MotoNews.pl
5 Skaczące wycieraczki... (24837/0)

Skaczące wycieraczki...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wszystkich speców proszę o pomoc!! Mam następujący problem.

Prawa wycieraczka nie chce wycierać szyby. Wiem, że to głupio brzmi ale wycieraczka nie ślizga się po szybie tylko po niej skacze. Efekty tego są straszne - nic nie widać. Zauważyłem ale, że po uniesieniu wycieraczki jest wyraźnie rozklekotana. Ta śruba do której jest ramie wycieraczki przymocowane rusza się do przodu i tyłu i cosik jest tam chyba pęknięte. Wydaje mi się , że to jest powodem skakania wycieraczki (brak docisku do szyby) N. Mam nadzieję, że nie trzeba będzie całego mechanizmu wymienić. Nie znam się na tym, dlatego proszę o radę czy można to jakoś tanio naprawić, żeby mi na warsztacie ciemnoty nie wcisnęli...

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i wszystkich pozdrawiam

Na dole strony forum jest wyszukiwarka, tam wpisz słowo wycieraczki i znajdziesz 9 postów na ten temat.
Polecam przeczytaniu:
- Naprawiłem wycieraczki - full wypas :),
- Wycieraczki - raz jeszcze,
- Lotki na wycieraczki ............

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej_Libera dnia 2003-09-08 11:07:42 ]

Dzięki za linki!!

Ale nie będę tego robił sam, bo naprawdę - laik to dla mnie komplement Jedyne co potrafię dobrze przy aucie zrobić to je umyć i koło zmienić dlatego bym prosił o podanie jakiejś takiej szacunkowej ceny(żeby mnie nie wyrolowali) za ile się to da zrobić co i jak.. No ewentualnie by mi to mógł teściu naprawić ale sam nie wiem, bo jak dla mnie to te wasze opisy mi zbyt wiele nie mówią Jeszcze raz dzięki za pomoc

Już pisałem cena ok 100 zł hurtownia ABC w Katowicach tel. 255 57 11 wymiana niby prosta jak bajka ale jak coś może się sp... to się tak stanie Chciałem zaoszczędzić na wymianie i zrobiłem to sam. Zajęło mi to dwa dni tzn. popołudnia. Już po złożeniu okazało się że silnik nie działa, na szczęście po rozebraniu i złożeniu odpalił bo chyba pogryzłbym wycieraczki z nerwów

skacząca wycieraczka to w 80% wina sztywnej gumy w piórze a 20% to wyrabany mechanizm też tak miałem na szczęście bardzo dawno temu po długich bojach z fabrycznymi wycieraczkami i Boscha przerzuciłem się na polskie fabryczne wycieraczki z Poloneza.

Mają 2 zalety:
1- nie skaczą po szybie bo są miekkie.!
2- kosztuja 6zł za sztuke dlatego wymieniam 3 razy w roku i zawsze mam czystą szybe.!!!! i nowe wycieraczki.!

Wina wycieraczek tu odpada. Mam świeżo założone nowe Boscha a na starych było to samo także na bank to musi być mechanizm.
Ile mnie to bedzie kosztować??

Jest jeszcze jedna przyczyna skaczących wycieraczek - a mianowicie ich kąt natarcia (miałem to w swoim espero). Wystarczy ustawić wycieraczki w połowie szyby i sprawdzić ręką czy się kiwają o równy kąt na prawo i lewo. Jeśli ramię wycieraczki jest krzywe to wtedy wycieraczka w jedną stronę się wykłada na szybie, a w drugą staje sztorcem i wtedy zaczyna skakać po szybie.

tak to prawda kont wycieraczk itez jest wazny ale co do tych Boschy musze cię zmartwić też je przerabiałem wywaliłeś kase na szmelc wycieraczki... jak sie zrobi trochę zimniej zobaczysz jakie są kilowe mowie ci kup za 6pln jedna nowa polonezowską i załóż zobaczysz jak slicznie smiga.!!!!

Cytat:
2003-09-08 14:19:54, Adminek pisze:
tak to prawda kont...

KONT!!!! Aż będę musiał dokładnie czytać, co na stronie klubu espero wypisujesz

A ja mam jeszcze jeden pomysł:
szyba zabrudzona silikonem!
Jeśli stosowałeś preparat o nazwie "niewidzialna wycieraczka" lub jakiś pochodny (na szybie czołowej of course), to niestety ciężka sprawa.
Tgo typu "zabrudzenia", podobnie jak wosk z szyb najlepiej czyści amoniak (choć smród przy tym jest straszny)

Kupilem ostatnio zonie do malucha piora w tesco ,byly tane ale skacza tak ze wogole nie da SIE UZYWAC .Zamienilem na piora z Motogumu i jest O.K. Przypuszczam ze jest to zalezne od twardosci gumy. Pozdrawiam Zet

ty się nienabijaj z mojej ortografi nie kazdy jest Miodkiem.!!!!!!!!

Witam
Ja też ostatnio wymieniałem wycieraczki, bo półrocznym postoju auta ich skuteczność była zerowa. A to był "CHAMPION".
Kupiłem jakieś niemieckie firmy ALCA.Podobno to nowość bo są grafitowe. Kolorek rzeczywiście ładny i jak na razie czyszczą super.Tzn. lewa, bo prawa trochę skacze,ale to przez wyrobione tulejki.
Jako że przymierzam się do wymiany tych tulejek,szukałem po necie i na Allegro znałazłem gościa który ma CAŁE ESPERO NA CZĘŚCI PO PRZEBIEGU 50 TYS.KM.
Ja już zamówiłem u niego cały mechanizm wycieraczek i parę innych części.
Gość jest skłonny do negocjacji cen.

Właśnie przeczytałem maila od tego gościa.
Ma prawie całe Espero 1,8-miał chyba walnięty przód, ale silnik cały i chce za niego koło 1100 zeta

Proszę o namiary na gościa, bo potrzebuję ten knefel, który włącza światło jak się drzwi otworzy a konkretnie to tylnie prawe - a może ktoś z Was ma. Pasuje tam może też coś innego???

Cytat:
Proszę o namiary na gościa, bo potrzebuję ten knefel, który włącza światło jak się drzwi otworzy a konkretnie to tylnie prawe - a może ktoś z Was ma. Pasuje tam może też coś innego???

Części do Daewoo Espero 1.8 (numer aukcji 15867752)