126p + 1.5l 16v z Hondy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, od jakiegoś czasu grzebie sobie po google i znalazłem już wiele cennych informacji na temat swapa w maluchu i załadowania do niego jednostki z Hondy. Chciałbym jednak jeszcze podpytać o parę rzeczy na tym forum. Głównie chodzi mi o przeniesienie napędu. Ma ktoś jakiś pomysł jak połączyć silnik Hondy z kołami malucha? Oczywiście zostawienie seryjnej skrzyni z maluszka nie wchodzi w grę ze względu na duży moment.
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś informację dotyczące innych rzeczy związanych z taką zabawą proszę o zamieszczenie ich tutaj.

Skrzynia Skody rapid może być dobra choć niesprawdzałem jej nigdy,DarOO ma ją u siebie w 1.2

polecam skrzynie z hondy, bedzie wystarczajaco mocna. naturalnie montaz poprzecznie przed osią. Lepsze niz 1,5 bedzie 16a2

Ta, a od b16a2 będzie lepsze b18c4 albo c6
Maluszek ma dawać frajdę z jazdy na różnych zawodach i ma być dosyć tani. To znaczy jak coś się zepsuje podczas upalanka ma dać to się tanio naprawić, a b-seria w hondzie nie jest tania. Wiem coś o tym bo mam Civica z b18c4

Wracając do tematu, właśnie zastanawiam się nad skrzynią od hondy, dorobieniu jakiegoś wału i to razem spięte łańcuchem. Co wy na to?
Skrzyni skody jeszcze nie przerabiałem ale może być to trudne połączenie

Cytat:
2009-12-16 22:33:39, Osaka pisze:
Ta, a od b16a2 będzie lepsze b18c4 albo c6 Maluszek ma dawać frajdę z jazdy na różnych zawodach i ma być dosyć tani. To znaczy jak coś się zepsuje podczas upalanka ma dać to się tanio naprawić, a b-seria w hondzie nie jest tania. Wiem coś o tym bo mam Civica z b18c4 Wracając do tematu, właśnie zastanawiam się nad skrzynią od hondy, dorobieniu jakiegoś wału i to razem spięte łańcuchem. Co wy na to? Skrzyni skody jeszcze nie przerabiałem ale może być to trudne połączenie

tylko po co ta drogą .. ?

Silnik do środka razem z org skrzynią (tzw central )...

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

a nielepiej jest wziąść silnik 1.6 hondy b16A1 jest o wiele mocniejszy od b16a2 bo chyba różnica wynosi ok 20km jak mnie pamięć niemyli a o skrzyni to tak jak pisze prezes tzw "centrala"

Cytat:
ale może być to trudne połączenie

E tam,kwestia dorobienia flanszy (skrzynia trzyma się na 4 śruby)a dalej zwykłe przeguby tripody i półosie

central do sanek z hundy docepic malucha albo odwrotnie;p

zawsze sie zastanawiałem po co SWAP do malca, jak 2 garki dobrze zmodzone daja tyyyyle radochy z jazdy, mocy na winklach nie brakuje nawet na suchym, jest lekko itd.
rozumiem central np do wyścigów płaskich/góry.
na mocnym silniku zabawa sie dopiero zaczyna z modami.czy zadałeś sobie to pytanie - po co? co będę z tym robił?
bo jak to ma być tylko po to że masz honde i chcesz mieć motor hondy w malcu to słaby argument do robienia czegoś takiego, a czasu będziesz potrzebował sporo.
nie neguje ale rozwiej moje wątpliwości, sam mam honde z tym silnikiem i jest to dobry pomysł jednak nigdy bym tego nie robił, hehe
P.S. jak sie zdecydujesz to nie zakladaj skrzyni z econo d15z8 bo jest długa jak Nil

[ wiadomość edytowana przez: qbara dnia 2009-12-17 17:44:05 ]

[ wiadomość edytowana przez: qbara dnia 2009-12-17 17:48:41 ]

Cytat:
2009-12-16 23:18:20, Wariad pisze:
a nielepiej jest wziąść silnik 1.6 hondy b16A1 jest o wiele mocniejszy od b16a2 bo chyba różnica wynosi ok 20km jak mnie pamięć niemyli a o skrzyni to tak jak pisze prezes tzw "centrala"

B16A1 (150KM) jest słabszy o 10KM od B16A2 (160KM), a jeśli masz na myśli B16B (185KM), to życzę powodzenia w szukaniu takiego silnika. Ze o kosztach nie wspomnę.

Gbara, auto ma właśnie służyć głównie do wyścigów płaskich. Jak będzie skrzynia od Hondy to pewnie jakaś hybryda powstanie z d13 i d16.

Wariad, nie. Nie jest lepiej wsadzic b16a1, bo po pierwsze sporo kosztuje, a po drugie mam już d15 które zostało mi po swapie w Civicu. Jeżeli chodzi o moc w tym silniku to przeczytaj posta schwepesa

Dasz głowicę z D16z6 i będzie git

małe OT: człowiek niejest nieomylny i przyznaję się do błedu a jak już masz silnik to zmienia to postać żeczy i dyskusja na temat wyboru silnika jest zbędna (ale i tak znając życie to jeszcze troche stron bedzie na ten temat )