MotoNews.pl

Sprezyny zawieszenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanko czy do omegi A prawa sprezyna jest taka sama jak lewa ? czy sa jakies roznice a jak tak to jakie?

w zasadzie spręzyny na tej samej osi powinny byc takie same!!!tylna oś ma takie same(lewa i prawa) i przednia oś ma takie same(moga mieć inny kształt)
ja na przykłąd w asci mam z tyłu beczki, a z przodu proste...

chodzi mi tylko o przednie sprezyny jaka jest roznica miedzy prawa a lewa

WITAM

Niema żadnej różnicy, lewa jest taka sama jak prawa. Wiem bo wymieniałem amorki w C20NE. Tył to samo lewa taka sama jak prawa.

W ksiazce wydawnictwa AUTO jest takie zdania(str 160 na samym dole):
UWAGA! SPREZYNA LEWEGO ZAWIESZENIA ROZNI SIE OD SPREZYNY PRAWEGO ZAWIESZENIA

Ja kupilem sprezyny na gieldzie i mam takie same!! przeczytalem w ksiazce ze sainne to poszedlem dzis wymien do gosciu prawei umarl ze smiechu jak powiedzialem ze maja byc inne

Z tego co ja widziałem to gość ma racje. Tak jak niżej. widziałem na własne oczy.

Spytajcie Młodego, on jest obkuty z zawiechy po wielokrotnym obniżaniu i podnoszeniu swojej omesi. Ja wiem, że w mojej są jednakowe, zresztą na logikę powinno tak być, z uwagi na charakterystykę prowadzenia auta, ale w końcu różne sa cuda na tym świecie, dlatego lepiej parę razy sprawdzić jeśli są wątpliwości.
Pzdr, Janusz

Mlody byl pewny ze sa takie same ale jak mu pokazelm ten text w bksiazce to dostal kryzysu tozsamosci

dobra wqrwilo mnie to
wiemz ejest niedziela i normalny czlowiek powinien lezec do gory zaworem ale przylozylem te nowe sprezyny do oryginalnych (zamontowanych jeszcze)!! i obie sprezyny powinny by skrecone w te sama strone wiec sa identyczne!!!
tylko jest taka sprawa ze te dwie moje zalozone roznia sie wzgledem siebi o jakies pol zwoja!!!!!!!!!!! na dlugosci!!! tak chyba nie powinno byc!!

Disel, moje gratulacje, sprawić żeby Mlody dostał kryzysu, no no . Masz u mnie piffo za to na zlocie

Disel powiem szczerze, że na mój gust powinny byc takie same aczkolwiek firma Adam Opel AG już wielokrotnie mnie zaskoczyła niekonwencjonalnymi rozwiazaniami często głęboko umotywowanymi i nie bez racji. Niemniej do książki wyd. Auto należy zachowac pewien dystans jest tam wiele błędów wynikających ze złego przetłumaczenia oryginału. Jutro przebadam sprawę dokładnie i dam znać co udało mi sie dowiedzieć. Zerknę do TIS'a i EPC co on na to?

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2003-09-14 21:54:26 ]