MotoNews.pl

Po ilu km wymienia sie zwykle łancuszek rozrzadu [125]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No wlasnie... Po ilu?? Bo to mnie ciekawi... I qde.. wiem ze niby ma rzezic ale nie wiem jak poznac ten dzwiek.. czy to tylko na wysokich obrotach??

Ja mam rozrząd do wymiany.
A propos hałasu, to wiem, że szura na wyższej części średnich obrotów, a na wyższych cichnie...
Mój kant ma 31 lat, ale nie wiem ile razy miał już łańcuch wymieniany.

W maluchch ( w 125p - być może też) żęźi podaczas hamowania silnikiem, kiedy zdejme noge z gazu.

W maluch wymienia się po 50 tyś kilometrów , w cc 700 90tyś a w dużym fiacie nie wiem bo żaden jeszcze pierwszy raz nie przyjechał tylko miał już kilka razy robiony ,

Średnio w kaszlu w życiu silnika są tylko 2 łańcuszki rozrządu, średnio kaszel wytrzymuje 97tyś-100tyś kilometrów potem silnik musi iść do remontu.

Wydłużennnie łańcuszka charakteryzuje nie rowna praca silnika ,trudności z regulacją zapłonu- luz na łancuszku pozostawia pewną szczeline przez którą zapłon trzeba wcześniej ustawiać,

[ wiadomość edytowana przez: Przemol dnia 2003-09-05 09:59:10 ]

jak slychać ze pracuje..takie metaliczne stukanie ( obcieranie ) o pokrywe rozrządu.
Szukałem w książkach co ile sie zaleca wymiane łańcuszka/paska rozrządu ale nic nie znalazłem.
pozdrawiam

moja mechanika mi mówić ze łańcuszek i pasek(silniki poldolotów)
powinno wymieniać się co 50 000 km

Cytat:
2003-09-05 22:21:12, MAGNUM pisze:
moja mechanika mi mówić ze łańcuszek i pasek(silniki poldolotów)
powinno wymieniać się co 50 000 km

To dziwnie gada Twoja mechanika...Bo w silnikach poldków nigdy łańcuszka nie było.

chyba zle zrozumiales posta

hehe, Koniu to ty żle zrozumiałes moją odpowiedz wiec się poprawię:
łancuszek w silnikach fiatowskich ALBO pasek w silnikach od poloneza (mój) powinno wymieniac się co 50 000km.
utkwiło mi to w pamieci bo zauważyłem że mój licznik zbliża sie do pewnej okrągłej cyferki i zamierzam niedługo włąśnie wymienić pasek.
oczywiście rozmowa dotyczyła silnika z paskiem ale mówione to było także w kontekście silników z łańcuszkiem .

Cytat:
łancuszek w silnikach fiatowskich ALBO pasek w silnikach od poloneza (mój) powinno wymieniac się co 50 000km.

ja to odrazu tak zrozumialem

Nie sugerujmy się przebiegiem!! Nie jeden silnik poldota czy też kaszla jeździ do tej pory na oryginalnym fabrycznym łańcuszku. Łańcuszki które teraz oferują w sklepach pozostawiają dużo do życzenia!! Mój łańcuszek odezwał sie po 5000km!! A podobno rometowski (najlepszy). Sugerować należy sie raczej preferowanym stylem jazdy dzięki to któremu łańcuch wytrzyma może i nawet więcej niż owe 50kkm, albo umrze szybciej niż przypuszczamy.

lepiej kurde żeby za szybko nie umarł. ni elubie niespodzianek w styly rozwalonego silnika.. a swoją drogą , pasek raczej nie bedzie szorował o obudowe prawda? jak rozpoznac w silnikach polonezowskich że pasek jest już do wymiany?