MotoNews.pl

NIVA PICKUP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie.

Chciałbym przeprowadzić pewne rozeznanie, na razie czysto teoretycznie, ale w niedalekiej przyszłości mam nadzieję, się przydadzą informacje.

Chodzi o nabycie Nivy 2329 w takiej oto wersji:

Chciałbym się zapytać, czy posiada wiedzę czy można takie auto nabyć w kraju u jakiego rzędu mógłby to być wydatek? Wiem że ta wersja jest niezwykle rzadka na naszych drogach, przynajmniej tak słyszałem. Druga opcja to ew zakup za granicą Litwa albo Ukraina i sprowadzenie. Czy jest to w jakiś sposób kłopotliwe z urzędowo - rejestracyjnego punktu widzenia?

Słyszałem gdzieś, że kupno nówki bo o tym właśnie myślę, za granicą może skutkować problemami z rejestracją w kraju.

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Elvoo

[ wiadomość edytowana przez: Elvoo dnia 2010-02-07 16:08:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: Elvoo dnia 2010-02-07 16:09:51 ]

witam, ta Nivka to rzeczywiście jakiś oryginał, sugeruję rozmowę z dystrybutorem, myślę że auto do sprowadzenia przez nich - pytanie tylko za ile $

A no właśnie to jest akurat dość istotna kwestia

Jeśli podjąłbym się już sprowadzania to raczej osobiście wolałbym się wybrać. Nie muszę przynajmniej opłacać pośrednika

Dorzucam jeszcze jedną fotkę

Jestem zachwycony tym autem jeśli chodzi o walory estetyczne, a jako że obecnie też śmigam nivą wiem że można na tym aucie polegać. Poza tym od zawsze marzył mi się pickup bo lubię sobie wyjechać na dziki pobyt w lesie. Rozwiązanie idealne No... Pozostaje jeszcze właśnie kwestia wspomniana wcześniej czyli CENA.

[ wiadomość edytowana przez: Elvoo dnia 2010-02-07 19:55:06 ]

No, u nas ta Niwa nie ma homologacje a mysle, ze u was tez chyba nie. I oba kraje sa z UE, to by byla trzeba homologacja indiwidualna i ta jest za droga.

no to moze byc problem, choć homologacje ma u nas 3d i 5d, więc może da sie to jakoś podpiąć.. kto wie

Cytat:
2010-02-07 21:06:33, Konriii pisze:
no to moze byc problem, choć homologacje ma u nas 3d i 5d, więc może da sie to jakoś podpiąć.. kto wie

5 drzwiowa Niva (2131) ma w Polsce homologacje? Naprawde? To ciekawe, bo u nas ktos chcialby taka Niva. I teraz mysle, ze kiedy by w Polsce miala homologacje, to byloby mozliwe mniej ciezke ja rejestrowac tez u nas...

Właśnie gdzieś słyszałem wersję, że gdyby kupić nówkę w salonie to byłby kłopot z rejestracją i homologacją. Jednak podbowiedziano mi tak zwany patent na obejście tego. Gdyby kupić używaną... Nawet rok czy cokolwiek na litwie czyli dopuszczoną już do ruchu to nie powinno być problemu. Bo na rynek litweski one są dopuszczone tylko u nas nie (?) Więc jeśli już jest zarejestrowana na litwie to automatycznie jest na UE dopuszczona i wystarczy ją przerejestrować. Nie wiem ile w tym prawy.

A jak miałoby wyglądać homologowanie jej na własną rękę... To musi być możliwe bo w końcu tak zwane SAMy też dopuszczają. Myślę, że mimo wszystko fabryczne auto jest pewniejsze niż składane w szopie za domem.

Jak mówiłem narazie gdybyam jeśli okaże się że to wielki problem to zrezygnuje z myśli posiadania takiej nivy... Choć z bólem.

myślą ze na pewno da się to załatwić, przecież ludzie przywożą równie egzotyczne dla naszego prawa auta z USA i pełno tego jeździ na naszych ulicach a też nikt tego nie homologował na Polskę...

Właśnie podobna myśl mi przyświeca
Mam nadzieje tylko, że te załatwianie nie podwoi wydatków na to auto...

Jeżeli jest już zarejestrowana w którymkolwiek kraju członkowskim UE to da się ją zarejestrować i w Polsce

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

przecież nowe nivy w PL sprzedaja, zobacz choćby na allegro.

one mają już euro 4 i nie ma nic do gadania urząd komunikacyjny.

mnie meczyli o import z Rosji, mozna ale na firme, zeby vat spisac, na osobe prywatna wychodzi prawie to co w Polsce mozna kupic. (do max. 3000 pln taniej)

powodzenia !

Elvoo ale jakbys sie uparl, i poswiecil sie na wyjazd do Rosji to pomogę w zakupie :
nivy pick up

Taka opcja wchodzi w grę chodź na pewno nie w najbliższym czasie. Jednak trzeba by mieć parę groszy w kieszeni Nie mniej dziękuję za propozycję i w razie jakichś decyzji będę krzyczał.

Kurcze jestem zakochany bez pamięci w tych autach

Qrdencja, ciekawa ta odmiana Niwki, nigdy takiej nie widziałem... Ale...hmmm...wg mnie nie jest zbyt urodziwa... (zwykła - no ta 3-drzwiowa - wersja mis się podoba, a taki wynalazek...no tak sobie ). No, ale każdy ma inny gust.
Tak, czy owak (z naciskiem na "tak" ) -> chętnie zobacze toto w naturze, więc trzymam kciuki, aby Ci się udało sprowadzić tego pickupa

A ja muszę przyznać, że właśnie bardzo mi się podoba. W tradycyjnej Nivie raziła mnie brzydka maluchowa pupa... tutaj jej nie ma a pozostaje moim zdaniem zgrabny (choć wciąż maluchowy ) przód. Poza tym oferuje dużo miejsca do transportu rzeczy

Jeśli się uda to na pewno się pochwalę Będę się starał w tym kierunku iść.