MotoNews.pl

Czy mozna dostac homologacje na uzywany gaz?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
wlasnie sie zastanawiam nad kupnem instalacji gazowej do mojego auta i mam maly problem...
znalazlem uzywana instalacje gazowa sekwecje cena ok 800 pln (atrakcyjna cena, normalnie to koszt ok 2500pln) no i chcialbym ja sobie zalozyc tylko nie wiem jak jest pózniej z tym zeby ja wbic w dowód?? i czy mozna dostac homologacje??instalacja jest w pelni sprawna, byla uzywana przez inny samochód.
jesl sie ktos orjetuje to prosil bym o pomoc.
pozdrawiam

Homologację dla swoich wyrobów załatwia producent podzespołów instalacji, chodzi ci chyba o legalizację. Można we własnym zakresie założyć gaz ale trzeba mieć warsztat który zgodzi się przejrzeć instalację i "wziąć na siebie" ten montaż. Są takie firmy, musisz podzwonić po montażystach i popytać czy to zrobią i za ile. Oni wystawia ci papierek z którym uzyskasz przegląd a następnie wpis do dowodu rejestracyjnego. Pamiętaj że musisz miec tez papiery na zbiornik! Zresztą, są tu na forum właściciele i pracownicy warsztatów LPG to pewnie sprecyzują moja wypowiedź pozdra

wpis w dowodzie dostaniesz w wydziale komunikacji po przedstawieniu faktury za wykonanie instalacji, homologacji na nią i świadectwa UDT na zbiornik. Jeśłi znajdziesz kogoś kto zechce się podłożyć to może to przejdziesz, montowanie instalacji z elementów pochodzących z demontażu jest niedozwolone , więc z pewnością się to nie opłaci bo taka "legalizacja" też bedzie kosztowna o ile możliwa

Cytat:
2010-01-12 23:00:16, Mirek85 pisze:
Witam wszystkich wlasnie sie zastanawiam nad kupnem instalacji gazowej do mojego auta i mam maly problem... znalazlem uzywana instalacje gazowa sekwecje cena ok 800 pln (atrakcyjna cena, normalnie to koszt ok 2500pln) no i chcialbym ja sobie zalozyc tylko nie wiem jak jest pózniej z tym zeby ja wbic w dowód?? i czy mozna dostac homologacje??instalacja jest w pelni sprawna, byla uzywana przez inny samochód. jesl sie ktos orjetuje to prosil bym o pomoc. pozdrawiam

mozna cos takiego zalegalizowac ale....
musisz miec wszystkie papiery od tej instalki.. faktura homologacja papier od butli...
nastepnie papier ze stacji kontroli pojazdow iz instalka zostala wyciagnieta z poprzedniego auta ....
potem musisz znalezc zaklad ktory ci to zamontuje i wystawi fakture...
a jakbys chcial sie wszystkiego dokladnie dowiedziec to polecam wykonac telefon do ITS-u

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2010-01-16 12:30:34 ]