Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2010-08-29 13:53:46 Sprawa wygląda tak.
Jechałem z góry, coś mi sie nie podobały hamulce. Na płaskiej drodze postanowiłem depnąć do oporu i zonk. pedał zrobił sie tragicznie twardy, myslalem ze zgasł silnik, ale chodził. Pedał był dużo twardszy niż przy hamowaniu bez wspomagania. Po próbach przegazowania auta, kilkukrotnym wciskaniu pedału hamulca, okazało się że nie mam hamulców na przednich kołach. Tył hamuje ale słabo. Pedał jest twardszy niż zwykle. Wcześniej hamulce były prawie OK, a po tym nagłym hamowaniu (zadziałaniu ABS) właśnie pedał twardy i nie ma hamulca na przodzie. co to może być? Serwo raczej pracuje bo jest różnica przy zapaleniu auta. Pompa hamulcowa może sie tak uszkodzić że nie pompuje na przednie koła? Pompa ABS i zaworki w niej sie poblokowały? Błędów żadnych nie ma, kontrolka ABS nie świeci (gaśnie jak trzeba). Wyjęcie bezpiecznika od ABS nic nie zmienia w działaniu hamulca. Dlaczego taki twardy ten pedał i dlaczego nie ma hamowania na przodzie? |
![]() mitas LOB SYMPATYK 2,3TD : 2,5V6 Ząbkowice Śląskie | 2010-08-29 14:17:05 Mialem podobny przypadek. U ojca w omie ale A 2,3TD tez hamulce sie stracily. Pedal hamulca byl twardy i ledwo hamowal.Trzeba bylo hamowac na raz bo metrow brakowalo ![]() ![]() |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2010-08-30 14:41:04 Stwierdziłem że pompa hamulcowa pompuje, płyn jest podawany na pompe ABS, ale już z tej pompy nie wychodzi na przewody prowadzące do przednich kół.
Więc raczej mam winnego -> pompa ABS Pytanie jakim cudem ona sie tak zepsuła, że blokuje wypływ płynu w kierunku koła, natomiast jak wpycha sie tłoczek w zacisku to plyn wraca do zbiorniczka. Są w ABS napewno jakieś zaworki i to pewnie one coś sie poblokowały. Dziwne tylko że na obydwa koła przednie naraz. Nie ma różnicy czy silnik chodzi czy nie. Bardzo niebezpieczna usterka!!! w jednej chwili nie mamy hamulców na przodzie i pedał hamulca jak skała. |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2010-08-30 22:00:43 Czy ktoś może mi napisać jak wyjąć pompe ABS?
Co trzeba odkręcić żeby to cholerstwo jakoś wydobyć? |
![]() raptor Omega B Nowy Sącz | 2010-08-31 20:08:07 Wymieniłem pompe ABS, wszystko wróciło do normy. W pompie była zatkana (zablokowana) sekcja przednich hamulców.
W omegach 94-97 układ hamulcowy jest podzielony na sekcje hamującą przednie koła a druga sekcja hamuje tył. W nowszych po 97 mamy już dwie sekcje, ale hamujące po skosie: przednie lewe i tylne prawe itd |