[126]Wtrysk w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam takie pytanie: Ostatnio zacząłem się bardzo interesować tematem wtrysku w maluchu na podzespołach z CC 900 SPI. Przeszukując forum znalazłem tylko szczątkowe informacje a potrzebowałbym jakichś konkretów. Zastanawiałem się także nad zastosowaniem Megasquirt-a do tego celu ale nie wiem czy to nie będzie przysłowiowa "armata na komara"
Za wszelkie info będę wdzięczny

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2009-12-10 10:09:19 ]
[ powód edycji: [126] ]

klik
od 16 strony wzwyż

Dzięki za tak szybką odpowiedź
Ja bym jednak wolał zostać przy klasycznej głowicy W każdym bądź razie pomysł przeróbki wydaje mi się już mniej szalony
Jeszcze raz dzięki i będę wdzięczny za wszelkie info

[OT]:spotkałem się z takim wyrażeniem jak SMT-prosiłbym o wyjaśnienie tego,jak równierz słyszałem że da się tym zrobić wtrysk do 650?

http://perfectpower.com/products/smt6.asp

OK,a czy ten cały SMT 6 jest w stanie wystarczająco zmienić oprogramowanie sterownika,aby zwykły maluft jeździł?

ecumaster jest wsatnie zasterowac wtryskiwaczem tak by maluch na tym jezdzil

a niewiesz gdzie go szukać?

np tu

http://allegro.pl/item840442981_ecumaster_digital_ecu_tuner_ii_ecu_master.html

Moim zdaniem stosowanie piggybacka nie jest najlepszym rozwiązaniem. Będzie Ci brakowało kilku korekcji takich jak np. accelaration enrichment (wzbogacenie przy gwałtownym depnięciu gazu) czy korekcji względem ciśnienia atmosferycznego. Mając lambdę i tak nie będziesz miał możliwości pracy w closed loop. Nie będziesz miał także możliwości sterowania zaworem wolnych obrotów czy też krokowcem. A jeśli chodzi o SMT 6, to już kompletnie się do tego nie nadaje, bo nie posiada interpolacji pomiędzy komórkami map (nie wiem jak te najnowsze modele). Jeśli już chcesz iść w tą stronę, to DET2 lub 3.

Z tanich opcji masz Megasquirta, lub jakiś OEMowy sterownik do którego możesz znaleźć dużo softu na necie, typu Hondowski PGMFI lub stare Webery z Fordów/Lancii. W dwóch ostatnich przypadkach będzie duża rzeźba z zapewnieniem sterownikowi odpowiedniego sygnału z czujnika położenia wału/wałka, więc z tanich opcji zostaje MS .

Git gitara,pytanie może głupie lecz co to jest Megasquirt i jak to się programuje(ewentualnie)-wolę sie popytać żeby potem nie narobić głupot

Problem jest tylko jeden... O ile się orientuję przynajmniej w PGMFI to ten sterownik był stosowany przez tunerów także do innych silników lecz z jednym ograniczeniem: Wszystkie były rzędowymi 4-kami... A dostosowanie tegoż komputera do silnika 2-cyl może nie być takei proste...

Moim skromnym zdaniem najprostrza droga to Megasquirt... Zastanawiałem się także nad innym rozwiązaniem: Może udało by się tak przeprogramować komputer z CC 900 żeby działał poprawnie z silnikiem 2-cyl i kołem które jest do nanoplex-a... Tylko że to nie jest prosta robota ale jest to wykonalne... Wtedy instalacja ograniczałaby się tylko do "przeszczepu" wszystkiego co związane z wtryskiem

Chętnie bym nawet w tym pomógł ( odpowiednie umiejętności posiadam... Na codzień jestem programistą )

A co do Megasquirta: Google Twój przyjaciel: http://www.bgsoflex.com/megasquirt.html

Prawdą jest natomiast,że ze sterownikiem grupy fiat/lancia będzie kłopot z dorobieniem odpowiedniego koła,choć po ingerencji w układ olejowy dałoby się założyć koło od 900.Mianowicie polega ona na przeniesieniu filtra oleju poza silnik,tym samym usuwając go z wału,czyli robimy sobie pole do manewru.

[ wiadomość edytowana przez: Nowy666 dnia 2009-12-06 21:56:15 ]

Zgoda... Tyle że to już wymaga większej lub mniejszej "kombinatoryki stosowanej". Zakładając że udałoby się ten sterownik poprzez mały software-owy tuning ( ew. jakieś urządzonko zewnętrzne dostosowujące sygnały z koła z el ) to instalacja byłaby o niebo prostsza... A im coś jest prostsze tym mniej miejsca na pomyłkę...

Moje pytanie brzmi: Czy ktoś może z forumowiczów dysponuje jakimiś informacjami na temat budowy tego kompa?

...lub też zostawienie aparatu S151(czyt.seryjny)choć niewiem co na to megasquirt.

[ wiadomość edytowana przez: Nowy666 dnia 2009-12-06 22:00:58 ]

Jeśli chodzi o Lancię, to dużo informacji jest na >prograle<. Są tam też gotowe definition files do TunerPro.

Cytat:
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś może z forumowiczów dysponuje jakimiś informacjami na temat budowy tego kompa

Poproś Krzemowego,może on coś wie lub na tym prograle jest dział wiring IAW

[ wiadomość edytowana przez: Nowy666 dnia 2009-12-06 22:08:04 ]

Przeglądnąłem Progale... Fajna stronka z tym że:

1. Kompy to zupełnie inna bajka niż ten z CC 900
2. ... ale i tak się może przydać ze względu na dość rozbudowane info odnośnie czyjników ( dział IAW )

Co do seryjnego aparatu... Szczerze powiedziawszy wolałbym żeby to jednak ECU sterował zapłonem... Zawsze większa ilość parametrów w kompie do zepsucia

Uparłem się na tego kompa bo tak naprawdę przeszukując net-a ( i Alle(dro)go ) jest on stosunkowo tani i łatwo dostępny a MS-a trza zamawiać za granicą i cena kitu w najtańszej wersji wynosiła ostatnio 159$ o ile pamiętam... A ktoś chciał sprzedać kompa od CC 900 za ok. 100 zł... Różnica w cenie jest znaczna...

Skoro żeś programista i masz zamiar porywać się na przegrzebanie kompa z cc900 to powinna Ci wystarczyć na początek informacja że siedzi tam Motorola z serii HC11. Zmuszenie tego kompa do pracy w pierdzie z kołem nanoplexowym jest oczywiście możliwe, jest jedynie kwestia napisania softu praktycznie od nowa Można sobie ułatwić robotę deasemblując gotowca. Można też dorzeźbić koło impulsowe 60-2 i tylko pozmieniać mapy, jakoś będzie to działać. Niezależnie od ilości poświęconej pracy i tak będzie to do dupy bo nie da się tam zrobić bez większych kombinacji zmiany nastaw online ani flashowania softu bez otwierania centralki.

tak jak schwepes pisze PB nie zalatwi tutaj wszystkiego, na pewno nie SMT6, mozna by sprobowac z EcuMasterem on posiada interpolacje, ale moim zdaniem do takiego zasilania w maluchu przydalby sie jakis stand alone, a najtansza opcja takowego to tylko MS, wystarczy v2.2 z dobudowana plytka sterowania zaplonem, ceny takich do poskladania sa zazwyczaj tansze niz gotowych swiniek. Swoja droga jesli jestes programista to z MS'em sobie poradzisz, wiec na twoim miejscu szedlbym w ta strone