MotoNews.pl
12[MKVI] Wkłady lusterek zewnętrznych (245522/294)

[MKVI] Wkłady lusterek zewnętrznych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pękł mi wkład lewego lusterka (elektryczne, grzane), który ma z tyłu wytłoczone oznaczenia:
LKN C99ZA
38946
66 23-4
CE 14
960520
Czy ktoś z forumowiczów wie, czy to jest wkład sferyczny, czy asferyczny? Na pewno nie jest to wkład płaski bo kupiłem szkło płaskie i widać w nim zupełnie inaczej (bliżej).

Dzięki za pomoc

[ wiadomość edytowana przez: Zacharek dnia 2010-04-12 16:49:17 ]

Ja kupiłem sferyczne lewe i widać w nim zupełnie inaczej niż w oryginale.

Ps. Jak wyjąć wkład bo nie wiem jak się za to zabrać. Na razie nakleiłem jedno na drugie.

Chcesz wyjąć wkład lusterka z obudowy lusterka, czy samo szkło z tej plastikowej ramki?

Podgrzewany wkład lusterka z obudowy

Tył wkładu lusterka wygląda tak:

ma cztery pary "lapek", które obejmują "oczka" umieszczone w elemencie poruszającym szkłem:

Elektrycznie ustawiasz lusterko tak, żeby któryś róg szkła był jak najbardziej odchylony od obudowy- tutaj lewy górny:

Między obudowę lusterka a szkło wkładasz cienki śrubokręcik i próbujesz rozszerzyć "łapki" jednocześnie osuwając wkład do siebie- z każdą kolejną jest łatwiej

Później tylko zsunięcie konektorków i gotowe. Zanim zaczniesz zakładać nowy wkład delikatnie palcami rozszerz "łapki" żeby łatwiej wchodziły na "oczka"- nie będziesz musiał używać zbyt dużej siły.
Generalnie strachu dużo ale dość łatwa robota

Wielkie dzięki za foto, mam nadzieję , że nie będę musiał kupować całego lusterka.

Ps. Co do samego wkładu to myślę, że np. sferyczne firmy A, B lub C będą od siebie się znacząco różniły i jak nie kupisz oryginału to ciężko będzie uzyskać ten sam efekt.

Ja ze swojego też nie jestem zadowolony ale "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma".

Nie wiem co dokładnie masz na myśli pisząc:
"Na pewno nie jest to wkład płaski bo kupiłem szkło płaskie i widać w nim zupełnie inaczej (bliżej)" ale u mnie w sferycznym np. samochód wydaje się być dalej niż jest w rzeczywistości czyli oddala przedmioty.

Pozdrawiam.

Dokładnie było tak:
miałem lusterko i nie miałem pojęcia jakie było, pękło i pojechałem kupić nowy wkład.
Padło pytanie: płaskie, sferyczne, czy asferyczne?
Nie wiedziałem jakie mam więc powiedziałem, że chcę płaskie.
Sprowadzono płaskie, wydałem 120 PLN (nówka oryginał Ford), założyłem i jak wyjechałem zrobić kółko koło domu żeby je ustawić, to się załamałem- każde auto jakby jechało 10 cm za mną, zaparkować tyłem się nie da bo wydaje mi się że zaraz walnę tyłem a jak wysiadam, to się okazuje że mam półtora metra miejsca... Masakra...
Stąd wniosek, że moje poprzednie lusterko nie było płaskie- sferyczne albo asferyczne, do takiego się przyzwyczaiłem i takie jest po stronie pasażera.
Muszę pojechać na szrot i kupić używkę tylko chciałem się dowiedzieć, czy część o numerze LKN C99ZA to sferyczne czy nie...

Wydaje mi się, że sferyczne bo oryginalne asferyczne raczej powinno mieć pionową kreskę na boku lusterka oddzielającą to większe wygięcie.

I zawsze jest taka linia oddzielająca to większe wygięcie?

nie wiem czy zawsze ale zazwyczaj takie rozwiązanie stosują producenci, rodzice w nissanie mieli asferyczne z prawej strony i była taka kreska, reszte wszyscy mamy sferyczne więc są bez