| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-08-28 13:39:19 Ja bym odlaczyl gaz na zwsze. |
![]() Andyfi Oldsmobile Aurora Siedlce | 2003-08-28 14:47:08 Przy zużyciu 25l/100km - to godne przemyślenia |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2003-08-28 15:13:20 Przyłącze się do rady PiotraS
wywal gaz - V silniki z GM kompletnie nie nadają się do tego popatrz na swoja Omegę - zacznij pić tylko wodę mineralną ciekawe kiedy się zbuntujesz |
Conrad_V6 Signum 3.0 V6 CDTI S ... Białystok | 2003-08-29 18:41:05
Hehe, ja będzie lał benzynę, to pewnie na nic więcej jak na wodę mineralną nie będzie go stać. Ja też mam taki sam problem. Jest on moim zdaniem ewidentnie związany z instalacją gazową. Spróbuj zresetować komputer. Albo zrób 300-400 km na benzynie. Mojej bestii to pomaga Pozdrawiam Konrad P.S. V-ki rzeczywiście są ciężkie do gazowania, ale moja narazie jeździ i ma się dobrze |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2003-08-31 22:21:35 Panowie to nie jest związane z gazem. Ja mam ten sam problem a gazu w swojej mv6 nie mam i nigdy nie miałem. U mnie podobne efekty (nierówna praca ale nie gaśnie) pojawiają sie tylko jeśli temperatura otoczenia jest ok+10 +15 st i tylko przy pierwszym rozruchu po przestanej nocce. Mówiąc szczerze to poprostu się przyzwyczaiłem i olewam. Sprawdzałem już szczelnośc dolotu, świece, kable nowe, filtr paliwa i powietrza też. Tech nie pokazuje błędu.
Uwaga ciekawostka: jeśli jest włączona klima przy rozruchu to problemu nie ma. Radzę, po poprostu żyj z tym i się nie przejmuj. Jeśli jednak będziesz walczył i znajdziesz przyczynę to daj znać co to było A tak przy okazji 25 l/100 km!!! Mnie pali 13-14 Pozdro, MCZ |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-02 21:04:48 Moim zdaniem to czujnik temperatury w kolektorze ssącym. Opis usterki przypomina objawy braku "ssania" jak kiedyś bywało, czyli mieszanka za uboga w stosunku do potrzeb rownej pracy na "zimno". Kiedy silnik sie zagrzeje, wszystko wraca do normy.
Janusz |
MCZ BMW e39 Warszawa | 2003-09-07 01:43:38 Janusz,
Też tak myślałem ale po analizie polemizowałbym bo: 1. Dlaczego jak jest -15 to silnik pali jak żyleta? Przecież jeśli źle odczytuje temperaturę to przy im chłodniej tym gorzej powinien zapalać. 2. Dlaczego nawet jak jest +5 pali jak żyleta a nie chce palic jak jest +10+15. Komentarz jak wyżej. 3. Dlaczego słabo reaguje tylko na PIERWSZE dodanie gazu a potem problem znika? To jest szczególnie ciekawe. Przy pierwszym dodaniu gazu "krztusi się i dusi" jakby miał 3 cylindry a nie 6. Następne dodanie gazu i ZREO PROBLEMÓW. 4. Dlaczego w zimę jak przy dużych "minusach" postoi 5-6 godzin (przy -10 to się już chyba wystarczająco wychłodzi) nie ma problemu a po nocce jest. Trochę dużo tych dlaczego ale problem mnie interesuje i chetnie bym znalazł rozwiązanie a nie palę się do wymiany czujnika temperatury "dla jaj". Pozdro, MCZ |