MotoNews.pl

Utwardzenie zawieszenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam klubowiczów
co sądzicie na temat utwardzenia zawieszenia przez gumy (pierścienie gumowe) wkładane w spręzyny?
czy to działa, jest bezpieczne?

p.s.
takie gumy są dostępne na allegro

pozdrowienia

Może to zabrzmi śmiesznie ale kiedyś parę lat wstecz kumpel kupił Ładę 2107. Wiecie co było w sprężynach ? - piłeczki tenisowe!
Czemu to miało służyć?

Cytat:
2003-08-28 22:45:20, uba pisze:
(...)
co sądzicie na temat utwardzenia zawieszenia przez gumy (pierścienie gumowe) wkładane w spręzyny?
czy to działa, jest bezpieczne?
(...)

Cześć!

takie gumy stosuje się tylko w przypadku jak sprężyny są "zużyte" - czyli zmiękły... a nie stać nas chwilowo na nowe...
one właściwie nie utwardzają zawieszenia tylko ograniczają ugięcie sprężyn
ja np. mam takie "cuś" wkręcone w sprężyny właśnie dlatego że nie mam jeszcze nowych sprężyn a na starych za bardzo auto siada pod obciążeniem

jednak nie polecam używania takich gum jako utwardzanie w sensie tuningowym... już lepiej zamówić dorabiane sprężyny (w Poznaniu takkie dorabiane do każdego auta to koszt 80-120 PLN szt. - w profesjonalnym warsztacie) wtedy można wybrać sobie twardość i wysokość zawieszenia...
jest to bezpieczne - bo jak guma pęknie to po prostu auto "siądzie"

pozdr
Bartek

Witam!!!

Jeśli chodzi o utwardzanie to jedź do fachowców. Oni dobiorą Ci odpowiednie sprężyny do amortyzatorów. Musisz też określić czy będziesz jeździł sam czy z kimś. Ja miałem utwardzony tył i jak jeździłem sam to było super, ale jak zrobiłem trasę pełnym autem to złamał się amortyzator przy dolnym mocowaniu.

Jeśli chodzi o te gumy to już lepiej zostać przy oryginalnym zawieszeniu.

Pozdrawiam

takie gumy wlada sie takze w sprezynyeby np nie bijalo jak obnizysz auto na sprezynach a nie zaozysz krotszych amorow! Ja np tak mialem w wojej asterce po obnizeniu 50mm przod i 30mm tyl. NAPEWNO nie kupuj sbie takich gadzetow do skrecania sprezyn!!!!!!!!!!! Sprezyny "sport" to wydatek do Astry od 450 - 550 PLN