Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Yerrusek Fiat 126p / Fiat Pal ... Wyszków | 2003-09-11 10:18:53 Mam pytanie dotyczące przeróbek wentylatora w silniku, czy ktoś z Was Forumowiczów go modyfikował ?
Mianowicie, zastanawiam się nad zmianą wentylatora, ale to kosztowne, myślę też o dodaniu do istniejącego wentylatora blaszek ![]() A jak wyższe obroty - to i więcej powiatrza pompuje do środka. ![]() A wszystko po to aby poprawić ogrzewanie w Maluszku ![]() Stronka sklepu w którym można kupić fajne aksesoria do Maluszka Co myślicie a tym wentylatorku ![]() Czekam na wasze opinie - a jak ktoś przerabiał - to jak to przerobił ? |
![]() frytol ferrari 126 elegance Płock | 2003-09-11 10:31:25 dasz mniejsze kolo przy alternatorze to jezdzac na wysokich usmazysz alternator i urwiesz wentylator (ewentualnie odkreci sie sie alternator od oblachowania), w malcach ktore kreca wysoko (8000, 10000) zaklada sie specjalnie wieksze kolo na alternator zeby sie wolniej wentylator krecil i nie grzalo tak alternatora
co do rozwiazania lepszego chlodzenia to rure doprowadzajaca powietrze do wentylatora wpakuj w lewa kratke i niech stamtad bierze powietrze, od razu mozeswz poprawic dolot wycinajac dno pod puszka filtra powietrza i obcinaja kanal doprowadzajacy powietrze (tzw "slon") - tak przerobiony dolot minimalnie zmniejsza jednak chlodzenie silnika (wiecej powietrza idzie w dolot ale mniej w glowice i cylindry). mozesz wywalic termostat ale nie kazdy to zaleca ![]() niedlugo bede tak przerabial u siebie i opublikuje fotki ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2003-09-11 11:55:57 Po prawej stronie jest blacha idaca od budy do ktorej przeykrecona jest kolejna czarna blacha oslaniajaca tlumik. Nad nimi jak najblizej brzegu nalezy umiescic wentylator.
A u mnie byly 2 wiatrkai od komputera, pozneij mialo byc wlasnie takei rozwazanie, ale bedzie nagrzewnica. W koncu mam 1.1 ![]() |
![]() Yerrusek Fiat 126p / Fiat Pal ... Wyszków | 2003-09-11 12:08:34 Aha - więc chodzi ci, żeby na tej półce ( mnie buda jest koloru białego) koloru białego umieścić wentylator. A połączenie - obudowa termostatu ----->>> wentylator ---->>> rura doprawadzająca powietrze do środka samochodu - standardowa.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - ale to chyba tak miało wyglądać. Mam pytanie - jakie to były wentylatorki od komputera ![]() i czy one pod wpływem wysokiem temperaturki się nie spaliły ?? |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2003-09-11 13:17:27 Dobrze zrozumiales.
Wentylatorki byly male. Zbyt male. Nie spalily sie, ale salbo dmuchaly - stad pomysl z dodatkowym wentylatorem nigdy nie wcielonym w zycie... |
![]() Yerrusek Fiat 126p / Fiat Pal ... Wyszków | 2003-09-11 13:50:23 Ok - dzięki Żuraw za podsunięcie pomysłu ![]() ![]() ![]() |
![]() bodziot "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-09-13 11:17:23
ale mozna też korzystając z rurek miedzianych zrobic wymienik ciepła z układu wydechowego np, owijając nimi rury idące do tłumnika i jestem pewien ze dadzą one tyle ciepła zeby zasilić małą nagrzewniczke o podobnym patecie słyszalem przy ojazji montarzu LPG do malca tam woda z tej nagrzewnicy służyła do pogrzewania parownika ale trzeba bedzie rozwizać jeszce kilka problemów zwłaszca metode wyłaczania ogrzewania bo woda bedzie musiała tam krązyć aby nie wysadziś rurek |
![]() frytol ferrari 126 elegance Płock | 2003-09-13 11:34:06 jakis zawor spustowy cisnienia jak przy turbo ![]() ![]() |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2003-09-13 12:09:19
Z takim ukladem mozesz nei przejsc przegladu, poniewaz zabronione jest instalowanie dodatkowych urzadzen na ukladzie wydechowym. Poza tym bylyby to rurki nadal na zewnatrz ukladu. W misce zas sa wewnatrrz i maja bardzo dobre ogrzewanie. No i na pewno tego ciepla jest wystarczajaco duzo do ogrzania plynacej w nich wody. Ewentualnie mozna pokusic sie o zrobienie nagrzenwicy z chlodnicy oleju - obudowac i wykorzystac oddawane przez chlodnice cieplo do nagrzania wnetrza samochodu. A na lato obudowe zdjac i dmuchac na zewnatrz. Takie pomysly mi do glowy przychodza. Zrobic mozna jeszcze wiele, niewielkim kosztem... |