Stuki przy kole ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, a więc ostatnio podczas jazdy wydobywają się jakieś stuki. Pochodzą one tak jakby od strony pasażera, bardziej od schowka lub od miejsca na nogi.

A więc jakie wnioski mam:
- Gdy auto jest bardzo nagrzane one się tracą
- wszystkie plastiki sprawdzałem i są ok
- stuki są nieregularne i nie występują przy dziurach tylko kiedy im się chce.

Dzwiękiem przypominają jakby obicie się dwóch twardych plastików, lecz juz wszystko tam sprawdzałem...

Czyżby to mogła być jakaś uszczelka amortyzatora czy coś takiego ?

Gdy ruszam autem tzn. dociskam na niego to takze nie ma żadnych dzwięków. Więc przyczyny nie ma, kiedy chce to stuka.

[ wiadomość edytowana przez: VEndriuV dnia 2010-06-19 12:54:37 ]

Sprawdź sworzeń dolny wahacza.

Mi kiedyś stukało od strony kierowcy. Winna była "huśtająca" kostka elektryczna w drzwiach.

Pozdr.

Dołączam do opinii przedpiśców .

Czasami takie stuki wydobywają się z "suchych"zawiasów drzwi.Wystarczy podlać WD-40 lub innym,płynnym smarowidłem.Tego typu odgłos pojawia się przy jeździe po nierównej nawierzchni.Wydaje mi się ,że jest efektem przenoszenia
(rozkładu sił?) naprężeń karoserii na stykające się elementy -tu wyrobione ,nie nasmarowane zawiasy.
Kolejną przyczyną stuków bywa zużyte łożysko piasty przedniej.Dość łatwo je zdiagnozować.Po podniesieniu autka sprawdza się luzy w osi pionowej.Dokręcanie śruby piasty niewiele daje.Efekt raczej psychologiczny i to na bardzo krótko.

i jeszcze 1178 innych powodów być może ....podanie właściwej diagnozy na podstawie forumowego opisu , graniczy z kumulacyjną wygraną w lotto i to 2 x pod rząd