| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
robcius PUNTO I Kołobrzeg | 2010-03-21 21:11:23 witam
awaria podczas jazdy - zgasł kod błędu: P0343 - Czujnik położenia wału rozrządu - wysoki sygnał wejściowy* P0343 - Camshaft Position Sensor Circuit High Input* moje pytanie jest następujące, czy jest to objaw uszkodzonego czujnika położenia wału czy tez innego czujnika, czy to juz poważna awaria silnika związana z uwalonym rozrządem a co za tym idzie remont silnika? ps samochod kupiony 2 tygodnie temu mial pomaranczowa lampke i bład czujnik otwarcia przepustnicy po wymianie i zresetowaniu błedu złapał ponownie , poprzedni własciciel mowi ze z tym jezdzil juz dlugo |
robcius PUNTO I Kołobrzeg | 2010-03-23 08:58:01 teraz mam więcej wiedzy
zaczne opis od początku: wykonane naprawy: 1. wymiana uszczelniacza wału korbowego 35/49/6 po tygodniu 2. uszczelnienie pokrywy rozrzadu (silikon) kila dni po 2 naprawie uszkodzenie opisane na wstepie - prawdopodobnie niedokrecona sruba mocujaca koło. wał sie obraca, walki rozrzadu stoja w miejcu wg mnie jest bardzo dyze prawdopodobienstwo uszkodzenia z winy mechanika ale nie mam 100% pewności dlatego wezme biegłego sądowego rzeczoznawcę proszę o wasze opienie w tej sprawie ps jak rozbiore obudowe zrobie fotki i wrzuce do netu pozdrawiam |
robcius PUNTO I Kołobrzeg | 2010-03-23 21:55:26 dziękuje syd za link
klin jest OK, poluzowana sruba mocujaca koło na klinie czy luźna sruba mocujaca koło a co za tym idzie wysuniecie sie koła na klinie jest na 100% przyczyna awarii? czy jest jeszcze jakis inny powód wg mnie awaria jest wynikiem nie dokręcenia śruby przez mechanika, kolo się wysunęło na klinie brak przekazania napedu z wału na wałki rozrządu spowodowało awarię krótko mówiąc czy mechanik ma coś na swoja obronę? czy sprawa jest jednoznacznie wskazująca na winę mechanika? [ wiadomość edytowana przez: robcius dnia 2010-03-23 21:56:42 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-03-23 22:56:51
Spieprzona sprawa ewidentnie, niech teraz zalatwia uzywany silnik,ale uwaga z japonca nie podejdzie Raz tylko widzialem przekrecony w ten sposob silnik i to z winy mechanika,na kilka tysiecy egzemplarzy z jakimi mialem do czynienia. |
robcius PUNTO I Kołobrzeg | 2010-03-24 07:30:20 witam
dlaczego silnik wersja japan nie moze byc wlozony do wersji francuz? w czym jest problem? na allegro jest sporo silników i france i japan ale gdzie nie zadzwonię do mówią ze niema znaczenia jesli chodzi o silnik. Jesli mozesz napoisz cos na ten temat dlaczego nie. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2010-03-24 10:46:58
Alez oczywiscie ze moze byc wlozony,nawet znam kilka takich przypadkow....
I jest bez znaczenia jesli chodzi o silnik,natomiast ma zaczenie jesli chodzi o Ciebie. Dlatego ze go nie uruchomisz ,i zadne modly i pokorne zyczenia nie pomoga
Yaris japonski i francuski tylko wygladaja podobnie ,ale roznia sie tak samo jak np raf 4 europa i USA.Nic nie pasuje inne silniki wiazki i komputery. |