MotoNews.pl

Zajęcie auta przez Urzad Skarbowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Sprawa wyglada tak:

Facet ma okolo 2oooo PLN dlugu w ZUSie. Ma tez samochod o wartosci okolo 2oooo PLN. Dostal pismo o zajeciu prawa wlasnosci samochodu przez US na rzecz ZUSu. Jako, ze z samochodu w zasadzie nie korzysta i nie jest mu on potrzebny zachodzi pytanie, co bedzie korzystniejsze: Oddanie auta, czy splata dlugu? Jak to w ogole wyglada od strony prawnej?

P.S. Sprawa nie dotyczy mnie nigdy nie miałem auta o wartości 2oooo PLN

Nie znam sie na prawie ale uwazam ze najlepiej by bylo sprzedac auto za 20 000 PLN i oddac kase wierzycielowi.

Wedle mnie jak mu zabiora samochod to beda go probowali sprzedac na aukcji i jak dostana za niego 10 000 PLN to koles bedzie mial druga polowe dlugu wciaz do splacenia.

albo wycenią z euro taxu ile jest wart i tyle długu mu anulują a potem sami będą się bujać z autem

borys ma rację. Wtedy jest licytacja, a te są przekupione i gościu może być nadal w dupce.

Poza tym z zusem idzie sie dogadać na rozbicie ratalne oraz nawet cześciowe umorzenie.

najłatwiej spłacić dług bo samochód pójdzie za 1/3 jego wartości (jak będzie ładny oczywiście - kolega komornika skarbowego go kupi) i po potrąceniu kosztów licytacji jeszcze z 15 - 17 tysięcy długu zostanie spłacić

nie prościej jest nie kombinować, nie oszukiwać??? no nie to trzeba by jeszcze MYŚLEĆ a to bardzo trudno przychodzi... to tak tytułem dygresji ode mnie

Dziękuję za wypowiedzi.

Cytat:
2010-09-02 21:57:49, Furiosus pisze:
nie prościej jest nie kombinować, nie oszukiwać??? no nie to trzeba by jeszcze MYŚLEĆ a to bardzo trudno przychodzi... to tak tytułem dygresji ode mnie

Ja nie widzę tutaj żadnej kombinacji. Czysty układ. Pytanie było co jest korzystniejsze

Pozdro