Bardzo pilne - Sprzedaz auta a OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie bracia
Mam pytanko, w zwiazku z tym, ze jutro sprzedaje bestie (mam dola jak cholera ) jak to jest z ubezpieczeniem OC??
Wiem, ze musze kupujacemu dac dowod rejestracyjny oraz OC a co sie stanie w momencie gdy bedzie mial stluczke jezdzac jeszcze na moim OC? Jak ta kwestie reguluje prawo?
Bardzo prosze o pomoc.
Dziekuje z gory i pozdrawiam wszystkich szczesliwych posiadaczy bestii......
Arek

W momencie podpisania umowy kupna/sprzedazy mozesz miec w dupie to co zrobi kupujacy.

Ubezpieczyciel zwroci Ci nawet czesc skladki za pozostaly okres ubezpieczenia. Niestety PZU zwraca skladke pomniejszona o miesiac od dnia sprzedazy. Ta niezwrocona czesc skladki pokrywa okres jaki kupujacy moze jezdzic na Twoim OC ( chyba 14 dni ).

Tak - ewentualna szkoda spowodowana przez nowego nabywcę nie wpłynie na Twoje konto szkodowe. Nabywca może jeździć do 1 m-ca na Twoim ubezpieczeniu. Wszystkie firmy ubezpieczeniowe zwracają część składki za okres pozostały do końca opłaconej polisy ponad ten jeden miesiąc. Spij więc spokojnie
Pozdrowienia

PZU zwraca OC za kazdy pelny miesiac kalendarzowy!
Nowy wlasciciel teoretycznie moze jezdzic 14 lub 30 dni sam dokladnie niewiem , ale wpraktyce wyglada to tak ze najlepiej wykupic OC zaraz po kupnie samochodu zeby unikanc problemow (z tego co wiem to sa straszne szopki jezeli masz wypadek na starym OC)
ale tak jak napisal Dramar
Cytat:
W momencie podpisania umowy kupna/sprzedazy mozesz miec w dupie to co zrobi kupujacy.

wiec nie musisz sie niczego obawiac

Jest jeszcze jedna ważna sprawa. Należy o fakcie sprzedaży powiadomić ubezpieczyciela najlepiej na piśmie, tzn na dziennik z potwierdzeniem na kopii. Kolega robiący w ubezpieczeniach mi mowił, że wtedy nawet jeśli nowy właściciel zrobi dzwona nie ma szans nato, żeby cię obciązyli skutkami.

Jestem szkodowcem w jednej z firm ubezpieczeniowych i

1.zgłoś u swojego ubezpieczyciela fakt sprzedaży pojazdu ( umowa kupna sprzedaży podbita przez wydział komunikacji w ktorym rownież należy zgłosić fakt sprzedaży pojazdu
2. Nowy nabywca może poruszać się na twoim OC 14 dni
3. zwrot składki otrzymasz ( przy czym miesiąc rozpoczęty uważa się za pełny ( czyli potracą Ci skladkę w twoim przypadku za wrzesień )
4. Poproś o zaświadczenie o przebiegu twojego ubezpieczenia ( zniżki ew zwyżki ) przyda Ci się to jak bedziesz ubezpieczał nowy nabytek , niekoniecznie przecież u tego samego ubezpieczyciela

to tyle

Pozdrawiam
Edmund Dantes

Dzieki chlopaki, na Was zawsze mozna liczyc
Pozdrowka
Arek