Temperatura silnika - dziwna sprawa...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

dzisiaj moja vectra zafundowala mi ciekawa zagadke. Problem wyglada tak: jak silnik pracuje na biegu jalowym, to wskazania temperatury silnika sa prawidlowe (tak na oko), a jak tylko dodam gazu (niezaleznie czy na postoju, czy w czasie jazdy), to wskazowka temperatury opada do zera.... Czy spotkalo kogos cos takiego i co to moze byc ??
Tak przy okazji: gdzie w silniku X20XEV znajduje sie czujnik temperatury silnika odpowiedzialny za to co pokazuje sie na desce rozdzielczej?

Pozdro
Grisza

Czujnik jest w obudowie termostatu - z pojedynczym nasuwanym kabelkiem.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

tylko gdzie ten termostat jest w X20XEV ?? W C18NZ wiedzialem, ale tutaj chyba nie ma go tak bardzo na wierzchu...

Eee,

Wylot termostatu to gruba rura doprowadzająca do chłodnicy (wlot) - górny króciec. Czyli trochę Sherlockowania i po rurze znajdziesz .
Zresztą to jest prawda uniwersalna, do zapamiętania.

-----------------

Posherlockowalem troche i .... qpa. Gruba rure i termostat zlokalizowalem bez problemow, ale nie ma w tej okolicy zadnego czujnika ani kabelka... musi byc gdzies indziej. Faktycznie w Kadeciaku jest to dokladnie tam gdzie opisujesz, ale tutaj niestety nie

No to zdechłem. Tak mi się wydawało - no ale musiało mi się pomylić (w końcu kilka tych Opli miałem).
Skoro udzieliłem ci błędnej odpowiedzi to sam poszukałem i oto co wydedukowałem z materiałów żródłowych (nigdzie nie napisali wprost ):

Znajduje się on obok czujnika temp. który podaje sygnał do komputera. Wkręcone są w kołnierz układu chłodzącego - adapter DIS. Pewności nie mam ale tak bym obstawił.

PS. Ale chociaż termostat był tam gdzie napisałem

-----------------

o ile termostat to wiem co to jest, to te pozostale rzeczy juz mniej " adapter DIS, kolnierz ukladu chlodzacego"... a po polsku ? i gdzie tego szukac ?

Pozdro

DIS to to, z czego wychodzą kable do świec.
Adapter to pod nim.

-----------------

Dzieki. Zaraz ide sprawdzic czy nie zapodzial sie tam ten nieszczesny czujnik

Prowo... jestes WIELKI Zlokalizowalem ten czujnik i juz "naprawilem" usterke. Wyglada na to ze zlaczka zasniedziala i kiepsko kontaktowala. Delikatne czyszczenie i znowu wiem jaka jest temperatura silnika w czasie jazdy
Jeszcze raz wielkie dzieki

Pozdro
Grisza

Cytat:
2003-09-09 23:57:42, Grisza75 pisze:
Prowo... jestes WIELKI ...

Akurat tutaj trafiłeś

Gratuluję sukcesu.

Pzdr.

-----------------

Wielki i skromny

Pozdro

Witam
Być może nie na temat ale mam inny problem z temperaturą w mojej omesi mv6 3.0.Chodzi o temp. wewnątrz kabiny.Dzisiaj jechałem do Koszalina i było trochę zimnawo (mojej żonce) a więc czym prędzej ustawiłem na klimatroniku 23 stopnie a tu -nic leci chłode no to ja dalej w góre i tak bez zmian .Dopiero gdy wszedłem na pozycję HI otworzył się wlot ciepłego(gorącego powietrza.Miał już ktoś taką dolegliwość.
Jeszcze czy za pomiar temperatury w kabinie odpowiada miedzy innymi mały czujniczek na plytce kontrolnej klimatronika(pomiędzy wyświetlaczami temperatury)?

Co prawda nie mam klimatronic'a, tylko klime "manualna", ale obilo mi sie o uszy ze za temperature w climatronic'u odpowiada ten czujnik o ktorym piszesz.

Odpowiada. I czasem jak dotyka do plastiku (vel "drewna" ) albo jest zakurzony to może głupieć.

Pzdr.

-----------------

Czyli chyba wszystko jest jasne.Dzięki za cenne podpowiedzi.Zabieram się do naprawy.Pozdrowiam