Wałek 555

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pytanko ile ustawiacie zawory i zapłon na 555 głowice mam 4.5mm i nie moge dojsc do ładu ustawiam i silnik jak sie rozgrzeje mocno to biją strasznie.pozdrawiam

Witam, a masz pewność że to zawory, a nie przypadkiem spalanie stukowe?

tak mam pewnosc

A jaki masz odstęp między zaworami i denkiem tłoka? Może zawory się spotykają z tłokiem?

nie wiem ale wżery robiłem

a skąd ta pewność że to zawory a nie spalanie stukowe ?

tym bardziej że piszesz że tylko na rozgrzanym silniku, a dźwięk jest niemal identyczny

no tak mi sie wydaje opuznianie zapłonu nic nie pomaga...

a dużo opóźniałeś ten zapłon? i jeszcze jedno masz aparat zapłonowy czy moduł od eleganta ?

roznie miałem i na kazdym ustawieniu to samo tylko jak był przyspieszony duzo to wydaje mi sie ze wtedy stukowe występowało na niskich obrotach.mam aparat.

wiesz co ja kiedyś miałem problem z aparatem, sprężynki były już mocno rozciągnięte i nie dało się ustawić zapłonu, właśnie na wałku 555. Drugą rzeczą co miałem to luzująca się szpilka od klawiatury, ustawiłem zawory a po jakimś czasie luźne i tak co chwile. okazało się że szpilka się systematycznie wyrywała z głowicy od mocowania klawiatury... ale sprawdziłbym ten aparat czy np ciężarki nie mają zbyt dużego luzu, bo jak tak to od razu wyprzedzają zapłon i go nie ustawisz dokładnie. zobacz może tak że na rozgrzanym chodzącym silniku poluźnij aparat i na odpalonym silniku przekręcaj aparat i dodając gazu patrz czy wtedy będzie lepiej

a co zrobiłes z tą luzującą sie szpilką klawiatury??pzdr

wstawiłem w jej miejsce szpilkę co miała grubszy gwint który wkręca się w głowice