MotoNews.pl

Odpalanie silnika po dłuższym staniu bez oleju.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Więc Panwie jakie rady mam tu pacjenta rozebranego jesienią zeszłego roku albo nawet latem. Wysrała się uszczelka pod miską ciekło w paru miejscach.silnik sie uszczelniło i takie tam. Teraz czeka mnie pierwsze odpalanie ale w pompie oleju sucho nie ruszałem panewek więc i oleju tam nie mogłem zalać a że silnik juz prawie w aucie to mam teraz dylemat i czuje się rozdarty czy nic sie nie zatrze przy odpalaniu.
Kombinowałem już żeby jak go wsadzę wyjąc mu świece i pokręcić rozrusznikiem tak żeby pompa oleju sobie wciągła trochę oleju. Tylko czy da rade i wydoi olej z miski jak stoi sucha????

powinno zassac. pokręc rozrusznikiem, wykrec czujnik cisnienia, bedziesz widzial czy pociagla. jak pociagla to zakrec czujnik, pochechłaj rozrusznikiem, niech rozprowadzi po kanałach i proś o łaskę powinno sie udać

nie wiem co za silnik, ale jak masz dostep do napedu pompy oleju (np pod aparatem zaplonowym) to dorob sobie przedluzke na wiertarke i napompuj cisnienie wiertarka zanim zaczniesz krecic silnikiem. a jak dojscia nie ma to tak jak poochaty napisal

idąc tropem czujnika oleju wpadłem na pomysł żeby zalać pompę oleju przez czujnik ciśnienia oleju co o tym myślicie ma to sens czy olej nie przeleci sobie od tak przez pompę??