Zamieniony plus z minusem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć wszystkim

Jak w temacie, bystry kolega podpinając aku zamienił bieguny :| po tym wyczynie auto niby kręci ale odpalić nie chce ( może byc wina zbyt słabego aku ) a na dodatek cały czas swieci się lewy migacz ten na blotniku...zapewne regulator na alternatorze poszedl w kraine regulatorów a co jeszcze mogło sie zwalić...z gory dzięki za pomoc

A w jakim aucie??

aa przepraszam 2105

moim zdaniem takich przypadków jeszcze nie mieliśmy ale mogło sie zrobić zwarcie czy cuś i moglo szlak rozrusznik trafić ale wtedy by chyba nie kręcił wogóle kurde za dlugo na urlopie jestem

...z organoleptycznych obserwacji wnioskujemy ze alternator napewno kaput

swego czasu odpalalem samare na zamienionym plusie z minusem... mechanik dal mi inny aku po prostu.. odpalic nie odpalilem ale nic sie nie popsulo
ah te samary

...hehe u nas sie dym pojawił a kabel od klemy sie momentalnie rozgrzał rano się przekonamy jak odpali się z klem może

Cytat:
2010-08-11 17:43:19, MisUszatek pisze:
...z organoleptycznych obserwacji wnioskujemy ze alternator napewno kaput

z tego co mi wiadomo bo robię z Elektro mechanikiem to jak alternator kaput to tylko ładowania niema kurde w next tyg bedzie to sie spytam

nie ma co przeżywać.

alternator to ukąłd prostowniczy, maks, uzwojenia napewno sa ok.
regulator napiecia sprawdzić.

cewka nie mogla pójść.
może jakie elementy w liczniku, ale to wyjdzie w trakcie, obrotomierz itp.

podmieniaj elementy i wszystko tak wyjawisz.
nic strasznego i kosztownego sie nie stało, za to jaka przygoda

W takich przypadkach powinny polecieć w pierwszej kolejności diody w alternatorze.

Cześć

Po sprawdzeniu sprzętu o dziwo alternator jest ok, jedyne co się stało to to że migacz ten na błotniku świeci się cały czas,co dziwne jak sie włączy awaryjne czy przy kierwonicy działa ok możliwe zeby przerywacz migaczy coś trafiło ? oraz wycieraczki, czy w skrzynce bezpieczników jest jakis stycznik od wycieraczek ?

z gory dzieki za pomoc

pzdr