Problem z rejestracją motocykla z Włoch

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zakupiłem moto sprowadzone z Włoch i nie dostałem oryginału certyfikatu własności. Jak się już zapewne już domyślacie jest to źródłem tytułowych trudności. Wydział komunikacji twierdzi że muszę posiadać oryginał i bez niego nie zarejestrują mi moto. Jest to moje pierwsze doświadczenie tego typu - zawsze kupowałem pojazdy zarejestrowane już w PL - i nie mam najmniejszego pojęcia co zrobić w tej sytuacji? Czy wydział komunikacji ma rację? Posiadam umowę kupna sprzedaży (dwujęzyczną) i oryginał dowodu rejestracyjnego. Pisałem już na forum motocyklowym i poradzono mi udać się z papierami do Siedlec i w związku z propozycją zarejestrowania moto przez firmę sprzedającą, skorzystać z ich pomocy nie wypuszczając dokumentów z rąk, tylko czy to ma sens skoro mam do nich 300km w jedną stronę? IMO bardzo możliwe że im też się nie uda a wysyłać papiery pocztą trochę się boję - nie mam do nich takiego zaufania. Macie jakieś pomysły?

Jak sądzę mowa tutaj o CERTYFICATO DI PROPRIETA. Niestety z tego co udało mi się dowiedzieć do rejestracji pojazdu dokument ten jest potrzebny. Rzeczywiście najlepiej byłoby skorzystać z usług firmy pośredniczącej w tym zakupie. W przeciwnym wypadku trzeba będzie nawiązać kontakt z poprzednim właścicielem pojazdu w celu odzyskania dokumentu.

Tak, to o tym dokumencie mowa. Zna ktoś podstawę prawną wymagania tego dokumentu? Ministerstwo Infrastruktury opublikowało kiedyś (2004r.) taką informację że jedynym wymaganym dokumentem jest dowód rejestracyjny i umowa (później usunęli tą informację ze swojej strony www) , teraz jak dzwoniłem to mnie spławili odpowiedzią że nie interpretują przepisów ministra.

napisz na prv albo zadzwon do mnie (tel w profilu), moze uda sie to zarejestrowac u mnie, pozniej Ci "odsprzedam" sprzet

Cytat:
2010-06-17 18:16:21, robert_or3 pisze:
Jak sądzę mowa tutaj o CERTYFICATO DI PROPRIETA. Niestety z tego co udało mi się dowiedzieć do rejestracji pojazdu dokument ten jest potrzebny. Rzeczywiście najlepiej byłoby skorzystać z usług firmy pośredniczącej w tym zakupie. W przeciwnym wypadku trzeba będzie nawiązać kontakt z poprzednim właścicielem pojazdu w celu odzyskania dokumentu.

Wygląda on tak:
[/url]akt_w_asno_ci.jpg (1.5 MB)

I niestety jest płatny. Kosztuje ponad 36 euro.

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2010-06-18 11:14:25 ]

Petersen, dzięki za propozycję, jak nic nie wskóram na pewno się odezwę. No i dzięki JaRabbit za info o odpłatności, co do wyglądu to mam ksero, zatem szkoda Twojego czasu na skanowanie - co prawda może się przyda komuś innemu. Na razie czekam na odpowiedź od właściciela z Włoch, tylko mija już tydzień i cisza...