MotoNews.pl

Rdza w plynie chlodniczym - wojna rozpoczeta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wczoraj wzialem sie za wlake z rdza w plynie chlodniczym. Pozostawione samo sobie doprowadzi do uszkodzenia chlodnicy (zatkaniu) Jakkolwiek podobno chlodnica juz jest czesciowo uszkodzona.
Proces ktory odbylo autko to czyszczenie calego ukladu chlodniczego woda, potem specjalnym srodkiem (autko pracowalo 10 minut na tym czyms) potem znowu plukanie i zalanie ukladu czytsa woda. Za dwa tygodnie znowu plukanie i juz plyn bo zimia jsie zbliza Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Glowna przyczyna takiego koloru plynu jest przegrzanie silnika ( czemu wcale sie nie dziwie znajac swoj styl jazdy )

Pozdr
Jadzwin

Normalnie walczysz z wiatrakami
po co ty wodą układ zalewałeś , to jest główny powód rdzy i przegrzewania się silnika ESPERO to nie 125p

Mechanior powiedzial ze nie ma sensu plynem na tydzien czy dwa zalewac....

Pozdr
Jadzwin

Ja bym wolał naj tańszy ale jednak płyn napewno lepiej rdze wypłuka, a po drugie spytaj tego mechaniora jaka jest temperatura wrzenia wody a jaka płynu

Biznes ma absolutną rację. Najwyrażniej mechanik nawet nie wie o czym mówi.
Zalewanie układu chłodzącego wodą to główny powód powstawania rdzy, szlamu a także osadzania się kamienia.
Przegrzewanie się silnika, także spowodowane jest najprawdopodobniej zalewaniem układu wodą.

Ale ja zawsze mialem plyn i w sumie to nie mam z temoperatura zadnych problemow. Zobacze za tydzien jak bede plukal kolejny raz

Pozdr
Jadzwin

Pozdr
Jadzwin

Jadźwin - a nigdy nie wymieniałeś chłodnicy ???
W poprzednim autku ( jak pamiętamy Łada Samara 1500 ) wymieniałem chłodnicę i chwilę miałem używkę, która też niby chodziła tylko na płynie i była w środku zardzewiała....

Nie chłodnica jest originalna.

Jakolwiek przeciez do chlodnicy producent zaleca miesznake glikolu i wody w proporcjach 50% !
Wiec woda nie powinna byc czyms dziwnym w chlodnicy (tak mi sie wydaje )

Jakkolwiek mam juz wlany nowy plyn (kolejne plukanie bylo i jest niezle. Kolor zielony juz trzeci dzien

A jak sie znowu rdza pojawi to odpuszczam dopoki nie bedzie problemow z temperatura silnika

Pozdr
Jadzwin

Ten temat juz byl poruszany na forum. Z tego co pamietam to wysunalem wniosek, ze to normalka w Espero, nie przejmowac sie i jezdzic ... i ja wlasnie to robie

Witam,

Minelo juz sporo czasu od wymiany plynu chlodzacego w moim aucie i ciagle ma kolor taki jaki wlalem ! Wiec jednak da sie to cholerstwo wyplukac....

Pozdr
Jadzwin