Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Deeno TOYOTA DRIVER Toyota Carina E XLi Łódź | 2003-09-01 09:14:53 Ha - tez mam ten problem tylko przy wyzszej predkosci. Plukanie chlodnicy i wymiana plynu chlodzacego nie pomogly (nawet watek w tej sprawie zakladalem).
Filtr paliwa - hmmmmmmmmmmmm - ja jezdze na gazie, niby filtr tez tu jest ale czy wymiana pomoze ????? Zreszta po krotkim testowaniu w piatek na autostradzie na benzynie tez sie grzeje. |
![]() Many E x | 2003-09-01 09:23:08 Deno wymień filtr gazu....
A w zasadzie co ma do tego filtr benzyny? ...... to by chyba musiał silnik mniej jej dostawać albo cóś..... ![]() |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-01 10:12:36 Mam to samo w Karolci. Niedługo wymieniam chłodnice i pompe wodną. Reguluje takze zaplon i gaźnik i wymieniam sprzęgło. Ponoć moze to byc jedna z tych rzeczy (ASO i znajomi dobrzy mechanicy tak mówia). Wierze im na słowo i wymieniam wszystko, bo nie wymieniane od nowości, czyli od 13 lat (266 tys KM). Więc i tak trzeba. ![]() |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2003-09-01 23:25:50 Iceman: a nie czułeś spadku mocy ? Przy takim zubożeniu mieszanki powinno być czuć, że coś jest nie tak.
U mnie niestety pomogła wymiana chłodnicy, a i tak się cholera lekko podgrzała na chorwackiej autostradzie ![]() Pozdro. |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-02 08:08:40 Widzisz jakoś nie zabardzo zauważyłem, teraz zaczynam powoli widzieć co potrafi ten silniczek ![]() |
![]() Many E x | 2003-09-02 10:12:10 Perzanek już w domciu......... ![]() Dziwne bo w mojej wskazówka temperatury ani drgnie niezależnie czy jade 190 długi czas czy 120... a chłodnica też stara... |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-02 10:18:20 to ja mam chiba zjebany samochod totalnie bo drga i skacze jak glupia. |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-02 10:48:18 U mnie teraz tez jest ok. Temperatura sie nie zmienia nie zależnie od tego jak szybko jade i jak glęboko wciskam pedał gazu ![]() |
![]() Meteor TOYOTA DRIVER Toyota Carina E 2.0TD Warszawa | 2003-09-16 10:51:20 Mam podobnie tylko przy 140 km/h i okazało się że też w górach przy podjazdach.
Już kiedyś dyskutowaliśmy o tym z Perzanem (tak ze 2 miesiące) i od dzisiaj chyba znam rozwiązanie. Po prostu jakiś mądry inaczej poprzedni użytkownik załozył do 2.0TD chłodnicę z 1,6/1,8 benzyna. A w benzynie chłodnica (sam "ruszt" jest o 50 mm niższy, ok. 40 mm węższy i prawie 2 razy cieńszy (różnie według różnych katalogów: benzyna - 16 mm, 2.0D - 27mm/33mm/34/mm) Czyli czeka mnie wydatek na nową chłodnicę nie ma ktoś jakiegoś taniego dojścia ![]() ![]() ![]() Znalazłem w Warszawie za 530 zł - wiem że to wcale nie tak dużo (TMP chce prawie 1600 zł ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-16 11:05:13 A mnie powiedziano ze to moze byc pompa paliwowa. Ludzie o co chodzi. Mechanik mowie ze napewno pompa paliwowa nie ma z tym nic do czynienia. Zasugerowal mi wymiane czujnika temperatury. Ale czy ja wiem. Jak jade ostroznie to jes ok, jak wskakuje na obroty to rosnie. CZY JEST Z NAMI JAKIS PILOT CO MI POMOZE??? RATUNKU DO CHOLERY !!! |
![]() Many E x | 2003-09-16 13:23:16 Choroba jasna z tymi przegrzewaniami.....ale pewne jest to że toyota dopuszcza (w carinie... to pewnie w innych też) przy 100 % sprawnym układzie chłodzenia podwyższenie wskazówki z poziomu w przypadkach np ciagniecia campingu albodługich podjazdach... wiekszych obciażeń silnika.
Trudno znaleźć tu granice a przegrzanie nie jest równe przegrzaniu... Skolei toyota także pisze: w przypadku przegrzania zatrzymać pojazd , wyłączyć silnik.... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-16 14:08:17 Ale ja do CHOLERY sam jezdze i mam takie same efekty/skutki. |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-17 14:26:22 No i gdzie Ci fachowcy ??? |
![]() CarinaGTI TOYOTA DRIVER Yaris & GAZ69 & Hilux wrocław/DTR | 2003-09-17 17:47:27 eheh no to niezle sygeruje uczic to minuta fajeczki dla naszych suuupre rzemislnikow zlotych raczek ![]() ![]() |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-09-17 20:00:31 Przegrzewanie silnika to bardzo niebezpieczna sprawa powoduje nieodwracalne rzeczy np: trwały spadek mocy silnika i bardzo źle wpływa na elementy dynamiczne silnika jak tłoki pierścienie itd. przyczyna może tkwić w źle funkcjonującym czujniku termopary + niewydolnej przepustowości układu chłodzenia (tworzy się podciśnienie). Jak wiecie termopara to element wykonany z metalu z pamięcią kształtu który prawidłowo się odkształca przy odpowiedniej temperaturze silnika. Proponuje to sprawdzić najlepiej kupić sobie na internecie książkę do obsługi i naprawy swojego modelu toyoty np. 7A-FE lub 4A-FE itd. koszt ok 40-70 zł zależy od modelu. Pompa paliwa??????? Uboga mieszanka ?????? kto to wam naopowiadał??? |
dera corolla 1,6 XLi w-wa | 2003-09-17 23:29:09 adres strony z literaturą fachową do twojego wozu
//sklep.motonews.pl powodzonka |
![]() Iceman Toyota Corolla Warszawa | 2003-09-18 09:11:42
Niewydolność układu chłodzenia wystąpiła by szczegulnie w czasie jazdy z wysoką prędkością obrotową silnika a niską predkością samochodu czyli np. korki ulicznei wieczne ruszanie i posuwanie sie na jedynce. Wzrost temperatury silnik związany z niewydolnością układu paliwowego czyli zbyt ubogą mieszanką występuje w wielu samochodach o czym wiekszość kierowców nie wie. Może prowadzić do stopienia elektrod w świecach i uszkodzenia zaworów, w skrajnych przypadkach do uszkodzenia tłoka. Zjawisko pojawia sie czesto jako efekt modyfikacji silnika, np zwiekszenie dopływu powietrza poza zakres ustalowy i przewidziany przez komputer sterujący, jak również spadkiem ciśnienia w układzie zasilania paliwem. Czujnik ciśnienia paliwa znajduje sie niestety w pompie paliwa i nie zawsze wykaże ci spadek ciśniena jeżeli zatkaniu ulegnie filtr paliwa. Poczytaj sobie inne artykuły na temat modyfikacji silnika i zobaczysz jak wiele silników ma dokładany czyjnik teperatury spalin, miedzy innymi dla tego aby wykryć sytuacje kiedy ta temperatura przekracza dopuszczalne normy i może prowadzić do uszkodzenia i przegrzania silnika. |
Tomi TOYOTA DRIVER Corolla Warszawa | 2003-09-18 11:09:30 super, co osoba to opinia. nadal nie wiem o co chodzi. |