Airbag - zasada dzialania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanko odnosnie poduszki.
W moim Espero od kiedy kupilem swieci sie kontrolka AirBag.
Postanowilem kiedys cos z tym zrobic i pojechalem do "speca" aby ja zgasic. Niestety nie dalo rady a diagnoza byla - uszkodzone to ustrojstwo w tunelu pod konsola. W zwiazku z tym, ze mozna to kupic za niewielkie pieniadze to mam takie pytanko. Na jakiej zasadzie airbag dziala w Espero? Czy sa jakies czujniki w zderzaku lub w innej czesci auta odpowiedzialne za eksplozje?
Jesli tak jest to obawiam sie, ze kupie to urzadzenie, wymienie, pojade na zgaszenie i okaze sie ze jakis czujnik jest zwarty i bedzie bum.
Jesli jestem w bledzie to prosze o wyprowadzenie.
Pozdrawiam.

Czujnik poduszki wygląda tak

Niestety nie mam pewności gdzie jest on umieszczony, ale prawdopodobnie właśnie pod tunelem.

Tak, to jest niby to co ma byc uszkodzone.Ale czy to jest jedyny czujnik? Skad on niby ma wiedziec ze jest zderzenie i ma odpalic poduche? Po za tym nie ma innych czujnikow gdzies w zderzaku?

On chyba działa na zasadzie przeciążenia. Więc nie musi być uderzenie w niego, tylko nagła utrata prędkości całego auta.

Pozdr.

to co kolega robert_or3 przedstawił na zdjęciu to nie czujnik, a sterownik poduszek (czyli to ustrojstwo w panelu). Czujniki są zapewne gdzieś w okolicach podłużnic, przynajmniej tak jest u mnie (nie espero)/ Co do rodzaju czujników w układzie airbag występują czujniki elektromechaniczne (bezpieczeństwa działające na podstawie przeciążenia) i czujniki przyspieszenia (element piezorezystancyjny generujący napięcie proporcjonalne do przyspiesz pojazdu)

Nie pamiętam z jakiego woza ale rozbieraliśmy z kumplem taki czujnik/sensor.
W środku była taka gęsta kulka szaro srebrna (coś jakby kropla rtęci) zawieszona nad płytką drukowaną.
Uderzenie powodowało zerwanie "nitki" i kropla/kulka zamykała obwód.
Wtedy pewnie wystrzeliwały poduchy

Cytat:
2010-06-08 00:08:05, teltom pisze:
to co kolega robert_or3 przedstawił na zdjęciu to nie czujnik, a sterownik poduszek (czyli to ustrojstwo w panelu). Czujniki są zapewne gdzieś w okolicach podłużnic, przynajmniej tak jest u mnie (nie espero)/ Co do rodzaju czujników w układzie airbag występują czujniki elektromechaniczne (bezpieczeństwa działające na podstawie przeciążenia) i czujniki przyspieszenia (element piezorezystancyjny generujący napięcie proporcjonalne do przyspiesz pojazdu)

sterownik zawiera w sobie czujnik - nie ma żadnego dodatkowego ustrojstwa, tylko moduł, kabel, spiralna taśma pomiędzy kolumną a kierownicą no i sama poducha. moduł poduchy w espero znajduje się głęboko pod deską - trzeba rozebrać całą konsolę środkową.
W omedze czujnik/moduł mam pod podłokietnikiem.
co do rodzajów czujników - są jeszcze baryczne, reagujące na gwałtowny wzrost ciśnienia. Takowe mam w drzwiach przednich - wyzwalają one poduszki boczne. Czujnik przeciążeniowy w tym przypadku nie zdałby egzaminu - zanim karoseria po zderzeniu doznałaby przyspieszenia byłoby już po ptokach, a czujnik ciśnienia reaguje już w momencie zgniatania poszycia drzwi.

Dziekuje za odpowiedz i sprobuje nabyc ten czujnik a nastepnie zamontowac i zgasic kontrolke.
Pozdrowionka.