Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2010-06-03 07:30:07 Witaj,
zacznijmy od tego dlaczego Łada ciągnie ledwie do połowy V-max. Pewnie dziadek przyciął jej mieszankę (i masz cholernie ubogą = nie wkręca się na obroty) lub parownik nie wydaje ile trzeba. Tak więc jeśli Ładzia ma najpierw jeździć bez mulenia, to najpierw zainteresuj się instalacją LPG (bo zakładam, że skoro nic więcej nie piszesz, to żadnych innych niekorzystnych objawów nie ma), a dopiero potem myśl o swapie, w przypadku którego zawsze będzie coś do zrobienia. Jak dużo, to już możesz poczytać z doświadczeń innych forumowiczów. Mam tak samo "pełnoletnią" Ładę i taki sam silnik. Wnioskuję z "emeryckiego" stylu jazdy, że ten twój nie był męczony, więc trupem chyba nie jest. Jak spalanie? Dużo oleju bierze? Pracuje równo? Słychać jakieś stuki? Zapłon ustawiony jak należy?... Pytań można mnożyć, a przyczyna słabej V-max pewnie i tak będzie banalna. ![]() Tak sobie jednak myślę, że silnik to masz zarżnięty - dziadek jak jeździł 60km/h, to pewnie na IV biegu, a więc nie wykręcał wyżej 2000obr/min. Jak nic silnik trup ![]() [ wiadomość edytowana przez: MariuszY dnia 2010-06-03 07:41:47 ] |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2010-06-03 12:56:20 Jazda na niskich obrotach, wcale nie wrozy dobrego stanu.
Ja mysle ze zwyczajnie nie otwiera Ci sie druga przepustnica w gazniku. Seryjna lada, wcale nie jest taka zla i przyspiesza dosyc dobrze. Nawet na 5tym biegu - zakladam ze skrzynia 5tka fabryczna. Otworz pokrywe filtra powietrza, odpal silnik,"depnij" na max i przyjzyj sie przepustnicom,czy sie otwieraja jak nalezy. Zmien swiece, ustaw zaplon, sprawdz rozrzad. Jesli chcesz miec cos wiecej niz fabryka - prosto i tanio - zaloz turbo. |
pawelkielich Łada 2107 Dęblin | 2010-06-03 20:08:24 Łada nigdy nie była katowana poczciwy dziadziunio 2.5-3 tys. obrotów i zmiana biegu nie przekroczył nią jak sam mówi nigdy 100km/h a od dobrych paru lat jeździ z powodów poczucia bezpieczeństwa max 60km/h. Łada ma 19lat i przejechane 44tys km z czego większość zrobił mój tato. Ale to były rzadkie wypady na wakacje. Instalacja gazowa działa w porządku jest serwisowana i regulowana. A ile kosztuje taki remont silnika (rozebrać, wyczyścić i złożyć)? Jeżeli chodzi o to ile pieniędzy bym chciał wydać to z powodu sentymentu bo samochód będzie u mnie w rodzinie do póki nie rozpadnie się podwozie i nadwozie, kwestia pieniędzy jest nieistotna. Koszta nie grają roli. Zrobię wszystko by jej serce pracowało jak u 19nastoletniego chłopaka a nie jak u dziadka jakiegoś. A już przy okazji to stan samochodu jest idealny, po prostu igiełka. Łada ma jeszcze seryjne wycieraczki i opony uniwersalne które powodują że po asfalcie jedzie się jak po śniegu. |
![]() Andrew01 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada2105 Kraków | 2010-06-03 20:53:50
Łatwo zarżnąć silnik jeżdżąc właśnie na zasadzie 5 bieg, 60 km/h i pedał w podłogę żeby auto choć trochę przyspieszyło. Do tego nie ustawiony zapłon, spalanie stukowe w takich warunkach, można nawet dziurę w tłoku zrobić ![]() 2010-06-03 20:08:24, pawelkielich pisze: kwestia pieniędzy jest nieistotna. Koszta nie grają roli. [/quote] No to dobra, to nie przejmuj się tym co teraz dzieje się z silnikiem. Zrób głowicę z wałkiem havassy (jakimś "grubszym"), duże zawory, duże kanały, kup tłoki doprężające może od ruskich, wyważ i odelżyj dół silnika, kup webery 45, zrób wydech dobrze policzony, do tego sporo nie wymienionych wyżej rzeczy do silnika, potem pomyśl nad sprzęgłem i skrzynią. Zmieścisz się spokojnie w 5 - 10 tys (zależy jaki setup), a łada będzie miała wystarczająco dużo mocy ![]() |
![]() Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2010-06-04 10:47:30
ze sposobu w jakim piszesz wnioskuję że nie bardzo znasz się na silnikach łady, więc porzuć do czasu zorientowania się w temacie wszelkie pomysły o remontach, weberach itp... na początek podjedź do dobrego mechanika, niech Ci ustawi zapłon i zregeneruje gaźnik, potem podjedź do dobrego gazownika - niech sprawdzi parownik i ustawi mieszankę - po tych dwóch zabiegach o maksymalnym koszcie 200zł (łącznym) Łada odżyje choćby silnik brał i litr oleju... |
![]() Konriii SYMPATYCZNY GOŚĆ mnogo ;) KRAKÓW | 2010-06-04 10:48:12 aaa i sprawdź hamulce - może auto stało za długo i cały czas hamuje ? ![]() |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2010-06-04 19:05:14 mozesz jeszcze sprobowac przekrecic kluczyk, tak zeby zaskoczyl rozrusznik ![]() |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2010-06-04 21:24:41 przedmówcy są świetnymi specjalistami. jak już przywrócisz seryjną moc auta to opisz rezultaty i zastanów się czy potrzebujesz wiecej.. będziemy doradzac dalej ![]() |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2010-06-04 21:54:37 a ja myślę, że koledze się przyczłapnik przy bajgulatorze zaciął w pozycji "closed" i temu mocy nie generuje. ewentualnie przytkana dysza bulgulatora |
pawelkielich Łada 2107 Dęblin | 2010-06-06 13:59:56 Tak, rzeczywiście nie jestem znawcą silników, bo jestem dopiero początkującym kierowcą, więc sam i tak bym się nie zabierał do remontowania samochodu, chyba że do czyszczenia to tak. Dziękuję za rady postaram się poszukać dobrych fachowców w takich sprawach i będę powoli realizował wasze rady. Także dziękuję za pomoc. Fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy wolą starsze samochody z duszą i starszy wygląd od tych współczesnych zelektryzowanych statków kosmicznych. Trzymajcie się! |
pawelkielich Łada 2107 Dęblin | 2010-06-06 14:04:17 Tak, rzeczywiście nie jestem znawcą silników, bo jestem dopiero początkującym kierowcą, więc sam i tak bym się nie zabierał do remontowania samochodu, chyba że do czyszczenia to tak. Dziękuję za rady postaram się poszukać dobrych fachowców w takich sprawach i będę powoli realizował wasze rady. Także dziękuję za pomoc. Fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy wolą starsze samochody z duszą i starszy wygląd od tych współczesnych zelektryzowanych statków kosmicznych. Trzymajcie się! |