MotoNews.pl

Radio straciło głos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Moje radyjo podczas mrozow straciło głos!
Pewnego dnia wlaczylem i wszystko ladnie swieci,
szuka stacji, czyta płyte, ale nie ma dzwieku. Odlaczylem je od zasilania na jakis czas i wlaczylem, pograło znowu normalnie jakies 15 minut i znow straciło los i juz wcale nie gra!
Szukac w instalacji glosnikow jakiegos zwarcia koledzy, czy moglo sie cos z samym radiem stac?!

ale swieci wszystko? i nie ma glosu, ze tak to ujme. moze bezpieczik w radiu?

FAROW,myśle,że spaliła się końcowka mocy.Już wyjaśniam.Był mroz,radio zmarznięte,odpaliłeś je nie czekając aż zagrzeje się powietrze w samochodzie dla wyrownania temperatur radio-wnętrze auta i nastąpiła kondensacja pary wodnej (w radiu) w efekcie czego powstały krople wody wewnątrz radia (bo tam było cały czas zimno,a pracujące układy się grzeją),ktore zrobiły zwarcie i padła końcowka.Dla tego właśnie (o czym nie wszyscy wiedzą) najpierw odpalamy samochod,a po kilku minutach jak centralka zacznie dawać ciepło,odpalamy radio.Tak się powinno robić w zimę,ale jesteśmy wygodni i chcemy słuchać już,zaraz.Takie moje zdanie.Mam nadzieje,że to coś innego u Ciebie,bo wym.końcowki w zalerzności od modelu radia,może kosztować sporo.Pzdr.

[ wiadomość edytowana przez: przemo2 dnia 2010-01-29 16:19:20 ]

To mnie przemo postraszyłes Zdenerwowany zmobilizowałem sie i przetrzepałem instalke w autku odlaczyłem wszystkie glosniki i podlaczałem po kolei po jednym i okazało sie ze przy podłaczaniu jednego z nich jak podepne jeden z kabli zaczyna cos buczec, jak podepne oba blokuje sie glos w radiu i musze dopiero je odlaczyc od zasilania i wlaczyc spowrotem zeby grały inne glosniki. Podpinam tego felernego i znowu cisza :/
Co sie moglo stac?! Jakies zwarcie w glosniku?! przewody z tego glosnika gdzies dotykaja do czegos, masy albo plusa?!
Poradzcie cos!
Na szczescie same radyjko sprawne

jeśli radio gra na innych głośnikach to radio masz dobre więc wina jest w kablach najprawdopodobniej gdzieś albo nie styka albo Zwara sprawdź dokładnie kable

No wlasnie pytanie, czy drzec kable spod dechy czy wymienic glosnik, czy to wina kabli czy samego glosnika! Sprobuje jeszcze pod ten kabel inny glosnik podpiac i wtedy bede juz w domu

sposób sprawdzenie jest dość prosty wyciągnij samo radio podłącz na krótko do aku i podepnij głośnik na innych kablach do tego samego głośnika lub łatwiejsza metodo wykręć głośnik idź do domu podłącz do czegoś grającego jeśli będzie grał lub nie to będziesz miał odpowiedz