MotoNews.pl

Siła ludzkiej ręki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej

Mam takie mało typowe pytanko. Potrzebuję znać siłę w [N] ludzkiej ręki, oczywiście u każdego jest to inna wartość, ale może ktoś z Was spotkał się z tym zagadnieniem. Znalazłem, że niby 500 [N], ale nie jest to wiarygodne źródło

Pomożecie

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2010-02-22 17:49:16 ]

Cytat:
2010-02-22 17:45:33, Michal7e91 pisze:
oczywiście u każdego jest to inna wartość

No to sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Zapewne zakres będzie od 200 do 2000, albo i więcej.

Zastanawiam się do czego ci taka informacja

Cytat:
2010-02-22 21:25:32, archive15 pisze:

Michał chce wiedzieć czy jak wysmaży komuś z liścia, to czy mu morda owinie się trzy razy wokół szyji.

Kiedyś przy obliczeniach na PKMie przyjmowało się 250N

Cytat:
2010-02-23 09:54:58, DeeJay pisze:
Michał chce wiedzieć czy jak wysmaży komuś z liścia, to czy mu morda owinie się trzy razy wokół szyji.

Oj Michale rozszyfrowałeś mnie Tak na poważnie nie mam zamiaru nikomu głowy obracać 3 razy wokół jej osi

Cytat:
2010-02-22 21:25:32, archive15 pisze:

Wczoraj w pracy była taka nie ciekawa sytuacja. Padły zarzuty m.in. tyczyły też mnie, że poprzez dokręcanie śrub M 20 za pomocą rurki przeciągnięte zostały gwinty w otworach, co spowodowało całkowite ich uszkodzenie. Pewna "madrzejsza" osoba stwierdziła, że wystarczy to robić tylko kluczem bez żadnych przedłużek, bo jak wiadomo klucze mają odpowiednią długość , żeby dokręcać odpowiednim momentem. No z tym to zgodzić się trzeba, ale momentem optymalnym, który nie uszkodzi gwintu. Zabierając głos w tej sprawie nasłuchałem się że moment to jest siła razy ramię, toć to proste jak budowa cepa I stąd wzięło się moje pytanie. Chciałem obliczyć jaki się moment osiągnie dokręcając zwykłym kluczem i udowodnić, że jest to zdecydowanie za słabo zważywszy na to że przykręca się 2800 kg, które pracuje i na które działają naprężenia, ciśnienia etc. Nie pamiętam jakim momentem powinno się dokręcać, coś mi się kojarzy że ok 350-500 Nm. Proste byłoby używanie klucza dynamometrycznego, ale niestety był ale się rozleciał. O jakości wypowiadał się nie będę

Cytat:
2010-02-23 10:39:46, teltom pisze:
Kiedyś przy obliczeniach na PKMie przyjmowało się 250N

Znalazłem jakieś zadanie właśnie z PKM-u i podane było niby 500 N, ale nie wiem na ile to jest wiarygodne

[ wiadomość edytowana przez: Michal7e91 dnia 2010-02-23 17:13:49 ]