MotoNews.pl
2 Regulacja drzwi (240422/18)

Regulacja drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z Was zna jakiś dobry sposób na wyregulowanie drzwi w samochodzie?? Chcąc je domknąć musze użyć trochę siły, a niekiedy nawet poprawić. Próbowałem regulować na elemencie zamka przykręconym do słupka (za który zamek drzwi się zatrzaskuje) ale niewiele to pomogło, w zasadzie to ciężko jest zobaczyć czy ów rygiel dobrze zachodzi

Tym uchem na slupku to sie reguluje glebokosc na jaka drzwi maja wpadac we wneke ,i wysokosc .Kiedy juz ustawisz drzwi tak aby zamkniete dobrze lezaly wzgledem elementow sasiadujacych-szpary estetyka itd...nalezy sprawdzic czy domykajac ucho nie podciaga drzwi do gory w momencie kiedy trafia w zamek,jezeli tak sie dzieje,lapiemy za dolna krawedz drzwi i w polozeniu prawie zamkniete,ale nie ucho w zamku,szarpiemy co sil w gore ciagnac z kolan a nie z krzyza, bo sie regulacja pobytem w szpitalu skonczy.Tak pare razy,ale nie przeholuj bo potem bedzie sytuacja odwrotna tzn zamek wchodzac w ucho bedzie ciagnal drzwi w dol,ale wtedy sie wygodniej reguluje
Tak wiec dzwi maja wpadac prosto w ucho,aby sie upewnic domknij pare razy lekko unoszac za klamke i lekko dociskajac w dol czy zloty srodek zostal osiagniety.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Hmmm... a żeby się tak zbytnio nie szarpać to nie lepiej będzie poluzować nieco śruby przy zawiasach?? czy może to już inna bajka

mozesz probowac luzowac srubki. tylko, ze ustawisz drzwi, poruszysz nimi i Ci sie wszystko przestawi. można się tak zamęczyć. a sposobem BigElektrona to robią blacharze. ustawiają tak wszystkie klapy, drzwi i maski.

Cytat:
2009-12-03 12:55:04, junior_ek pisze:
Hmmm... a żeby się tak zbytnio nie szarpać to nie lepiej będzie poluzować nieco śruby przy zawiasach?? czy może to już inna bajka

Napisalem tak jak sie to robi.Luzujac srubki poruszysz lakier,bo w wiekszosci zawiasy sa przykrecane a potem nadwozie lakierowane,lub wrecz przyspawane do nadwozia,wiec pomijajac kwestie o ile uda ci sie wogole to ustawic to wiecej sobie zniszczysz niz pozytku z tego.
Trzeba tak kalkulowac aby cel zostal osiagniety minimalnymi stratami.

-----------------
Naprawa elektroniki.

a w jaki sposób wyregulować zamki aby dociągnąc drzwi a wiem zę na bolcu na słupku nie ma żadnej regulacji (toyota rav 4 2006 usa) dzięki z góry.

Cytat:
2011-09-22 21:10:37, mlodywodzu pisze:
a w jaki sposób wyregulować zamki aby dociągnąc drzwi a wiem zę na bolcu na słupku nie ma żadnej regulacji (toyota rav 4 2006 usa) dzięki z góry.

Jak niema luzujesz go i wtedy plywa.

-----------------
Naprawa elektroniki.

dzięki
a czy pomorze ktoś szukam tłumika środkowego do ravki 2,4b 06r bo mi padła sztuka i nie mogę nowego znaleźć używanego nie chce chyba że w dobrym stanie