MotoNews.pl

Jak podłączyc klimatyzacje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam to znowu ja i moje problemy ;/

Otoz posiadam espero bez klimatyzacji i zakupilem cala kompletna klime i ja zamontowalem tylko pojawil sie duzy problem. Poniewaz auto bylo bez klimy to i nie ma tez elektryki od klimy i o to wlasnie mi chodzi czy ktos juz to robil badz wie jak to zrobic a moze ktos ma schemat elektryki od klimatyzacji.

Jestem swiadomy ze musze ulepic nowa wiazke niezalezna do samej klimatyzacji i mam prosbe czy ktos bylby w stanie mi pomoc.

nie chce ciebie zniechęcać teraz jak już tyle pracy włożyłeś ale jak nie masz oryginalnej wiązki to nic nie ulepisz ale wystarcy przecież podać prąd do sprężarki i finito jak stuknie tzn. działa i będzie działać prose jak drut

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2010-06-12 00:14:04 ]

Kolego juz mi znajomy wytlumaczyl zeby podlaczyc plus na cewke razem z wentylatorem klimy na stale tylko przekazniki wstawic

Cytat:
2010-06-12 02:14:28, chmieluespero pisze:
Kolego juz mi znajomy wytlumaczyl zeby podlaczyc plus na cewke razem z wentylatorem klimy na stale tylko przekazniki wstawic

druciarstwo
jak już robić to porządnie - sygnał z włącznika idzie przez czujnik niskiego ciśnienia (na rurce) oraz wysokiego ciśnienia (na tyle sprężarki) do ecu, ecu gdy uzna że nie ma przeciwwskazań poda prąd na przekaźnik sprężarki, uruchamiając jednocześnie wentylatory. Na tyle sprężarki jest też czujnik wysokiego ciśnienia który wyzwolony uruchamia wysokie obroty wentylatorów.
jak chcesz schemat to podaj maila a Ci wyślę.

Albo szukaj jakiegos rozbitka z klima, nexie, espero, nubire, bez znaczenia. Wziazki sa niemal identyczne.

Da się to zrobić bez wymiany wiązki.Jak potrzebujesz schemat to pisz tylko najpierw musisz wiedzieć jaki masz komputer a rozpoznaje się go po kolorze gniazd czarne lub niebieskie.
Poza tym podpięcie pod ecu daje jeszcze to że gdy zaczniesz gwałtownie przyśpieszać to komp odłączy sprężarkę i masz więcej mocy na koła

nie jestem juz szczesliwym posiadaczem espero, ale jak bylem instalowalem u sioebie klime w 1.5. nie trzeba wymieniac wiązki, ja u siebie zrobiłem nowa i poprostu wpiołem do istniejącej instalacji, przydaja sie jednak orginalne złączki by moc wykorzystać orginalne złaćza, jesli nie masz to mozna zrobić to na złączkach samochodowych (nie wiem jak fachowo sie nazywaja ale chyba wiadomo o co chodzi). złacza do ktorych sie wpinałem to X2 i X2B przy skrzynce bezpiecznikow pod maską, złącze X42 (trzy pinowe) po lewej (jesli dobrze pamietam stronie pod maską (stojąć przodem przed samochodem). oczywiscie mala przerobka w skrzynce bezpiecznikow pod maską by podłączyć przekażnik sprężarki.potrzebne też są oryginalne złącza do sprężarki (gniazdo wyłącznika wysokiego ciśnienia, gnizdo właćzania cyklicznego wentylatora -jedno oznaczenie niebieskie, drugie czerwone, nie pamietam ktore to ktore, złącze zasilania cewki sprężarki, oraz wtyczka do gniazda wyłączania niskiego cisnienia-znajdujące sie na rurce po lewej stronie)
zasadniczo całośc sobie rozrysowałem ,ktoredy kable bedą szły, skąd dokąd , całośc w peszlu upakowałem i wystarczyło wpiąc do istniejącej instalacji plus oczywiscie mala przerobka skrzynki.
zachowaly sie mi jeszcze wlasne schematy instalacji klimatyzacji,moze łatwiej bedzie widać co do czego, moge przeslac.
instalacje robilem pod kompa IEFI-6

[ wiadomość edytowana przez: rafadab dnia 2010-06-12 21:21:29 ]

[ wiadomość edytowana przez: rafadab dnia 2010-06-12 21:30:00 ]