MotoNews.pl

Profesjonalne środki czyszczące silnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Akra, Moje Auto, myjki cisnieniowe itp. czyści smary i brudy zewnątrz.
Kret czyści żeliwny blok ( jako tako)
Mycie ultradźwiękami syfy z kolektorów i gaźników.
Pytanie czym zmyć osad kamienia z głowicy aluminiowej? Chodziłem po sklepach i szukałem czegoś co nie wchodzi w reakcje z alu i lipa..

Ja ostatnio blok od malana mylem kwasem z akumulatora + szczotka druciana , elegancko sie doczyscil.

Głownie chodzi o te olejowe i wodne kanaliki w bloku i kamien w głowicy... Pisać panocki przecie to musi jakoś zejść... Może jaki chemik by się znalazł ?

[ wiadomość edytowana przez: faownik81 dnia 2010-08-27 17:35:53 ]

ten nad tym mysle...
obawiam sie odkamieniacza do czajnikow (albo octu)
ale mysle ze odkamieniacz do ukladu chlodzacego by sie dobrze nadawal... to co sie stosuje miedzy wymianami plynu...

poszukajcie sobie płynu do czyszczenia aluminium firmy bodajże Tein albo cos w tym stylu, mleczne butelki z niebieskimi napisami - bardzo dobrze wyżerają brud z alu, tylko nie należy przesadzać

Soda kaustyczna na gorąco czyści wszystko a jak dobrze nie spłukasz to głowice też ci zje. delikatnie z sodą i dużo wody i ma być git. Jak myłem silnik w maluchu na aucie to lałem ropownicą po wszystkim i nic złego się nie stało a efekt był zadowalający.

Ano właśnie ocet i odkamieniacze wchodzą w reakcje z alu, wszystkie środki w marketach przepatrzyłem i na wszystkich napis ze nie stosować do alu itp . Soda możne sie nadać bo juz testowana ale nie stosowałem jej nigdy
Są jakies inne propozycje ? Testował ktoś coś ?
A z sodą jak działać ? moczyć w misce i płukać prysznicem ? Chce wreszcie zakonczyć ten etap
Efekt ma być profesjonalny, układ chłodzenia ma być niezawodny widziałem ze ktoś wyczyścił te kanały w głowicy tylko nie pamiętam gdzie

[ wiadomość edytowana przez: faownik81 dnia 2010-08-27 22:20:38 ]

nie wiem czy CI to pomoże ale jest taki środek DIMER sie nazywa do czyszczenia trudnych zabrudzeń na aluminiowych naczepach do ciągników siodłowych łatwo kupic i dosc dobrze czysci

[ wiadomość edytowana przez: gumisrally dnia 2010-08-28 13:16:13 ]

Pozwólcie że umieszczę tu link do allegro, ale może to sie nada

Soda to już ostateczność
a z sodą to bardzo ostrożnie i w jakiejś masce najlepiej do domu nawet tego nie wnoś.

potrzebny jest czajnik, kompresor, ropownica i jakaś myjka wysokociśnieniowa.

sypiesz jakiś centymetr sody do baniaczka i zalewasz gorącą wodą i NAPIER**ALASZ PO WSZYSTKIM tylko szybko, najlepiej na bezdechu, po jakiejś minucie pukasz wodą tylko dokładnie, jak dobrze nie spukasz to to chu*ostwo dalej będzie żarło. Nie stosować na betonie bo to sku**wysynstwo wszystko zechla. Co ciekawe, kabli ani uszczelek mi nie naruszyło a wylewka poszła w...

tak jak pisze, to jest wersja dla desperatów

[ wiadomość edytowana przez: Markiej dnia 2010-08-28 17:50:17 ]

Almut Właśnie o takie coś chodziło Napisałem wiadomość do tego koleżki czekam na odpowiedz czy da rade ze smarem i czy nie poniszczy głowicy ale najprawdopodobniej po 10 srodek bedzie testowany. Walne sweet foty przed i po zabiegu.
Soda odpada myjka jest 360 km ode mnie ropownica tez, a ja mam dostęp tylko do prysznica i to jak nie ma mojej gorszej części

Z soda (NaOH) lepiej uważać, nie przez przypadek kret składający się z NaOH zawiera aluminiowe kuleczki jako katalizator. Do mycia części z alu proponował bym TENZI alux, lub łatwiej dostepne płyny do mycia felg. Wymyj na dwa razy najpierw jakimś środkiem na rozpuszczalnikach organicznych ze smaru i oleju a później czymś dedykowanym do alu.

Do drobnego mycia silnika i komory silnikowej polecam srodek W5 Engine Cleaner. Do nabycia w Lidlu. To duza pucha czegos w rodzaju WD40, spsikujesz zabadziewiona powierzchnie, czekasz 30 sek. i splukujesz woda. Daje rade nawet przy mocno zaolejonych elementach. Bezpieczny dla gumy Kosztuje okolo 8 PLN.

Cytat:
2010-09-09 13:12:08, el_comendanto pisze:
Do drobnego mycia silnika i komory silnikowej polecam srodek W5 Engine Cleaner. Do nabycia w Lidlu. To duza pucha czegos w rodzaju WD40, spsikujesz zabadziewiona powierzchnie, czekasz 30 sek. i splukujesz woda. Daje rade nawet przy mocno zaolejonych elementach. Bezpieczny dla gumy Kosztuje okolo 8 PLN.

zajebiście el podsumowałeś ten cały temat... czekałem kiedy ktoś wkońcu odkryje ten zajebisty produkt za psie pieniądze
dobry jest faktycznie - ale to mało profesjonalnie takie tanie rzeczy używać... trzeba wyjebać pińcet na profi środki

Można Dimerem świetnie umyc motur.

TENZI alux jest do dupy jeśli chodzi o kamień i smar w bloku testowane przy moczeniu i czyszczeniu myjką.
W5 Engine Cleaner i dimer bedzie testowany po tym jak almut nie da rady..