MotoNews.pl

Gaz w samochodach Opel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Krążą różne opinie na temat montażu gazu do samochodu. Chciłbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Mam Astrę z 1997 roku i szczerze powiedziawszy to nęci mnie żeby założyć instalację gazową. Może możecie przekazać Wasze doświadczenia w eksploatowaniu samochodu z instalacją gazową. Będę wdzięczny za kilka danych i porad.

No właśnie, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z montażem gazu do silnika c20XE (2.0 16V 150KM). Ponieważ zamierzam sobie założyć instalację jestem bardzo ciekawy wrażeń praktycznych.

cześć!
Założyłem - nie żałuję. Mam Elpigaz, sterowanie kompem, silnik krokowy do gazu itp , na początku miałem 2 usterki, ale to z winy raczej partactwa przedstawiciela Elpigazu. W końcu chodzi OK (auto 23tys km, na gazie 6.5tys). Napewno będziesz miał na początku problemy z gaśnięciem na wolnych obrotach - kwestia regulacji. A tak poza tym: osiągi i przyspieszenie (jeśli o czymś takim mozna mówić w 1.4i ) porównywalne z benzyną. Tylko koszt paliwa nieporównywalny (choć w ostantnich 2 miesiącach cena LPG poszło o 25-30% w górę ). Polecam, jeśli dużo jeździsz, i nie sprzedajesz auta za 2 lata.
Pozdrawiam

Witam
Ja tez nie narzekam - mam chyba najprostrza z mozliwych instalacji bez kompa (zdaje sie Lovato). Pali 9 literkow LPG i zarowno przy jezdzie z predkosia 10 km/h jak i 100km/h nie odczuwam przy przelaczeniu gaz/benzyna i odwrotnie , absolutnie zadnych zmian w mocy silnika ani nie wyczuwam samego momentu przelaczenia. Za to jade na stacje i z usmiechem krzycze:"do pelna poprosze!" i kosztuje mnie to 50 zl. a nie 320. NIe ma sie chyba nad czym zastanawiac - oplaca sie i polecam.
Pozdrawiam
Osiah

Cześć,
W moim przypadku 30NE jazda na benzynie to strzał w głowę!
Gaz to jest alternatywa! Jednak gaz-u używać trzeba z glową. Unikać rozruchu na gazie, przełączać na gaz dopiero po rozgrzaniu silnika do ok50 stopni.... (ze względu na żywotność membran parownika)
Reasumując: gaz tak, ale benzynka niestety też....
Gorąco polecam

Hi !
Panowie, podajcie prosze koszty instalacji, jesli montaz był stosunkowo niedawno.
We Wrocku instalację BRC do Omegi C20NE kombi wycenili na 1700 pln po upuscie.
Bez komputera gazowego. Dopłata za komputer - 550 pln. Dopłata za zbiornik toroidalny - 100 pln
Gwarancja - 24 miechy
Ja jeszcze nie załozyłem, jezdzę na benzynie
Pozdro.

Mam instalacje Lovato z kompem zalozona pod koniec lipca i oprocz regulacji wolnych obrotow na poczatku jest ok juz sie wozek ulozyl wszystko chodzi jak na benzynie ale fakt lepiej zapalac na benzynce.... dalem za to 2300 ze zbiornikiem toroidalnym ogolnie elegancja faceci zalozyli czarne peszle na przewody a to ladnie wyglada i wogole jak na nowo stacje montazu gazu i to jeszcze w garazu bo ruch tak duzy ze nie zdazyli sie wyremontowac to zrobione perfekt... polecam montaz gazu na krakowskiej w tarnowie...

robert
vectra a cdx 1994 1,8 150000 km

.... hmmm..... no coz, to wszystko to prawda: jezdzi sie tanio, strata mocy niezauwazalana. Finansowo jestem zadowolony z kosztu przejazdu 1 km. Szczegolnie, ze rocznie robie ok. 40 do 50 tys. km, wiec bez gazu pewnie bym nie wyrobil.
Jednak trzeba tez wziac pod uwage to, ze zuzywaja sie szybciej niektore elementy auta.
Wszystko jest dobrze do momentu kiedy sie okaze, ze cos pada. Wtedy w GAZOWNI mowia , ze to auto, a w service mowia, ze to GAZOWNIA jest winna....
i mozesz sobie jezdzic ile chcesz i nic nie wskurasz za darmo, chocby to nie byla twoja wina, ani auta, ze cos sie spieprzylo. To po prostu gaz!!!!
Trza kupic kilka czesci, dac niezaleznemu elektronikowi do roboty i wszystko jasne!!!!
Niedawno od wystrzalow poadl mi przeplywomierz powietrza, a sonda Lambda nadaje sie do wymiany.... Na benzynie nie mam tych problemow i moge sobie jezdzic ile chce, jak szybko chce....

to co gaz nie niszczy auta? Niszczy! ale w przeliczeniu na wiele tysiecy km warto poniesc te koszty, ale nie daj boze, jak gazownicy sami sie zamieszaja w swojej robocie....

Ja zalozylem gaz w jednej z lepszych firm we Wroclawiu (taka jest opinia) , jednak nie wymienie tu jej nazwy, by nie psuc jej prestizu..... ))))))
Zobacze jak rozwiaza problem , ktory sami stworzyli, a na ktorym ja cierpie..... (kazdy moze popelnic blad, ale powinien to pozniej naprawic)
Jednak jesli beda mieszac i wypierac sie winy z pewnoscia podam do wiadomosci nie tylko tego forum.....

To szerokiej drogi!!!!
i zadnych wybuchow!!!!!

milutki

jeśli chcesz instalację do C20NE to za cenę 1700 polecam. nie ładuj się w komputer. ten silniczek jest stworzony do gazu i bardzo ładnie chodzi, jeśli tylko zadbasz o świece, przewody wysokiego napięcia i przeglądy w gazowni. ja zrobiłem na gazie 70 tys, kumpel ok 100 i żadnych niespodzianek.

LOS OMEGAS BESTIALES

witaj!!!

Jestes chyba z wroclawia montowalem gaz w obornikach slaskich rok temu naprawde bylo tanio w stosunku do innych stacji podaje tel.310-16-41 kierunkowego nie pamietam zadzwon sa solidni i tani.

pozdrawiam bercik

Zamontowałem gaz do Astry z silnikiem 1600.
Poszukuję informacji od osób które już jakis czas mają instalację gazową w swoich autkach. Czy można być spokoinym o silnik, bo opinie słyszałem różne.
Pozdrawiam Janusz

Czesc
Jasne, ze mozesz spac spokojnie, pol Polski jezdzi na gazie a problemy maja ci, ktorzy kompletnie nie dbaja o autko. Nie pal go na gazie tylko na benzynce i taj mu troche popracowac, tak zeby silniczek mial z 50 stopni w chwili gdy na gaz sie przelaczy. Czasem przehulaj go kawalek na bezynie i bedzie lux.
Dobrze jest wedlug mnie tankowac w jednym miejscu.
Pozdrawiam
Osiah

samo założenie instalacji niejest tróde, najtródniejsze z tego wszystkiego jest zaplanowanie rozmieszczenia wszystkich pierdół od gazu pod maską (filrt ,parownik). Złe zaplanowanie będzie stwarzało problemy przy kładzieniu kalki od gazu (zaginanie się kabli i ich łamanie, przepalanie). Trzeba pomyśleć 3 razy i montować. Polecam gaz w aucie sam mam opla 2.0 16v początkowo było pare lekkich problemów z regulacją ale już jest igła. Pali 11 po mieście więc jestem szczęśliwy i z portwela az tak nieubywa jak na benzyne. Sama cena kusi (gaz-benzyna)

samo założenie instalacji niejest tróde, najtródniejsze z tego wszystkiego jest zaplanowanie rozmieszczenia wszystkich pierdół od gazu pod maską (filrt ,parownik). Złe zaplanowanie będzie stwarzało problemy przy kładzieniu kalki od gazu (zaginanie się kabli i ich łamanie, przepalanie). Trzeba pomyśleć 3 razy i montować. Polecam gaz w aucie sam mam opla 2.0 16v początkowo było pare lekkich problemów z regulacją ale już jest igła. Pali 11 po mieście więc jestem szczęśliwy i z portwela az tak nieubywa jak na benzyne. Sama cena kusi (gaz-benzyna)

do mojej vectry chca zamontowac instalke za 1700
- instalka Landi, jednowtryskowa, czyli 2 generacja
- komputerek Landi
- emulator wtrysku
- butla w bagazniku, miejsca ci dostatek, a wole kolo wozic

gosc ma swoje forum na gazeta.pl generalnie dosc duzo wie o instalkach, mam nadzieje, ze to sie przeklada na jakos roboty takze

w niedlugim czasie jade to zalozyc, tyle, ze lokalizacja to nie wawka a siedlce

aha i generalnie nie pytalem sie "jaka najtansza instalka do vectry" tylko "jaka do vectry" i mi to polecono

jeszcze jedno:
z moich obliczen wynika, ze instalka w tej cenie zwroci mi sie po 16-18kkm zaleznie od tego, jak ceny benzyny i gazu sie beda ksztaltowaly (zmiany akcyzy itp chamstwo)

czy wszystkie instalki trzeba regulowac i zawsze sa problemy, czy tylko gdy cos nie wyjdzie? bede mial kawalek do mojego instalatora...

Było minęło.

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-01 14:08:39 ]

mi 1.8 poki co wystarcza mysle, ze dynamika bryki powinna byc dostosowana do stazu i doswiadczenia za kierownica, wiec jeszcze troche sobie poczekam, zanim cos wiekszego kupie

ludzie pisza o braku roznicy dynamiki na gazie i benzynce - z tego co czytalem na forach o lpg to instalka obniza dynamike takze na benzynce, stad brak roznicy - z drugiej strony zastanawiam sie, czy to nie bzdura

licze sie z mniejsza dynamika, czego by to ludzie jezdzacy na gazie nie mowili (zgodnym chorem twierdza, ze nie ma roznicy) - w koncu to nie sa silniki na gaz!

inna sprawa to mam dosc zastanawiania sie, czy gdzies moge jechac bryka, przykladowo czy mi sie chce jechac kogos odwiedzic do innego miasta czy moze nie... nie robie duzo km, ale ekonomicznei po roku mi break even wychodzi (16-18kkm)

Cytat:
2004-01-09 18:49:27, kierowca pisze:
mi 1.8 poki co wystarcza mysle, ze dynamika bryki powinna byc dostosowana do stazu i doswiadczenia za kierownica, wiec jeszcze troche sobie poczekam, zanim cos wiekszego kupie

Bardzo dobre, przemyślane słowa, niech inni się uczą!

----------------------------------------------------------------------
ludzie pisza o braku roznicy dynamiki na gazie i benzynce - z tego co czytalem na forach o lpg to instalka obniza dynamike takze na benzynce, stad brak roznicy - z drugiej strony zastanawiam sie, czy to nie bzdura
-----------------------------------------------------------------------

Zgadza się niestety to nie bzdura.

------------------------------------------------------------------------
licze sie z mniejsza dynamika, czego by to ludzie jezdzacy na gazie nie mowili (zgodnym chorem twierdza, ze nie ma roznicy) - w koncu to nie sa silniki na gaz!

inna sprawa to mam dosc zastanawiania sie, czy gdzies moge jechac bryka, przykladowo czy mi sie chce jechac kogos odwiedzic do innego miasta czy moze nie... nie robie duzo km, ale ekonomicznei po roku mi break even wychodzi (16-18kkm)
-------------------------------------------------------------------------

Wiesz juz wszystko, czas podjąc decyzję.

Ciekaw jestem kiedy sie Tobie znudzi być wciąż we wstecznym lusterku?.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-01-09 19:06:13 ]

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2004-01-09 19:06:53 ]

W silniku C20NE dynamika na gazie jest minimalna, na benzynce jeszcze nie mierzyłem czasu od 0-100km/h, ale na gazie zawsze wyrobię się poniżej 13s . Silnik na gazie chodzi ciszej więc możesz trzymać wyższe obroty i zmiana dynamiki jest niezauważalna. Ja za gaz zapłaciłem 3.000zł dwa lata temu w Elpigaz. Naprawdę dobrze mi chodzi, ale nie oszczędzałem na instalacji, wymieniam filtry regularnie, i leję gaz na Schell-u. Taki jeden taksiarz założył se do omegi gaz za 1700zł i mu często strzela, ja mam gaz 2 lata, przejechałem 30.000km i jeszcze nigdy mi nie strzelił.