MotoNews.pl

Ile oleju pomiedzy MIN a MAX ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie. Mam silnik 4000 po remoncie. Zaczal mi wlasnie brac olej ale podejrzewam ze moze byc to przeciek do sprzegla bo zaczelo dziwnie piszczec przy ruszaniu.
Uzupelniam codziennie praktycznie olej. mAM PYTANIE - Czy ktos z was wie ile oleju wchodzi aby z poziomu MIN uzpelnic tak do 2/3 ?
Leje na oko ale boje sie przelac !

MIędzy poziomem Min a Max jest ok 1 litr. dolewaj ok 0.7 litra i bedzie git. A swoja drogą ja mam silnik 5000 po remoncie (sam robiłem) i nie wiem co to ubytek oleju.... półsyntetycznego.. Jakiś nowy Orlenu Semisyntetic Super 10w40... Bo na takim jeżdżę... Kto Ci zrobił taki remont ze olej ubywa ??

A dlaczego półsyntetyk ? Na mineralce nie obróciłbym silnikiem - zbytnie pasowanie elementów - wstepnie docierany był silnikiem elektrycznym 2kW i na przekładni 1400obr/800obr miał problemy przez pierwsze 10 minut.... potem mu juz było lżej...

[ wiadomość edytowana przez: Ramzes_II dnia 2003-08-29 14:02:52 ]

Po dobrym remoncie nie powinien ubywac prawie wcale. U mnie ubytek jest niezauwazalny, uzywam Lotos polsyntetyk 10W/40.

Pozdrawiam
Adamus

Ja się przymierzam do małego remontu silnika ale mam nadzieję że po remoncie będzie można zapomnieć o dolewkach,bo co to za sens wtedy robić
Olej leję zawsze "na oko"

Jak codziennie muszisz dolewac olej to raczej musi gdzieś nieźle spierniczać bo jesli by palił tyle to nic byś nie widział w stecznym lusterku za chmurą błekitnego dymu

Właśnie,
sprawdź dokładnie może gdzieś ci nieźle kapie... U mojego ojca w poldku źle była dokręcona micha olejowa i też kapało

macmind

Mi wcześniej uciekał przez uszczelnienie na wale od strony sprzęgła,szybko zauwazyłem bo robił ślady po nocnym postoju.

a u siostry w maluchu rdza przeżarła miske i tez ubywało ok 1l na dwa dni

Ja na dolewki kupiłem sobie... bańkę 4l.
Na 1000km powinno wystarczyć

Ja dolewam prawie na max. (ok. 1-2 mm poniżej max) i przez jakieś 1500km nie muszę sobie zaprzątać głowy stanem oleju.

potwierdzam słowa ramzesa miedzy min a max wchodzi ok 1l oleju

co do wycieku to przedewszystkim sprawdz czy niemasz plam oraz czy ci sie gdzieś silnik nie poci
bo mnie śp 1500 pocił sie spod usczelki pod głowicą od strony rozrzadu i robił to tylko kiedy silnik pracował wiec nie zostawiał plam na postoju

co do silnika po remocie to mogły by ci sie pierścienie nie przyjąć złe dobranie pierscieni i regulacje luzu na ich zamku raczej wykluczam ale kto wie .......

No co Ty Bodzio, musiałby nie miec wogóle pierścieni żeby tyle oleju znikało a kopcił by jak diesel z padniętymi wtryskiwaczami pod górę

Cytat:
2003-08-29 16:50:23, Mokry pisze:
No co Ty Bodzio, musiałby nie miec wogóle pierścieni żeby tyle oleju znikało a kopcił by jak diesel z padniętymi wtryskiwaczami pod górę

mnie też za mocno nie kopcił (dokładnie powyżej 4000) a pompował 1 l na 250 km a pierścienie przkraczały dyżo max dopuszczalny luz pzatym miałem szramy na prowadnicach i to tez extra pompowało olej do wydechu

No to wszystko jasne - dolewam codzienie bo ... lalem duzo duzo mniej niz 0,7 litra wiec pewnie nie spiernicza az tyle ile myslalem. A ze caly dzien jestem w trasie to po dolewce nie moglem sprawdzic ile jest naprawde. Tak wiec dzisiaj doleje ile trzeba i zobaczymy. Miche sprawdzilem - sucha jak nie wiem. plam zadnych tez nie zostawiam. Na kanale zobaczylem ze olej jest na skrzynce biegow ale to inna historia i wiem ze tam troche mi kapie glownie spod sruby szybkosciomierza.
dzieki - bede wiedzial ile dolewac

po pierwsze panowie, ksiązek nie czytacie? nie litr oleju ale kilogram!!!

po drugie jesli znikąd nie cieknie to silnik tyle az oleju zżera... oj remoncik blisko

Panowie, a jeżeli olej nie kapie a ubywa go ok. 1l na 300km, to oznacza że zżera??? No ale czy by wtedy nie kopcił? No bo mój tak bierze olej ale nic nie kopci, ani troszke.

Mnie tam trochę gdzieś spiernicza,ale i tak od wymiany do wymiany bez dolewek przy 100 tys

Cytat:
2003-08-30 17:14:05, korzonM pisze:
Panowie, a jeżeli olej nie kapie a ubywa go ok. 1l na 300km, to oznacza że zżera??? No ale czy by wtedy nie kopcił? No bo mój tak bierze olej ale nic nie kopci, ani troszke.

Litr oleju na 300km???? To zgroza!Jest to BARDZO DUŻE ZUZYCIE,czas wziąć się za silnik .

U mnie "ginie" ok 1l na 1500 km.
Nie zauwazylem zadnych wyciekow, ani jakiegokolwiek kopcenia
z rury.
Jeszcze troszke pojezdzi...

po pierwsze jesli chodzi o kopcenie to nie musi to byc widoczne, moze delikatnie dymic, albo czasami (przy obciazeniu - podjezdzie pod gore) i trudno to zauwazyc

po drugie moze wyrzucac olej w inne miejsca np do płynu chłodniczego, do filtra powietrza.

proponuje sprawdzic cisnienie sprezania i zrobic probe olejowa dla sprawdzenia zaworow i pierscieni

A na czym polega próba olejowa? Sorry że pytam, ale nie jestem tak wtajemniczony jak wy