MotoNews.pl

Chcieli mi zabrac dowód za czarne lampy!!!!! BEZPRAWIE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich choc nie wesolo. Mam zly humor bo zaczymali mnie dzis wieczorem niebiescy. Oczywiscie pierwsze co sie przyczepil to ze mam pomalowane lampy tylne. Bestia chciala mi odebrac dowod ale ublagalem go zeby tego nie robil. No i nie pozostalo mi zrobic nic innego jak kupic zwykle beznadziejne lampy . No mam jeszcze jedno rozwiazanie kupic biale ale nie wiem ja to bedzie wyglodalo na moim maluszku. Jesli macie jakies stronki z miare tanimi bialymi kloszami to wrzuccie mi tutaj. No chuba ze ktos moze mi odsprzedac takie klosze. Przy okazji zaczetego watku na ten temat mozecie opisac swoje historie z kolorowymi lampami i naszymi "bezwzglednymi" struzami prawa. Szkoda ze mnie zaczymali bo mi sie bardzo podobaly te czarne lampki Wiem ze ten temat byl poruszany wiele razy ale musicie mnie zrozumiec Musialem sie wyzalic A wiem ze wy mnie zrozumiecie Nie chce bialych ani innych lamp JA KCE CZARNE BUUUUUUU!!!!!!!!!

szkoda że nie zabrali
czasami to aż coś mi się robi jak widzę samochody z lampami które prawie nie świecą
uświadom sobie że jak ktoś będzie jechał za tobą (i gdy Ty gwałtownie zahamujesz) wjedzie ci w tył samochodu to każdy policjant za winnego uzna ciebie i nie będzie gadki że klosze są tylko leciutko przyciemnione

ja mam przyciemnione lekko i od wewnatrz, jeszcze sie nie przyczypili za to.

Cytat:
2003-08-30 23:25:01, KLOCEK pisze:
szkoda że nie zabrali
czasami to aż coś mi się robi jak widzę samochody z lampami które prawie nie świecą
uświadom sobie że jak ktoś będzie jechał za tobą (i gdy Ty gwałtownie zahamujesz) wjedzie ci w tył samochodu to każdy policjant za winnego uzna ciebie i nie będzie gadki że klosze są tylko leciutko przyciemnione

masz absolutną racje...

JA jestem przeciwny czarnym lampą, też mi sie podobają ale jak leciutko słonklo przygrzeje to jest horror!!!!!!!!!!!!! Jak już czarne lampy to trzeci stop obowiązkowo!!!!!!!! Ale białe są też cool!! Ja itak zostaje przy zwykłych

Za co jak za co ale za czarne lampy powinni odebrac dowód...czloweku czy nie zdajesz sobie sprawy ze wprowadzasz zagrzenie na drodze? Przyciemnianie lamp to dla mnie nie jest tuning tylko oszpecanie i pogarszanie auta..spreayem za 10 zł. Jak juz chcesz inne lampy kup sobie białe np. sa po 12 zł sztuka na giełdach .

fakt popieram, białe klosze są o wiele lepsze niz te dupne czarne, samo będe zmieniał na białe

Gdyby mwidział kogos z czarnymi lampami i mial auto do naprawy to normalnei by msie wpierdolił z całym impetem.
Nie zartuje znam wiele osób co tak zrobiło.
Lolek gdyvbym cie zobaczył na swiatłąch i sie wpieprzyłw cibie na czarnych kloszach to bym ci jeszcze pojeździl po pysku.
Miałem kiedys sytuacje ze mało nie dachowalismy poldkiem na sliskiej nawierzchni przez zawodowca z ciemnymi lampami.
Policjanci mówia ze jak ktos ma czarne szybki to spnsor naprawy auta !!!!
Białe lampy po 10 od sztuki w rozwadowie koło baru u walca 9 piwniczanka ) jak nie wiesz gdzie 691404482 a jak chcesz looknac w realu wpadnij jutro oblookash sobie .

A co myslicie o czerwonych lampach? Ofcoz mowie tu o kierunkach. Czy takim tez jestescie zfecydowanie przeciwni czy to juz byscie przezyli? W koncu w US wszystkie tam mają, wiekszosc chyba ma wszystkie funkcje (oprocz wsteka) na jednej zarowce - to juz jest masakra. Ale sam czerwony kierunek nie jest chyba niczym strasznym - najważniejsze żeby mrugał

szkoda ze cio nie zabrali dowodu nauczył byś sie czego nie można mieć w aucie
próbowałeś kiedyś jechać za autem z przyciemnionymi światłami ?? szczególnie extra jest wtedy kiedy pada na takie światlo sońce wtedy już wogóle nic nie widac

co do przyznawania winy przy najechaniiu na tył to gówno prawda jakby cos takiego miało miejsce to wjeżdzali by masowo w takich ludzi itd ...

Lukaszc to zadzwon na policje i sie spytaj.
Znajomy sie wpirzył i uznali wine hamującego.

Cytat:
2003-08-31 08:47:03, lukaszc pisze:
co do przyznawania winy przy najechaniiu na tył to gówno prawda jakby cos takiego miało miejsce to wjeżdzali by masowo w takich ludzi itd ...

Czarne swiatla to lipa, ale i tak obowiazuje nas np. zachowanie bezpiecznej odleglosci od poprzedzajacego pojazdu i nie wiem czy twierdzenie ze "lampek nie widzialem" nam tu cos pomoze. Kwestia interpretacji, ale gdybym to ja mial te czarne lampki - nie przyjalbym mandatu za spowodowanie kolizji.

Ja mam swoje bialo czerwone, bo nie podobaja mi sie cale biale a czarne to juz wogole.. troche mi w nocy daja na rozowo chociaz nie tak mocno jak wyblakniete czerwone zarowki, ale sa dobrze widoczne i mi sie nich paly nie czepiaja.

Dzieki za odpowiedzi. Nawet nie przypuszczalem ze moje swiatla wzbudzaja taka kontrowersje. Ale ja ochlonolem i juz wiem gdzie mozna kupic te biale klosze. Ale na wszelki wypadek mozecie mi podrzucic jakies telefony lub linki do stron zajmujacych sie sprzedaza bialych lamp. Ja mam kilka adresow ale na tych stronach te lampy kosztuja okolo 70 zl. A z tego co wiem to one sa tansze.

70 zł ???
one w sklepach stoją po 30 zł bez żarówek (komplet) a z żarówkami nie więcej jak 45 zł !!!
a nie 70 !!!

Cytat:
2003-08-31 01:30:40, Race_D pisze:
A co myslicie o czerwonych lampach? Ofcoz mowie tu o kierunkach. Czy takim tez jestescie zfecydowanie przeciwni czy to juz byscie przezyli? W koncu w US wszystkie tam mają, wiekszosc chyba ma wszystkie funkcje (oprocz wsteka) na jednej zarowce - to juz jest masakra. Ale sam czerwony kierunek nie jest chyba niczym strasznym - najważniejsze żeby mrugał

Na liscie dyskusyjnej FSO poruszali ten temat i o ile pamietam takie cos dozwolone jest ale jesli masz date pierwszej rejestracji sprzed ktoregostam roku, nie pamietam ktorego. W przeciwnym wypadku taka przerobka jest zabrobniona i mozesz za to stracic dowod.

Aa, jescze jedno, cos takiego ma w swoim aucie KajTan, tyle tylko, ze On ma autko po raz pierwszy zarejestrowane w 68, moze wiec legalnie nie miec pasow bezpieczenstwa (i z tej mozliwosci korzysta), moze nie meic lampy przeciwmgielnej tylnej, lampy cofania (ale to akurat w DF byl standard), spryskiwacza pzedniej szyby i jescze paru innych drobiazgow

kiedyśmiałem zwarcie na światłach (coś z masą było) z tyłu w taunusie i jak wciskałem chamlec to świecił kierunek a jak włanczałem kierunek to migał stop jechałem kiedyś za takim Dukato który miałten sam problem...musze przyznac że to irytujące bardzo

ps a amerykany to inna bajka chcesz mieć czerwony kierunek to poprostu kup amerykana...

Cytat:
2003-08-31 12:20:25, kosa131 pisze:
(...)
Aa, jescze jedno, cos takiego ma w swoim aucie KajTan, tyle tylko, ze On ma autko po raz pierwszy zarejestrowane w 68, moze wiec legalnie nie miec pasow bezpieczenstwa (i z tej mozliwosci korzysta), moze nie meic lampy przeciwmgielnej tylnej, lampy cofania (ale to akurat w DF byl standard), spryskiwacza pzedniej szyby i jescze paru innych drobiazgow

Hmmm... a jest szansa że '76 też sie łapie na ten przepis?
Czy to na pewno jest dla jeszcze starszych?

Cytat:
2003-08-31 11:18:53, CZUCZU pisze:
Lukaszc to zadzwon na policje i sie spytaj.
Znajomy sie wpirzył i uznali wine hamującego.

haha pytałem znajomka i gówno prawda hahah najeżdżając na pojazd jesteś winien to tak samojak pojazd poprzedzający nie miałby świateł weź mu to udowodnij

zawsze jak komuś wjedziesz w dupę, to jest twoja wina!! w myśl przepisów powinieneś jechać tak, byś niezależnie od zachowania pojazdu cię poprzedzającego mógł wyhamować