Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2010-12-06 19:42:06 Jak tobie się udało popsuć to auto to nie wiem ![]() A na poważnie umarła pompa paliwa No chyba, że w debilny sposób spadł Ci wężyk w z króćca w baku i paliwo nie dochodzi. Napraw paliwo, zobaczymy co dalej [ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2010-12-06 19:43:41 ] |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2010-12-07 01:49:19 Czujnik halla ??? |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2010-12-07 18:04:16 telenoweli ciąg dalszy...
Dzisiaj z odpowiednim nastrojem wyszedłem w tą piękną pogodę polskiej zimy aby sprawdzic co na dolega mojej Omedze... i tutaj zaskoczyła mnie korekta wczorajszego przentu na Mikołajki. Wszystko w porządku na pierwszy rzut oka... auto odpaliło bez problemu, żadnych błędów w kompie. Ale, ale... żeby nie było tak różowo to: komputer nie działa, tzn podświetlenie a i owszem razem z całą deską działa ale komputer pokazuje tylko godzinę (czyli tak jak przy wyłączonym zapłonie), nie działa także ogrzewanie tylnej szyby. Wczoraj komputer chodził i pokazywał wszystkie funkcje (nawet jak nie było check engine), po nocy zamilkł, ogrzewanie tylnej szyby działa tylko na pracującym silniku więc podpieram się swoją pamięcią i nie przypominam sobie aby wcześniej były z nim jakiekolwiek problemy. OpelScanner nie pokazał błędów. Jednak po podpięciu na wył silniku wszystko ok, po odpaleniu wiesza się i krzyczy "hardware not found" (niemożliwe podejrzenie parametrów bieżących podczas pracy silnika). Po kilkukrotnych próbach i przejściu od razu do wykresów i odpaleniu silnika nagle widac parametry bieżące na tychże wykresach, również tym razem pokazał parametry (lista wartości). PS. 7gsi, niestety mieszkam na pustyni LOBowej i nie mam jak skombinowac na szybko przekaźnika na podmiankę ![]() ...zauwazyłem że przy lewym kielichu pod osłoną plastikową mam tylko dwa przekaźniki, a miejsca jest na 10, też macie taki wypas? Wiązka pod nimi, ta gruba jest pokryta jakby zwietrzałą izolacją, przypomina mi to poprawianie przewodów od szyb el. przy lewej nodze kierowcy w progu... może to cośz trym związanego? krótko mówiąc już zgłupiałem... nic tylko czekac aż Omega znowu stanie i zastrajkuje... ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2010-12-07 20:27:52
jak skombinuje nr przekaźnika to pogrzebię w starych skarbach, powinno się coś znaleźć. co do przyczyn, ameryki nie odkryję, no masz coś z elektryką skopane ![]() |
![]() mareckiL LOB WETERAN MV6 kombi xero Łódź | 2010-12-07 21:49:17 Michał a sprawdź jeszcze wszystkie masy. |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2010-12-07 22:12:00
a jakiegoś szrotu nie masz w okolicy ? No można ale to zabawa, nóżki 30 i 86 = +12 V (zasilanie) 87B - idzie zasilanie poprzez przekaźnik na pompę i sondę, ale żeby poszłoo to musisz na nóżki 85 i 85B podać masę z nóżki 87 po zwarciu 85 do masy powinno iść +12V na przewietrzanie zbiornika. Tak przynajmniej jest na schemacie, Układ dwóch przekaźników, z czego jeden (n86 - 12V, n85 - masa) załącza drugi (n30 - 12V, n85B - masa) sygnałowe są dwie 87B - pompa, sonda - grzanie i 87 - zawór e-m w baku Powodzenia |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2010-12-07 22:45:43 Naprawdę wielkie dzięki za wsparcie i pomoc !
7gsi jakby znalazł się gdzieś w gratach przekaźnik to byłoby super, akurat na podmiankę ![]() Generalnie widzę, że nieuchronnie szykuje się gruntowny przegląd elektryki w Omedze... przekaźniki, kable, masa itp... to będzie pracowity tydzień i weekend! Tylko nurtuje mnie cały czas dlaczego komputer się nie włącza i brak ogrzewania tylnej szyby a bezpieczniki są ok... PS. Wiktor... wieeeeelki szacun! ![]() |
KonradZ84 Płock | 2010-12-08 08:52:28 na 100% to wina przekaźnika, który jest pod maską w tej czarnej skrzynce od strony kierowcy przy nadkolu, jeden jest od ABS a drugi załącza ECU, jak zniknie Ci lampka na desce do nie kręć na próżno rozrusznikiem, wystarczy otworzyć maskę i lekko w niego puknąć i będzie OK
Czeka Cię wymiana na inny bo co jakiś czas nie będzie zaskakiwał, zwłaszcza jak jest zimno. |
omegolotC30NE Czerwin | 2010-12-08 20:34:50 "Wyciong" przekaźnik z auta, wydłub wkrętaczkiem to silikonowe uszczelnienie, płytka wyjdzie z puszeczki i przelutuj go. Zawsze pomaga. |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2010-12-09 10:54:07 W dniu awarii "pukanie" nie pomogło, wyjmowałem go, oglądałem gniazdo i przekaźnik i nic. Po nocy już było OK... magic ![]() Tak czy siak jutro zabieram się za przeględnięcie tego wszystkiego i jeśli da się to rozbiorę ten przekaźnik. |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2010-12-12 21:28:56 przekaźnik rozebrany i przelutowany... jak na razie działa ![]() nawet pojawiły się nawet kontrolki, o których prawie zapomniałem ![]() PS. kiedy jeździłem po mieście, jeszcze przed grzebaniem w przekaźniku po solidnym rozgrzaniu nagle bum - choinka na desce (tych brakujących kontrolek) + zaczął działac komputer ![]() dzięki Wam wszystkim! |
![]() Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2010-12-12 22:05:51 To dobrze,
I smutna konkluzja, 90% części w tym aucie możesz sam naprawić, a spróbuj sobie to zrobić w nowoczesnym ![]() |
![]() erwinomega LOB WETERAN Irmscher Ostroleka-Neustadt/Wstr. | 2010-12-12 22:10:08
Michał już chyba coś o tym wie ![]() |
![]() michcio_007 LOB MEMBER B MV6 Płock / Liszyno | 2010-12-13 19:48:48
i z tego powodu się niezmiernie cieszę ![]() ale ale, żeby nie było różowo to dzisiaj po kolejnym odpaleniu auta w jeżdzie miejskiej kontrolki od żarówek, poziomu płynu do spryskiwaczy, poziomu płynu chłodniczego i poziomu oleju znowu brak, komputer też się nie załączył... objaw na polutowanym przekaźniku jak i na nowym (jutro trasa więc muszę miec cos na podmiankę).
niestety wiem... chociaż muszę przyznac że samodzielnie poradziłem sobie z tematem ![]() |