awaryjnosci. Zawieszenie PF 125 to osobna bajka, przednie zaprojektowane nowocześnie i rozwojowo (kształt podłuznic i nadkoli dawał mozliwosc w przyszłosci zamontować kolumny Mc Pherson i listwę zębata (tak uczyniono później we włoskich 125, 131, 132), tylnie zawieszenie "od dorożki" wyglada jakby projektantowi skończyła sie wena TFU!!rcza ![]() Łada w tym czasie mimo pojawiania sie wciąż coraz to nowych modeli, konstrukcyjnie zmieniała się niewiele. technicznie od modelu 2101 do 2107 głowne mechanizmy sa bez zmian, ale też producent AvtoVaz nie próbowal zastępować oryginalnycn materiałów gorszymi. Plusami ŁAdy w porównaniu z DF 125 było z pewnoscia prowadzenie, zawsze pewniej się czulem Ładą w zakrętach, chociaż Fiacior lepszy był na parkingu z powodu wiekszego przełozenia kierwonicy - lżej sie kręciło kierownicą. Silnik, przeniesienie napedu tu górą jest Łada, nowoczesniejszy silnik OHC, o większej żywotnosci, pewwnie wskakujące biegi i niezawodny most napedowy. Hamulce, hmmm... chyba jednak Łada, tylnie hemple w kredensie chetnie sie blokowały podczas ostrego hamowania, a wieksze tarcze i podwójne cylinderki z przodu w Ładzie były skuteczniejsze. Reczny w obu modelach - dwója ![]() (Bębny zdejmowało się bardzo łatwo, pod warunkiem odpowiedniego ich montażu, tzn. użycia np. molikotu czy smaru grafitowego pomiedzy aluminiowy beben a staliwny kołnierz póloski, nie zapiekały się wtedy, elementarz mechanika, ale któremu mechanikowi się chciało???) Przednie zawieszenie - teoretycznie Fiat góra, ale w praktyce węższy rozstaw kół, "odchudzone" w toku produkcji elementy belki i wachaczy powodowały ze zawieszenie to było mało sztywne. Zawieszenie tylnie, brak ideału ale tu Łada lepsza. Elektryka, ładowanie, rozruch, oswietlenie, w pierwszych modelach bez zwycięzcy, potem Łada 2105/07 zyskała bardzo skuteczne reflektory. Osiagi, teoretycznie podobne, chcociaż mimo podobnej mocy silnika ładne koniki były jakies żwawsze i mniej piły ![]() Dla mnie górą jest Łada ![]() [ wiadomość edytowana przez: sheriffnt dnia 2009-11-25 21:28:43 ] |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2009-11-18 21:15:21
Nowszą i bardziej rozwojowa konstrukcja to moze i był Fiat 125 ale włoski z DOHC -em pod maską, spręzynami w tylnym zwieszeniem i wypaśną jak na owe czasy deską rozdzielczą podobną do tej z 2103/2106 a nie Polski Fiat 125p w którego nowoczesna budę wepchnięto przedpotopowy i mułowaty silnik OHV, archaiczne resory piórowe i wnetrze z pontona 1300. Sorry ale PF 125p nawet nie umywał się nowoczesnością do kopiejki [ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2009-11-18 22:00:19 ] |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2009-11-19 01:19:26 Witam
Własnie to Andrzeju miałem na mysli, nowocześniejszą (rozwojową) niz z Fiata 124 karoserię. Pomijajac to co zostało tam wstawione, tj. silnik i resory piórowe, była to lepsza baza do rozwoju niz Łada. |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2009-11-19 23:18:21
Nie no Mirek, bez jaj, co jest nowocześniejszego w karoserii Fiata 125 od karoserii Fiata 124 czyli tego co posłużyło do budowy kopiejki? Minimalnie więcej miejsca na nogi z przodu? Co więcej, buda Ładzianki jest o niebo sztywniejsza od Fiata 125. Jedyna rzecz która mnie razi w Ładzie to niebezpieczne umiejscowienie zbiornika paliwa, chociaz podwieszany na 2 pasach i niczym nieosłonięty zbiornik w 125p i Poldku tez do mnie nie przemawia. |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2009-11-19 23:39:49 Witam
Pisałem o tym w pierwszym poscie, karoseria od 125 była nowsza, nieco dłuższa - powiekszono rozstaw osi, co dało faktycznie więcej miejsca na nogi, ale takze poszerzono podłużnice (ich rozstaw), pod kątem nowych modeli silników, a takze w przyszłości montażu kolumn Mc Pherson, co nastąpiło wkrótce we włoskich modelach. To ze zawieszenie przednie i karoserię PF 125 oceniamy jako gorszą od Łady, to jak już wspominałem efekt modyfikacji naszych inżynierów szukających na siłe oszczednosci, żeby nie być gołosłownym, od modelu MR 75 oczka do mocowania drazków reakcyjnych dolnych wachaczy, belkę podsilnikowa i same wachacze wykonano z cieńszej niz w starszych modelach blachy. Efekt był jak wielu posiadaczy DF-ów taki ze zawieszenie stało się miękkie (w sensie jakieś takie pływające na boki) i awaryjne. |
![]() Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2009-11-25 00:56:24 to porównanie wydaje mi się trafniejsze:
hifibeliver.netiz.pl/2103_125p_1.jpg hifibeliver.netiz.pl/2103_125p_2.jpg hifibeliver.netiz.pl/2103_125p_3.jpg hifibeliver.netiz.pl/2103_125p_4.jpg |
Astro2107 Kandydat na Kandaydata Lada21072 Radomsko | 2009-11-25 20:51:50 Nie czytałem wszystkich postów tal wiec nie wiem czy takie słowa padły ale moim zdaniem Łade i Fita 125p dużo łączy a zarazem dzieli
Łączy 1.tył napęd 2. otwierana maska pod wiatr 3.fiat pokazany niżej również miał stacyjke po lewej stronie Dzieli 1. Fiat ma z tyłu resory 2.Inna stylistyka fiata a łady 3.inna produkcja łada rosyjska bardziej wytrzymała Fiat polski niezbyt wytrzymały Nie chce mi sie pisać więcej ale powiem tyle ile wiem ani fiat ani polonez niema szans z łada a niektórzy piszą że polonez lepszy. |
![]() djmarkus Kandydat na Kandaydata Lada Samara Rawa Mazowiecka | 2009-11-26 09:31:49
Ja sie zgadzam z kolegą, a nawet moge zaryzykować stwierdzenie, ze golf II a nawet niektóre trójki przy Ladzie wysiadaja, wiem to po swoim doświadczeniu, ponieważ moja Samarka potrafi przegonic niemca z lewego pasa ![]() |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2009-11-26 10:06:41
Ludzie nie popadajmy w paranoje, takie porownania nie maja sensu, pytanie czy ten Golf to wolnossacy 1,6 diesel, czy moze 1,8 GTI, czy Polonez to stary 1,5 GLE OHV czy 1,4 Rover, w jakim stanie te auta sa i czy ich kierowcy wogole wiedzieli ze sie z nimi scigasz ![]() |
![]() djmarkus Kandydat na Kandaydata Lada Samara Rawa Mazowiecka | 2009-11-26 12:47:30
![]() ![]() |