| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Vincent Pełnoprawny Klubowicz Opel Omega Sedan 2.0 ... Szczecin | 2003-09-01 17:16:09 Jak zakładałem gaz to gazownik uprzedził mnie że silnik może zacząć brać olej, mi się to wprawdzie nie przydażyło w SC ale kumpel załapał się na to w Omesi A. Jeżeli więc spalanie/branie oleju wzrosło Ci po założeniu LPG to chyba to jest to. Obecnie moja Omesia B też bierze 1 litr ale na jakieś 2000-3000 km. Ale możliwe że to już zużycie silnika, twój zaś przebieg jest stosunkowo mały o ile jest prawdziwy |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-01 20:15:25 Raczej zdaje mi się, że jeśli chcesz zlikwidować dolewanie oleju, a 0,75l/1000km to bardzo dużo, sprawny silnik tyle weźmie na 10tkm i nie wierz w żadne bzdurne opowieści mechanikow, ze to normalne to czeka cie naprawa silnika. Jeśli masz zamiar jeszcze długo jeździć asterką, zrób i głowicę i pierścionki za jednym zamachem, oszczędzisz na dwurotnym zdejmowaniu głowicy gdybyś robił najpierw tylko głowicę. Ja niestety muszę robić pierścienie, bo sama głowica nie załatwiła problemu. Odradzam też ratowanie się MOTOR DOKTORAMI i innymi patentami, na ogoł nic nie dają, poza chwilą nadziei i ubytkiem kasy z kieszeni.
Pozdrawiam, Janusz |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-09-01 21:38:48 Moja Oma ma 12 lat i 231tys.km.Na 10tys km dolewam tylko 0,3 litra oleju.Auto oczywiście mam na gaz.Miałem Poloneza który brał mi 0.4 litra na 1 tys.km,wymieniłem usczelniacze i pomogło(na 10tys dolewałem 0,5litra) |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-02 00:41:44 Damian, to prawda, tak piszą w instrukcji, ale są to ekstremalne warunki użytkowania na ktore fabryka się zabezpiecza, żeby spławić ewentualnych chętnych na naprawy gwarancyjne. Żaden współczesny silnik w przeciętnych warunkach nie spala oleju!!. Na ogół wystarcza ok 1l na dolewki od zmiany do zmiany.
Co do kosztów nie wiem jak w asterce, w mojej omie głowica ok 800 zł z gratami |
gbos Opel Vectra A/B Koszalin | 2003-09-02 07:25:57 Janusz ma racje. Jezeli wymieniac uszczelniacze trzonkow zaworowych to warto pomyslec o pierscieniach (ja tak zrobilem i jest ok)
Pozdrawiam |
potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2003-09-03 09:19:55 dedan ma racje!!!
Wymień pierścienie!!! |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-03 09:23:22 Dodam tylko, że jeśli jeździ się nawet na oleju za np 30 zł za litr, to po przejechaniu 10tkm dolewa się do silnika 300zł. Rocznie przebieg to na ogół 20-30 tkm, a więc koszt 600-900 zł. To też trzeba brać pod uwagę, czy płacić za olej, wqr...........ć się, że dymi, ma gorsze kopyto, więcej pali, czy zrobić z tym porządek. Problem to mieć od razu gotowkę. Jeśli jest nie ma co zwlekać.
Pzdr, Janusz |
Prowo Forumowicz ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2003-09-03 09:33:15 Naprawiać, naprawiać!
Żeby nie było tak: Jedynka, dwója - dymu od ch...ja Pzdr. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
JanuszGnitecki Forumowicz OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-09-03 22:06:13 Jarecki nie osłabiaj mnie i nie mąć ludziom w głowie. Jak miałbyś kuoić w salonie nowe auto i dowiedziałbyś się, że masz dolewać 0,75 l/1000 km to byś wyszedł z takiego salonu i nigdy więcej tam nie zajrzał. Ludzie nie pieprzcie głupot, tyle oleju to może palić zajechane auto z dużym przebiegiem, czyli silnik do roboty. Koniec i kropka. Reszta gadania to tylko nabijanie sobie licznika postow
Janusz |
![]() jarecki21 Omega B 2.5 v6 automat Bytom | 2003-09-04 12:00:39 Panie Januszu to nie nabijanie postów, bardzo rzadko zabieram głos na forum. To co podałem zostało spisane bezpośrednio z instrukcji do Omy(na którą tak wszyscy czekają). Tymi słowami bardzo mnie wk.....łeś, ale poczekaj bo chyba Kartos (jeśli pamiętam) ją skanuje to sobie sprawdzisz |
![]() jarecki21 Omega B 2.5 v6 automat Bytom | 2003-09-04 12:10:08 Przepraszam nie skanuje Kartos a Kondek, druga sprawa że instrukcja sobie a praktyka sobie . Narka |