MotoNews.pl

Gaz w Opel Agila 1,2 - pomocy?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kochani pomóżcie!!!
Mam Opla Agilę z silnikem 1200, 16V i kolektorem plastykowym oraz problem z zainstalowaniem gazu, co jest niezbedne dla mnie ze wzgledu na koszty codziennej eksploatacji kieszeni.
Proszę Was o pomoc. Może jest ktoś kto potrafi wyprodukować kolektor metalowy.

Koszt zwykłej instalki z kompem to jakieś 2500 . Wymiana kolektora jeśli nawet uda Ci się go znaleźć będzie Cię kosztować pewnie ponad 1000. Lepiej już dodaj jeszcze 1000 i za jakieś 4500 załóż instalację z wtryskiem gazu, która nie rozsadzi Ci kolektora. Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla Twojego portfela.
Od 1 stycznia ma wzrosnąć akcyza na gaz więc jeśli zrobisz do tego czasu odpowiednio dużo km to może już Ci się zwróci inastalka bo potem już to będzie trwać dłużej. A szukanie kolektora może się nie powieść.
Słyszałem że ktoś produkuje kolektory w celach sportowych ale wątpię by robił to do Agilii.

PZDR

Koszt zwykłej instalki z kompem to jakieś 2500 . Wymiana kolektora jeśli nawet uda Ci się go znaleźć będzie Cię kosztować pewnie ponad 1000. Lepiej już dodaj jeszcze 1000 i za jakieś 4500 załóż instalację z wtryskiem gazu, która nie rozsadzi Ci kolektora. Im szybciej to zrobisz tym lepiej dla Twojego portfela.
Od 1 stycznia ma wzrosnąć akcyza na gaz więc jeśli zrobisz do tego czasu odpowiednio dużo km to może już Ci się zwróci inastalka bo potem już to będzie trwać dłużej. A szukanie kolektora może się nie powieść.
Słyszałem że ktoś produkuje kolektory w celach sportowych ale wątpię by robił to do Agilii.

PZDR

Proponuje to samo co Vincent bo metalowego kolektora możesz nieznaleść szczegónie do Agili załóż instalacje IV lub V generacji czyli wtrysk gazu w fazie lotnej bądź ciekłej i masz problem z głowy, a koszty Ci się zwrócą.

No nieeee! To juz zakrawa na paranoje!!! Zagazowac AGILE!?!? Czlowieku ale z Ciebie centus!!!!!!!!!!! Nie mam slow!!! Jeszcze troche a ktos zacznie sikac do baku ( a moze tez pojedzie ) PARANOJA PARANOJA!!!! A butle to bedziesz ciagal za soba ???????

Spokojnie Toxic nie stresuj chłopaka.
Każdy ma swoje racje i swój portfel. Ja miałem SC 900 na gazie i żałuję tylko że zagazowałem je tak późno. Ilekolwiek auto by nie paliło gaz jest zawsze tańszy od benzyny więc zawsze jesteś do przodu. Widziałem oszczędne bądź co bądź tico na gaz, wiem że są i zagazowane maluchy. Więc wszystko by zaoszczędzić chyba że kogoś stać lub ma gest.
PZDR Vincent
Gazuj Agile i nie zwlekaj póki gaz stoi jak stoi bo im później tym dłużej będzie Ci się zwracała ta inwestycja

Ja zagazowałem UNO 1.0 mojej żony i nie narzekam. Przy dziennym przebiegu 120 km oszczędność wychodzi w porównaniu z benzyną ponad 12 zł dziennie - miesięcznie ok 250 zł a rocznie to już duża suma

jj77 !!!!! Nie stesuj sie tym co czasami można tutaj przeczytać.
Ja miałem forda mondeo z gazem. Tam też był plastikowy kolektor. Wystarczy założyć odpowiednią klapkę na kolektorze i po kłopocie. Ja miałem dwa strzały w kolektor i nic się nie stało.
Jeżeli zależy Ci na kasie to nie pakuj się w jakieś dziwne instalacje któryś tam generacji. Drogie to... Może i dobre ale jak by kosztowało 2500 zł.
Załóż zwykłą instalację za 2000 zł. i będziesz zadowolony.
Jak bęziesz chciał to na priv mogę podać Ci adres zakładu który mi zakładał gaz do mondeo.

Wszystko się zgadza Omegus, każdy zakład założy Ci zwykła instalację na życzenie klienta, nawet taką za 1000. Ale jednocześnie nie da Ci gwarancji że już przy pierwszym strzale nie pójdzie w dupę kolektor.
Przerabiałem to z Fordem KA od znajomych, wszystkie zakłady mówiły - "założymy jaką pan chce, ale..."
Tak więc reasumując zarówno pieniądze jak i decyzja należą do jj77
Powodzenia

Oj jak sobie pluli w mordę z tym KA że nie sprawdzili wcześniej kolektora...

Mam ten sam ból mam Corse C 1,2 16V. Chcę założyć w niej gaz ale koszty instalacji są ogromne. Wszystko przez plastikowe kolektory. Czy ktoś zna jakiś dobry warsztat i niedrogi? Pomocy.

Toxic, zgadzam się z Tobą!
Jesli ktos chce zagazaować taki silnik, to niech przesiądzie się na rower. Wyjdzie jeszcze taniej. To faktycznie PARANOJA. Z niecierpliwością czekam na post, w którym ktoś zapyta się jak i gdzie założyć gaz do auta z silnikiem 1.4 TDI.

Witam
Dedan sądząc po Twoim profilu (brak auta) to sam jeździsz rowerem więc stąd wynika że nie wiesz co mówisz .
Kup auto, zagazuj je a potem wypowiedz się na temat ekonomii jazdy na benzynie i na gazie.
Jeździłem SC 900 na gazie więc wiem co mówię bo jak byś nie liczył różnica w tankowaniu baku 100 a 30 zeta to jednak była różnica.
Jak nie masz doświadczenia to zachowaj swoje ironiczne uwagi dla siebie.
Kto umie liczyć i szanować swoje pieniądze ten założy gaz, wszak jest wiele innych rzeczy poza benzyną które można za nie kupić
PZDR Vincent

Vincent!
Wyobraź sobie że też mam auto. Pomijając Twoje wycieczki pod moim adresem, wydaje mi sie że nie bardzo rozumiesz intencje mojej wypowiedzi. Rozumiem ,że w obecnej durnowatej sytuacji gospodarczej naszego kraju nikomu sie nie przelewa i trzeba oszczędzać. Dlatego jesli ktoś kupił samochód z silnikiem 1.2, to przypuszczam że równiez kierował sie względami ekonomii. Jednak gośc chce jeszcze taniej. Takie zachowanie wymusza nasza porąbana polska rzeczywistość, a nie logika i względy techniczne. Jak mniemam baaaaardzo często bywasz w "swiatłych krajach". Jestem ciekaw, gdzie tankujesz gaz u naszych zachodnich sąsiadów. Kierując sie Twoją logiką Vincent, można dojść do wniosku, że producenci samochodów to debile - przecież powinni robić samochody tylko na gaz.

Akurat w tej kwestii nie zgadzam się. Stwierdzenie:
"Dlatego jeśli ktoś kupił samochód z silnikiem 1.2, to przypuszczam że również kierował się względami ekonomii"
jest troszeczkę śmieszne w moim mniemaniu. Sam poruszam się autem z takim silnikiem - i wcale nie kupiłem go ze względu na "ekonomię" jeżeli chodzi o zużycie paliwa – to jest niestety jedyna (w miarę przyzwoita) jednostka napędowa do tego auta. Niestety ten silnik (szczególnie w mieście) jest jak na taką, dla Ciebie "śmieszną" pojemności, paliwożerny (około 8-9 l/100km). Wiem co mówię. Choć sam przeciwny zakładaniu gazu do takich autek, z perspektywy nie dziwie się takim pomysłom wśród innych użytkowników.

Dedan nie naskoczyłem na Ciebie jako zaślepiony posiadacz gazu ani z potrzeby wykrzyczenia się. Nie podoba mi się po prostu jak ironicznie traktujesz i wyśmiewasz zdanie innych nie podpierając swego doświadczeniem. Każdy ma prawo wypowiadać się na forum ale nie może polegać to jedynie na prześmiewczym tonie i negowaniu dla samego negowania. Masz coś do powiedzenia ok wyraź to ale nie żebyś bluzgał i poniewierał Kimś bo masz takie widzimisię.
Co do gazu to technologia ta nie jest tworem naszego zubożałego, lichwiarskiego społeczeństwa tylko wysoko rozwiniętych krajów takich jak Włochy i Holandia. Technologia ta powstała i jest nieustannie unowocześniana bo kraje te i ich obywatele umieją liczyć. Spotyka się seryjne samochody na LPG (406, Zafira czy Multipla) i na pewno inżynierowie tak opracowali silniki jak i układy gazowe by dobrze ze sobą współdziałały.
Co do tankowania LPG za granicą to nie ma problemu. W necie znajdziesz stacje LPG we wszystkich krajach Europy. W jednych mniej w drugich więcej ale są.
Chodzi mi o to by na forum szanować siebie nawzajem. Nie można zmieszać kogoś z błotem bo ma się inne zdanie. Przedstaw je i swoje argumenty, dobrze żeby były poparte doiświadczeniem a nie tylko własnym Wielkim Nieomylnym JA.
Chcesz anonimowo bluzgać to zamknij się w pokoju i bluzgaj a jak masz coś do powiedzenia to napisz na forum ale z kulturą i poszanowaniem innych.
PZDR Vincent

Panowie niekłućcie się Polacy to taki naród że liczą grosze i jak by mogli to by nawet MALUCHA zagazowali. A wsumie to mogą.

DamianSz - Już widziałem takie przypadki )

Ja zaś słyszałem o nich od gościa co obsługuje LPG na stacji
Zaś sam widziałem Tico które sam uznaję za super oszczędne autko w przeciwieństwie do SC. Dopóki jednak gaz będzie zdecydowanie tańszy od LPG to gra jest warta świeczki zwłaszcza przy dużych rocznych przebiegach lub wysokim spalaniu
PZDR Vincent

nawet lanosy robia z fabryczną gazownią w kole zapasowym.........