Skrzynia w samarce - szukam fachowca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może zacznę od początku
Zaczęło się od tego, że któregoś dnia zblokowały mi się koła na drugim biegu, ot wyglądało to tak jakby ktoś nagle depnął na maksa hamulec. W sumie zdarzyło się tak dwa razy, na szczęście na szutrowej drodze, więc nic mi nie urwało
Postanowiłem pomęczyć z tym problemem znajomego mechanika. Rozebrał skrzynię, nic nie znalazł, wymienił przy okazji łożysko i założył skrzynię z powrotem. I zaczął się ból - biegi zaczęły ciężko wchodzić, a wsteczny musiałem dosłownie wbijać z całej siły (dokładnie: to był problem z przerzuceniem wajchy maksymalnie w lewo, sam bieg już wchodził jako tako). Ów mechanik stwierdził, że nic na to nie poradzi, więc zażyczyłem sobie, by przełożył mi skrzynię z drugiej (zapasowej) samarki. I tak jeżdżę - tyle, że denerwuje mnie to, bo ta skrzynia jest głośna, szumi nawet na luzie Poza tym dwójka wchodzi ze zgrzytem.
No i szukam teraz kogoś, kto się zna na naprawach skrzyń, a i najlepiej, żeby się znał na Ładach Problem jest taki, że teraz każdy mechanik tylko by wymieniał, a nie naprawiał.
Możecie mi kogoś polecić w rejonie podkarpacia lub Krakowa?

[ wiadomość edytowana przez: zibik dnia 2010-01-14 19:19:54 ]

Jesli bieg wchodzi ze zgrzytem to prawdopodobnie wina synchronizatora, albo sprzeglo nalezy troche podciagnac, co by wyjasnialo tez ciezkie wybieranie biegow, bo jesli sprzeglo nie do konca rozlaczy walek skrzyni to bieg bedzie ciezko i ze zgrzytem wchodzil, ja zaobserwowalem to u siebie jak czasem sprzegla nie wcisne do podlogi a bieg wrzucam.

Cytat:
2010-01-14 19:16:40, zibik pisze:
No i szukam teraz kogoś, kto się zna na naprawach skrzyń, a i najlepiej, żeby się znał na Ładach Problem jest taki, że teraz każdy mechanik tylko by wymieniał, a nie naprawiał. Możecie mi kogoś polecić w rejonie podkarpacia lub Krakowa?

Zdecydowanie polecam inz Czecha - serwis Autolada w Modlnicy pod Krakowem - jakies 3 km od Makro w strone Olkusz. Namiary poszukaj sobie w Google

O inż. Czechu wiem - jego sława go wyprzedza
Problem z nim taki tylko mam, że 220km ode mnie, ale i tak się pewnie wybiorę - nie ma to jak fachowiec

Pytałeś o okolice Krakowa . Z tym ze czy warto w to się pchać. Naprawa skrzyni tania nie jest - ta sama robota przy skrzyni od Samary i od Opla. Niestety urok skrzyń od Samary (zwłaszcza "piątek") jest taki że niestety szumią.

Wezmę obydwie skrzynie ze sobą (jedną w bagażniku) i będę liczył, że może z dwóch da się zrobić jedną dobrą Poza tym gaźnik jeszcze mam do naprawy lub wyregulowania.

jak skrzynia ciezko chodzi i jest glosna to prawdopodobnie za ciasno ja poskladal.

A ja bym stawiał na to że ten spec... zalał skrzynię niewłaściwym olejem
Do większości skrzyń biegów zalewa się olej o lepkości 75W90 lub zbliżonej
Specyfika skrzyni w Samarze polega na tym że zalewa się ją olejem o lepkości 15W40

Oczywiscie nie podważam niczyjej wiedzy i mogę się mylić

pzdr
CHIO