MotoNews.pl

Chrobotanie podczas jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich

Zwracam się z prośbą o pomoc w zdiagnozowaniu to może dolegać mojej ładnej...otoż podczas jazdy słychać jakieś chrobotanie/stukanie, coś związane z układem napętodym raczej, bo slychać to nawet gdy samochod się pcha wiec prędkości minimalne i zwiększa częstotliwość wraz z prędkościa...czy może być to np rozwalone łożysko w przednim kole ?

z gory dzięki za pomoc

W sumie tak, może być też np blacha osłaniająca tarczę ocierająca o nią.

...ale to by był taki bardziej temaliczny dzwięk chyba i bardziej obcieranie, a nie wiem jak dzwiek i jak zdjagnozowac jak zachowuje sie rozwalone lozysko

Rozwalone łożysko to huczenie albo stukanie. Natomiast w przednim kole robi się luz. Jak podniesiesz na lewarku, chwycisz obiema rękoma za koło i pobujasz, to wyczujesz go (towarzyszy temu takie charakterystyczne stuk, stuk)

A mi tak chrobotało w tylnym moście.

nie znam sie za bardzo ale może krzyżak
a nie sorki przód przód to niemam zzielenialego pojecia mimo ze sie ucze w zawodzie mechanik

[ wiadomość edytowana przez: Astro2107 dnia 2010-07-05 17:37:46 ]

A jak w tylnym moście to co było zwalone, słuch już nie ten więc może to i kruca bomba tylny most

U mnie prawdopodobnie poszły łożyska bo dyfer był za mocno skręcony(są tam po bokach takie pierścienie do regulacji luzu), ale nie sprawdzałem dokładnie bo miałem drugi na stanie więc wymieniłem po wcześniejszej regulacji tymi właśnie pierścieniami. Chrobotanie występowało właśnie nawet przy minimalnym toczeniu, ale był wyraźnie słyszalny z tyłu a jak się szybko jechało to zamieniało się to w gwizd.

postaraj sie ustalic miejsce dzwiekow.
Najpewniej:
-dyfer - jesli tyl(wzglednie lozyska w kolach)
-skrzynia- wzglednei lozysko docisk na walku na sprzegle
-lozyska z przodu - wzglednie skonczone klocki blokujace sie,oslona tarczy.