MotoNews.pl

Montaż pasów 4-punktowych we Fiacie 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Szukam i szukam, ale nadal nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Otóż mam pasy 4-punktowe, kubełek, maluszka i zastanawia mnie w jaki sposób te pasy zamontować. Będę bardzo wdzięczny za jasne instrukcje. Dodam tylko że we Fiaciku znajduje się klatka bezpieczeństwa (taka jak na zdjęciu - http://www.ireco.com.pl/data/gallery/image/17_2.jpg ) i oczywiście brak tylnej kanapy.

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam

Na skos pocisnij. Na srodek kanapy tylniej i do blotnika. Takie zapiecie robi robote.

ale to juz było ......

albo kup zastrzały z wspawanymi nakrętkami calowymi i przyspawaj je do półgi górnej, jak będzie zorbione porządnie to będzie git i przejdzie kazde badanie, mialem tak u siebie

Ok rozumiem, a jeśli możecie to powiedzcie mi jeszcze jak z częścią biodrową? A właśnie - słyszałem też że można te pasy przymocować jakoś do klatki (rozumiem że chodzi o miejsce gdzie klatka jest przykręcana do tylnej półki), tylko chciałbym wiedzieć czy jest to sensowne i bezpieczne rozwiązanie a jeśli tak, to jak miałoby to konkretnie wyglądać.

Proszę o wyrozumiałość na zadawane przeze mnie pytania Jestem początkujący a chciałbym żeby było to w miarę dobrze i bezpiecznie zrobione.

pasy biodrowe przykręć do fabrycznych mocowań pasów, pasy ramieniowe najlepiej do klatki na "owijke" ale jak się nie da to do blachy za tylną kanapą ale daj wzmocnienia,

http://www.pzm.pl/userfiles/2010-pliki/Samochody/FIA_zal_J/J_253.pdf

Artykuł 6, str. 3

Panowie, tylko jest jedno ale, w momencie jak fotel jest do podlogi a pasy do klatki to przy wiekszym dzwonie moze byc nieciekawie jak sie fotel przemiesci wzgledem klatki... U mnie biodrowe pasy sa przykrecone do standardowych mocowan pasa w podlodze (z tego co pamietam, dawno nie bylem w garazu..).

Lap

To jest i tak najlepsze rozwiązanie. Najmniejsze prawdopodobienstwo ze klatka czy fotel się przesunie, pod warunkiem oczywiscie ze jest porządnie przymocowany

Usunąłem qrwa posta

Chodzi o to:

I wydawało mi się że mocowanie A jest gówniane.

edit: Doczytałem w załączniku że musi być kąt od poziomu nie większy niż 45 stopni a trzymać trzeba się 10 stopni.... A mi cholera jasna braknie pasów żeby je przypitolić w tylne mocowania seryjnych pasów

[ wiadomość edytowana przez: Tybek dnia 2011-03-10 11:48:25 ]

no to masz tu mendo jeszcze raz moją odpowiedź - i nie edytuj już

rozwiązanie "A" jest gówniane

seryjne punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa masz w fiacie pod tylną kanapą w załamaniu podłoga/niby grodź z dykty - są tam takie gumiane zaślepki trza je wyciąc i zamocowac tam pas.
Większość kanciaków posiada miejsca do montażu pasób bezpieczeństwa z tyłu - to mniej gówniane miejsce jak "A"

Nooo jak usunąłem to zauważyłem że zdążyłeś odpisać

A co sądzicie o takim pomyśle by przykręcić mocną rurę która połączyłaby mocowania pasów w nadkolach maluszka i dopiero do niej na zamocować pasy? wtedy pasy byłyby ustawione prostopadle do foteli

Ja mam w maluchu prostopadle- na tylnej półce wzmocnienia i do nich przykręcone pasiory.

Skoro jesteśmy przy pasach- kiedyś widziałem na jakimś aucie że pasy były z tyłu montowane do poprzeczki w klatce bezpieczeństwa- tyle że były one zaszyte na tej rurze. Jest jakiś specjalny zakład, który "przyszyje" pasy do klatki ?

Tak ło ?

O widzisz, coś w ten deseń- tylko tu chyba z pomocą przyszła klamra ?