MotoNews.pl
5 Zakup na Allegro-nie pasująca część, zwrot pieniędzy (239873/132)

Zakup na Allegro-nie pasująca część, zwrot pieniędzy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jak w temacie.

W czerwcu kupiłem do żelazka tarcze hamulcowe tylne. Na Allegro.

Opis aukcji mówił, że pasują do wszystkich żelazek produkowanych 86-95.

Tarcze przyszły, wszystko pięknie.

Mój mechanik opierd...ł się,skutkiem czego, że tarcze są nie pasujące okazało się w październiku.

Zawiadomiłem o tym sprzedawcę, powiedział, no problem mister, proszę przysłać, ja oddam kasę.

Jak paczka do niego doszła (wraz z kwitem zakupu) sprzedający stwierdził, że tarcze były kupione dawno, skutkiem czego on nie wyśle mi pieniędzy teraz, tylko jak będzie u księgowej to spojrzy w faktury i takie tam duperele....

U księgowej miał być około 10 listopada.

Piniędzów nie mam do dziś. Tarcz też. Co z tym fantem zrobić?

zmienic auto/mechnika

Katować mu banie ja tak zrobiłem podobna sytuacja tylko że z jakimś tam MP3 kupiłem na prezent a potem pożyczyłem i sie okazało że zapłaciłem za 2gb a dostałem 512 dzwoniłem średno co 2 dni i sie udało wszystko na jego koszt

zgłoś konflikt w "procedurach allegro" jak koles coś odszczeka zakończ , zgłoś sprawe na policje , jak przyjmą papiery do allegro , dostaniesz kase (bez kosztów wysyłki) z ubezpieczenia . na 90% jak rozpoczniesz "konflikt" koleś zmięknie i odda kase

miałem podobną sytyłacje gośc nie wysyłał przedmiotu, złosiłem na allegro zablokowali mu konto az pewnego dnia dodzwoniłem się i oddał kasę

A wystarczyło zadzwonić. Miał byś i tarcze i możliwość zwrotu w terminie 7 dni.

Generalnie gościu zgodnie z obowiązującymi przepisami może się na Ciebie wypiąć jeśli minął okres 14 dni. To w sprzedaży internetowej. Kupując w sklepie, sprzedawca może n ie przyjąć zwrotu wcale.

Zakupy trzeba robić z głową, a patrząc na swoich klient to coraz bardziej utwierdzam się w moim przekonaniu że kupowanie części na Allegro to głupota.
U mnie, jak i u wielu innych sprzedawców ceny są podobne do tych co na allegro z przesyłką a jest pewność że częśc oryginalna i dobrze dobrana.

A od kiedy to można kupić cokolwiek i po pół roku jak gdyby nigdy nic oddać do sklepu?? Na zwrot zakupionych towarów jest 7-14dni, w twoim przypadku minęło pół roku. Od tych zasad lekkie ustępstwa robią np. markety budowlane-remontując np. łazienkę możesz nabrać więcej płytek, złączek hydraulicznych a po skończonym remoncie zwrócić te niewykorzystane. Zostaje Ci wystawić te tarcze na aukcji lub opchnąć jakiemuś znajomemu, któremu będą pasowały.
Mazel tov.

jeżeli Ci odda kase to będzie tylko jego dobra wola A jak nie to może Ci odesłać na twój koszt i sobie będziesz mógł postawić na telewizor Kupować na allegro trzeba z głową.

cza miec w glowie nie w nogach
p.s. kup se normalne auto

poczytaj sobie

USTAWA
z dnia 27 lipca 2002 r.
o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego

W szczegolnosci definicje w Art1. i Art4. Nie chce mi sie szukac dokladnie i kpiowac, dam Ci wedke zamiast ryby.

Jesli kupujesz od FIRMY ( czyli sklep internetowy ) lub sprzedawcy na allegro posiadajacego swoja firme - to masz 10 dni na oddanie towaru bez podawania przyczyny ...moze Ci sie kolor pudelka nie podobac i odsylasz. Jesli sprzedawca Cie nie poinformowal przy kupnie o mozliwosci zwrotu w ciagu 10 dni to ten termin wydluza sie do 3 miesiecy - koniec kropka. Nie zadne tam 14 dni itd jak tutaj Kuner napisal

[ wiadomość edytowana przez: BULLITT dnia 2009-11-20 15:40:46 ]

Cytat:
2009-11-20 08:40:55, menzuramenzura pisze:
A od kiedy to można kupić cokolwiek i po pół roku jak gdyby nigdy nic oddać do sklepu?? Na zwrot zakupionych towarów jest 7-14dni, w twoim przypadku minęło pół roku. Od tych zasad lekkie ustępstwa robią np. markety budowlane-remontując np. łazienkę możesz nabrać więcej płytek, złączek hydraulicznych a po skończonym remoncie zwrócić te niewykorzystane. Zostaje Ci wystawić te tarcze na aukcji lub opchnąć jakiemuś znajomemu, któremu będą pasowały. Mazel tov.

Heheh.... szybko ci czas leci, co palisz???

Od konca czerwca do poczatku pazdziernika nie ma pol roku, jakby nie liczyc

Kupując graty zawierzylem opisowi - vide aukcja - nie zmienił się od tamtego czasu:

http://allegro.pl/item800750642_tarcze_hamulcowe_klocki_volvo_440_460_480_jakosc.html

Eeechhh.... jakby nie powiedział, że przyjmie i odda kase to bym je pchnął na Allegro i po kłopocie, a tak to jestem w plecy za przesyłkę i tarcz też nie mam

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi ::

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2009-11-20 17:28:21 ]

Moim skromnym zdaniem, wszystko zależy od tego czy kupowałeś od osoby, czy od firmy - masz paragon na ten zakup. Jeśli tak, to przeczytaj tą ustawe którą podał Ci Borys_PG (swoją droga nick bardzo w temacie;P) W takich sytuacjach sprzedawca powinien pokryć wszystkie Twoje koszty - zakupu, i wysyłek w obie strony, masz dwa lata od zakupu na to żeby zauważyć że towar jest niezgodny z umową. Jesli chcesz, podesle Ci wzór pisma które w podobnej sytuacji napisalem - sprawa byla niewielka ale zakonczona bardzo pozytywnie. Przydaje się zapisywanie na dysku wszystkich aukcji w których się coś kupowało, z allegro to szybko znika.

Sprwa rozwiazana polubownie

z allegro nie znika, idzie do archiwum. musza przechowywac takie rzeczy na przypadek sprawy sadowej

Owszem, tak piszą, ale nigdy nie przerabialem jeszcze takiej sytuacji żeby zwracać się do nich o przesłanie kopii takiej strony, nie wiem jakie tam mają procedury - wygodniej jest w każdej chwili mieć to pod ręką na dysku.