MotoNews.pl

NIE ODPALA NA BENZYNIE (gaz-benzyna)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam taki problem.Jakiś czas temu kupiłem samochod z instalacja gazowa. Gdy kupilem przez jakiś czas auto odpalało normalnie na benzynie a potem oczywiscie przy pewnych obrotach przechodzilo na gaz. Na benzynie samej tez jezdzilem i wszystko działało. az do pewnego czasu gdy musialem sie meczyc i odpalanie na benzynie trwalo do 10 minut. A potem po jakims czasie to koszmar. Auto zaczeło szrpac na benzynie, jakby spadek mocy, dodawalem gazu a tu nic, jakby cos sie blokowalo. To zaczelem jezdzic na samym gazie. Gdy jednak przelaczylem na benzyne to zaczelo mi szarpac i w koncu zgasl.Gdy nawet uda sie odpalic to to musze "pedalowac" gazem zeby nie zgasl, ale i tak sie dławi az w koncu zgasnie. Dlatego jezdze na samym gazie. co to moze byc. pojechalem do goscia to niby mam kupic sonde lambda,kopulke, palec, przewody, przetworniki itd. Ciekawe czy to jednak pomoze.

[ wiadomość edytowana przez: mekeszu dnia 2010-07-20 00:16:30 ]

Sonda moze miec wplyw na spalanie a nie to co opisujesz Ja bym sprawdzil wtryski .bo prawdopodobnie staja Czesto tak sie dzieje jak sie jezdzi na samym gazie.Sprawdzilbym jeszcze pompe paliwa i filtr paliwa Przyczyny trzeba raczej tutaj szukac.Na poczatek kup srodek do przeczyszczenia wtryskow i dolej do pb.Dolot masz szczelny bo to tez moze powodowac dziwne historie na pb.Przewody kopulka sa wazne ale byloby to odczuwalne na gazie rownierz

Kiedyś któryś z kolegów odpisał: A kryształowa kula powie nam wszystkim co to za auto i jaka tam jest zamontowana instalacja.
No weź pomyśl.
pozdrawiam

Kilka dni temu coś podobnego przerabiałem. Też miałem trudności z uruchamianiem na benzynie, aż w końcu nie uruchomiłem. Okazało się, że wysiadła pompa paliwowa. Po wymianie pompy, mechanik powiedział, że wtryski są przytkane i trzeba wlać do benzyny środek STP i przejechać kilkadziesiąt km na benzynie, żeby przeczyściły się wtryski.
Przy jeździe na gazie takie rzeczy się zdarzają z wtryskami. Takie coś już kiedyś miałem jak jeździłem Polonezem to wiem, że tak się robi.

U Ciebie może być również przytkany filtr paliwowy. Jeśli nie będziesz mógł jechać na benzynie to chociaż niech pochodzi na biegu jałowym.
Nie zaszkodzi wymienić również świece.

Pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Zjak dnia 2010-07-22 19:39:40 ]